Brezilya krizinde iyimser hava esiyor

Güncelleme Tarihi:

Brezilya krizinde iyimser hava esiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Brezilya Maliye Bakanı Pedro Malan, hafta sonunda IMF ve ABD'li yetkililerle Washington'da uzun görüşmeler de bulundu. Görüşmelerde dünyanın 8'inci büyük ekonomisi sayılan Brezilya'da krize karşı alınan önlemler ve sonuçları değerlendirildi. Brezilya'da ‘real’in serbest bırakılmasından sonra yüzde 50-100 gibi korkulan değer kaybı yaşanmamış, real, dolar karşısında yalnızca yüzde 15 gerilemişti.

Yılbaşında tek para sistemine geçen Avrupa Birliği'ndeki 11 ülkenin Maliye Bakanı da, dün yapılan Euro toplantısında Brezilya krizini de ele aldı. Brezilya'nın krize karşı doğru adımlar attığı konusunda görüş birliğine varan bakanlar ‘‘iyimser’’ demeçler verdiler. İspanya Maliye Bakanı Rodrigo Rato, alınan gerekli kararların iyi olduğunu vurgulayarak alınacak yolun uzun olduğunu belirtti. Toplantıya katılan Portekiz Devlet Bakanı Teixeira dos Santos da, Brezilya para birimi ‘real’in serbest bırakılma kararına karşın, krizin çözümü için zamana gerek olduğunu söyledi.

Brezilya, dün para birimi ‘real’i güçlü tutmaya çalıştı. Brezilya Merkez Bankası yaptığı açıklamada, son 4 yıldır uygulanan sıkı para politikasından vazgeçilerek geçtiğimiz cuma günü dalgalanmaya bırakılan ‘real’in piyasadaki gerçek değerini belirlemekte kararlı olunduğunu belirtti. Bu açıklamadan sonra dolar karşısında değer yitiren real, 1.47'den 1.43'e düştü.Brezilya'da, geçen hafta ekonomik krizin ivme kazanması ile büyük düşüşler yaşayan dünya menkul kıymet piyasaları, haftaya yükselişle başladı. Brezilya konusundaki kaygıların dağılması üzerine Cuma günü kapanışta haftayı yükselişle tamamlayan New York Borsası, dün Asya borsalarının da genelde yükseliş trendine geçmesinde etkili oldu. New York ve Asya-Pasifik borsalarındaki iyimser hava Avrupa borsalarının da yükselmesini sağladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!