Güncelleme Tarihi:
MEKSİKA Körfezi’nde 20 Nisan’da yaşanan patlama ile başlayan çevre felaketinden sorumlu tutulan BP CEO’su Tony Hayward, Meksika’ya veda etmek zorunda kaldı. ABD kıyılarına ulaşan petrol sızıntısı yüzünden zor günler geçiren BP’nin CEO’su Tony Hayward, ‘sorumsuz davranışları’ nedeniyle eleştiri oklarına hedef olurken, bu operasyona ilişkin görevlerini şirketin ABD ve Asya’dan sorumlu üst düzey yöneticisi Bob Dudley’e devretti. Bu değişikliğin BP Başkanı Carl-Henric Svanberg’in ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmenin ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.
Patlamadan sorumlu tutuldu
BP Başkanı Carl-Henric Svanberg, bu görev değişikliğine ilişkin açıklamasında, “Tony Hayward patlamanın başlangıcından beri sorumlu tutuldu. Bob Dudley ise daha fazla evinde, daha fazla Körfez’de ve daha fazla burada olacak. Tony Hayward, patlamadan hemen sonra oraya gitti ve o zamandan beri sorumlu tutulan lider oldu. Bence herkes duruma daha hızlı müdahale edebileceğimize inanmıştı” dedi. Aradan geçen 8 haftanın ardından Bob Dudley’in operasyonu devralacağını vurgulayan Svanber, “O daha fazla evinde ve daha fazla orada ve daha fazla burada olacak” diye konuştu.
Kazaydı, siyasi endişe oldu
BP Başkanı Svanberg, yaşanan felaketin bir “endüstri kazasından”, “siyasi endişe”ye dönüştüğüne dikkat çekerken, “Ben de artık yaşananlara ilişkin daha fazla detay verip düzenli açıklama yapacağım” dedi. ABD Başkanı Barack Obama ile Washington’da gerçekleşen görüşmesini hatırlatan Svanberg, “Bu felaket artık BP için bir itibar konusudur. Evet kaza düşük ihtimalli ancak sonuçları çok yüksek. BP’ye inancım tam ve bu yaşananların üstesinden geleceğiz. Çok trajik bir kaza ve asla olmaması gerekiyordu” diye konuştu.
CEO’luğuna mal olabilir
Haziran ayı başında BP’de yaşanacak görev değişimine ilişkin tartışmalar başlamış ancak zamanına ilişkin bir açıklama yapılmamıştı. Svanberg’in açıklamasının Hayward’ın geçen hafta ABD Kongresi’nde senatörlerle yaşadığı sıkıntılı süreçten sonra gelmesi CEO değişikliğinin yakın zamanda olabileceği tartışmalarını başlattı. Öte yandan BP CEO’su Tony Hayward ise, yaptığı bir açıklamada olaylar karşısında ‘Yıkıldığını’ belirtmiş, ancak ‘İstifa etmeyeceğim’ diyerek görevinin başında kalacağını söylemişti.
Lukoil: Kurt değiliz, zayıfları yemeyiz
DÜNYANIN en büyük petrol şirketlerinin yöneticileri Rusya’da St. Petersburg’da yapılan Ekonomik Forum’da buluşurken, gündem maddeleri Meksika Körfezi’nde yaşanan çevre felaketi oldu. BP’nin rakiplerinden Lukoil Başkanı Vagit Alekperov, felakete dair BP’ye yönelik bir beklentileri olup olmadığı yönündeki soruya, “Biz kurt değiliz, zayıfları yemeyiz” yanıtını verdi. Forum’da BP’yi temsil eden üst düzey yetkili olan Rusya yöneticisi David Peattie, 20 milyar dolarlık fon için BP’nin varlıklarını satacağı yönündeki iddiaları inkar etti. Bunun ardından toplantıya katılan CEO’lar BP’nin kaderine ilişkin görüşlerini açıkladı. Total’in CEO’su Christophe de Margerie, “Bence hepimiz topun ağzındayız. BP’nin hayatta kalmasını diliyorum. Hepimiz böyle bir felaketin tekrar yaşanmaması için bu endüstri adına yapabileceğimizin en iyisini yapmalıyız” dedi. Rosneft’in CEO’su Sergei Bogdanchikov, “BP gibi güçlü bir şirketin fonu kolaylıkla kuracağına ve belki minimum varlık satışı yapacağına inanıyoruz” diye konuştu. Gazprom Neft’in CEO’su Alexander Dyukov, “Evet büyük kayıp ancak BP hayatta kalacak” dedi.
Amerika’dan sonra Rusya da ‘soğuk ter dökmeye’ başladı
MEKSİKA Körfezi’nde yaşanan kazanın ABD’den sonra Rusya tarafından da endişeyle izlendiği ortaya çıktı. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan ve hidrokarbon gelir vergilerinin yüzde 60’ını kazanan Rusya’nın, enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Igor Sechin, “Körfezde yaşanan petrol sızıntısı felaketi Barents denizindeki (Kuzey buz denizinin Norveç ile Rusya arasındaki bölümü) gaz alanında yürütülecek dev Shtokman gibi (Barent denizindeki doğalgaz projesi) anahtar projeleri de etkileyecek. Ne zaman kazayı düşünsem soğuk terler döküyorum” dedi. Başbakan Vladimir Putin’in yakın bir müttefiki olan Sechin, felaketin sonuçlarının çok ciddi olduğuna da dikkat çekerken, “ABD yönetiminin temizliğe ilişkin davranışlarını anlayayabiliyorum fakat BP ile de aynı acıyı hissediyorum” diye konuştu.
Hayward katılmadı ‘hayalet’e benzetildi
PETROL devlerinin buluşmasından önce Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev’in yaptığı “Kremlin BP’nin geleceğine kayıtsız kalmayacak. Umuyorum ki BP kayıpları karşılayacak” açıklaması gündeme otururken, her yıl düzenlenen foruma düzenli olarak katılan BP CEO’su Tony Hayward’ın yokluğu dikkat çekti. Forum boyunca Meksika Körfezi’nde yaşanan felaket ve felaketin BP’ye etkileri tartışılınca Hayward’ın yokluğu için petrol liderleri “Partide bir hayalet var” benzetmesi yaptı.