Brezilya Hükümeti yardım turuna çıktı

Güncelleme Tarihi:

Brezilya Hükümeti yardım turuna çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Brezilya Hükümeti, bütün dünyayı tedirgin eden krizi aşmak için ABD ve IMF'den mali yardım almak için harekete geçti. Brezilya Maliye Bakanı Malan ile Merkez Bankası Başkanı Lopes, dün Washington'a gitti.

Hafta içinde patlak veren krizin ardından Brezilya Maliye Bakanı Pedro Malan ve Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Francisco Lopes, IMF ve ABD yönetiminden destek arayışı için dün Washington'a gittiler.

Brezilya ekonomi kurmaylarının Washington'da ABD Hazine Bakanlığı yetkilileri ve IMF Başkanı Michel Camdessus ile görüşerek, destek isteyeceği belirtiliyor.

Malan ve Lopes'in Washington seyahati, Brezilya para birimi Real'in önceki gün serbest bırakılmasının hemen ardından gerçekleştirildiğine dikkat çekiliyor. Brezilya'nın ABD temaslarında maddi destek bulması halinde, krizin çok fazla derinleşmeden önlenebileceği konuşuluyor.

Brezilya ekonomi kurmaylarının Washington seyaheti öncesinde, ‘real'in serbest dalgalanmaya bırakılmasıyla birlikte, başta Sao Paolo Borsası olmak üzere Avrupa ve ABD borsaları yükselişe geçti.

İMKB'DE KAYIP YÜZDE 7.5

New York Menkul Kıymetler Borsası'nda, Dow Jones Endeksi, hafta başında 9 bin 616 puandan işlem görürken, haftayı 9 bin 340 puandan kapadı. Brezilya'daki krizin ortaya çıkmasıyla, günlük ortalama 200 puan üzerinde değer kaybı yaşayan Wall Street, 4 günlük değer kaybından sonra, önceki gün Brezilya'nın, para birimi ‘real'i serbest dalgalanmaya bırakması ve Brezilya Borsası'nın toparlanması nedeniyle, hafta içindeki kayıplarını telafi ederek, haftayı 9 bin 340 puandan tamamladı. Tokyo Borsası'nda Nikkei Endeksi'nin, hafta başında 13 bin 368 puan olan değeri, haftanın son işlem gününde 13 bin 842 puana yükseldi. Avrupa borsaları da haftanın son günündeki yükselişle, hafta içindeki zararlarını kapattı.

İstanbul Borsası da, Brezilya'daki son gelişmeler üzerine biraz toparlanarak haftayı kapatmasına karşın zarardan kurtulamadı. İMKB'de hisseler geçen haftayı yüzde 7.5 oranında zararla kapattı. İMKB'nin düşüş trendinden kurtulamamasında, Brezilya krizinin yanısıra, içerde bankacılık sektöründeki gelişmelerin de büyük rolü oldu.

Brezilya'nın ekonomik açıdan üçüncü büyük eyaleti Minas Gerais'in, geçen hafta merkezi hükümete olan 13.4 milyar doları ödeyemeyeceğini belirterek, 90 günlük moratoryum ilan etmesi üzerine kriz başlamış ve Brezilya'nın döviz rezervleri 35 milyar dolara kadar inmişti.

Dünyanın 8. büyük, Latin Amerika'nın ise en büyük ekonomisi olan Brezilya'da ortaya çıkan kriz, bu ülkenin en çok ticaret yaptığı ve kredi aldığı ABD başta olmak üzere bir çok piyasayı olumsuz etkiledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!