Güncelleme Tarihi:
BRIC teriminin yaratıcısı ve 4 ay öncesine kadar Goldman Sachs’ın Başekonomisti olan Jim O’Neill, kriz sonrası süreçte oluşan yeni şartlara bakıldığında BRIC terimine yeni bir yaklaşım gerektiğini belirterek, “Bu gruba Meksika, Güney Kore, Türkiye ve Endonezya da dahil edilebilir” dedi. “Yükselen Piyasalar” kavramı, 30 yıl önce o dönemde Dünya Bankası ekonomisti olan Antoine van Agtmael tarafından küçümseme ifadesi olan ‘üçüncü dünya’ ülkesi kavramından kaçınmak için kullanılmıştı.
Bu ay içinde açıklanacak
Financial Times gazetesinde yer alan haberde Goldman Sachs’ın bu ay içinde müşterilerine büyüme piyasaları olarak değerlendirdiği bu yeni yaklaşımı ve BRIC’e dahil olacak yeni ülkeleri açıklamasının beklendiği kaydedildi. 9 yıl önce ilk kez BRIC terimini kullanan O’Neill, “Yükselen Piyasaları artık 4 ülke ile tanımlayamayız. Küçük yükselen piyasaları da göz önünde tutmalıyız. Küresel GSYH’daki payı yüzde 1 ve üstünde olan olan her ekonomi artık potansiyel olarak yükselebilir ekonomileri ifade ediyor, ciddiye alınmalı” diye konuştu.
BRIC’e katılması söz konusu ülkelerin küresel GSYİH içindeki paylarının da belirtildiği haberde, “Meksika ve Güney Kore’nin dünyanın milli gelirine katkısı yüzde 1.6, Türkiye’nin katkısı yüzde 1.2 ve Endonezyo’nın da payı yüzde 1.1” vurgusu yer aldı. Haberde, ABD’den sonra dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’in küresel GSYH’nın yüzde 9.3’ünü oluşturduğuna dikkat çekildi.
Güney Afrika yeterince büyük değil
JIM O’Neill, Güney Afrika’nın BRIC’e girip giremeyeceğini şöyle yorumladı: “Güney Afrika yeterince büyük değil. Dünya milli gelirine katkısı yüzde 0.6, başarılı bir ülke olabilir ama yeterince büyük değil. O nedenle bu listeye dahil edilmesine karşıyım.”