Bozüyük tuğlası

Güncelleme Tarihi:

Bozüyük tuğlası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2015 01:17

ATS Ateş Tuğla, Ortadoğu, Rusya ve Türk cumhuriyetlerinden sonra Batı Avrupa pazarın-dan gelen ‘dekoratif tuğla’ taleplerini karşılamak için Bozüyük’te yeni bir fabrika kurdu.

Haberin Devamı

GENELLİKLE soba üreticilerinin ve demir haddehanelerinin kullandığı ‘ateş tuğla üretiminde 1974’ten beri iddialı bir marka olan ATS Ateş Tuğla, son yıllarda öne çıkan ‘dekoratif tuğla’ talebini karşılamak için hammadde kaynağına yakın Bozüyük’te yeni bir tuğla fabrikası kurdu. Halen 50 kişilik istihdamla Arnavutköy’deki tesisinde yılda 5.500 ton tuğla üretebilen firmanın üretim kapasitesi yeni fabrikayla 14 bin tona çıkacak. Firmanın yönetim kurulu üyesi Oytun Sidal, “Son dönemde, hem iç pazardan hem de asıl hedefimiz olan Almanya,Fransa ve Hollanda gibi Batı Avrupa pazarından gelen talepleri kapasite azlığı nedeniyle karşılayamıyorduk. En geç Mart 2015’te üretime başlayacak yeni fabrika ile ihracatımız hızla artacak” diyor. Oytun Sidal şöyle konuşuyor:

Haberin Devamı

SANAYİ İÇİN TUĞLA

Bozüyük tuğlası

“ATS Ateş Tuğla’yı rahmetli babamız Ahmet Nezihi Bey 1974’te birkaç arkadaşıyla ortak kurdu. Babam Erzurumludur ve dedemiz de vaktiyle Erzurum ve Ağrı’da ticaret yapan bir ticaret erbabıymış. Önce, Ankara’ya sonra İstanbul’a gelmişler. Babam önce Eyüp’te küçük bir imalathanede başlamış. Sonra Arnavutköy’de büyük bir arsa alarak oraya fabrika niteliğinde bir tesis kurmuş. Zamanla ortakları ayrılmış ve o kendisi devam etmiş. Arnavutköy’deki fabrika, ülke genelindeki soba ve demir işleme tesislerinde kullanılan tuğlalarla ünlenmiş ve yıllarca sadece sanayicilere bu şekilde üretim yaparak devam etmiş. üretiyor. Öyle ki her yıl, kapasiteyi daha başlamadan satarlarmış. Ancak 1990’ların başından itibaren sanayinin bu ‘ateş tuğla’ talebi gerilemeye başladı.

BAŞKAN ANNEMİZ

Bu durum ‘bundan sonra ne yapalım’ sorusu gündeme geliyor. Babam da Hollanda’ya gidiyor ve işini dönüştürmek için oradaki tuğla fabrikalarını inceliyor. Bu aşamadan sonra dekoratif tuğla üretimine geçiş yapmak için harekete geçiyor. Ateş tuğla tesisinde dekoratif tuğla üreterek daha dayanıklı daha kaliteli tuğla satmaya başlıyor. Kendi içinde üretimi dönüştürmek için Ar-Ge çalışmaları yapıyor. Ancak, babamız 1996’da rahmetli oldu. Bizde şirketi yönetmek için çok küçüktük ve bu tarihten sonra şirketi, o zamana kadar sadece ev hanımı olan annemiz wMualla Hanım yönetmeye başladı. En büyük avantajı ise babamızdan büyük ölçüde kurumsallaşmış bir şirket kalmış olmasıydı. Ben ancak 2001’den itibaren işe tam manasıyla dahil olabildim. Geçen zaman içinde dekoratif tuğla üretimimiz arlık kazandı ve yüzde 70/30 düzeyine çıktı. Ateş tuğlayı da yine eski sanayici müşterilerimiz için üretmeye devam ediyoruz. Kayseri, Eskişehir, Bursa’da çok iyi sanayici müşterilerimiz var.”

Haberin Devamı

İKİNCİ KUŞAK OK HEVESLİ

ATS Ateş Tuğla Yönetim Kurulu Üyesi Oytun Sidal, EKOS Klinker Tuğla adıyla yeni bir tuğla markası da oluşturduklarını belirtiyor ve şunları aktarıyor: “Annemiz halen işin başında. Emre ve Kerem ile birlikte üç kardeş yükünü alıyoruz. 32 yaşındayım, onlar da 29 ve 27 yaşında. EKOS adı da Emre, Kerem, Oytun ve Sidal’in baş harflerinden türetildi. Üretici firma ATS Ateş Tuğla, pazarlama ve marka EKOS. Yeni yatırıma annemi ben ikna ettim. İkinci kuşak olarak işin geleceğine çok inanıyoruz. Hammaddeye yakın yeri tercih ettik. Babamız Çorlu’da da 60 dönümlük bir arazi yatırımı yapmış ama bize göre oraya da Tuğla fabrikası olmaz. Çünkü orası pazara yakın ama hammaddeye uzak.”

Haberin Devamı

Cironun yüzde 30’u ihracattan

OYTUN Sidal, 2014 cirolarının yaklaşık 5 milyon lira olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Yurt dışından dekoratif tuğlaya talep artıyor ve artık Almanya, Fransa ve Hollanda’nın kapısını zorlamak istiyoruz. Geçen yıl çok yüksek montanlı talepler geldi. Kapasite eksikliğinden karşılayamadık. Tesis açılınca oralara da hızlıca gireceğiz Ciromuzun yüzde 30’u ihracattan. Yeni tesisle 2015’te 8, 2016’da 10 ve 2017’de de 12 milyon lira ciro planladık. “

Bozüyük OSB çok uygun

Arnavutköy’dekİ tesislerinin 8 dönümde ateş tuğla ve dekoratif tuğla üretimi yaptığını kaydeden Oytun Sidal, “İç pazardan ve Batı Avrupa’dan gelen talepleri karşılamak için kapasite gerekiyor. Annemi Bozüyük Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni yatırıma ikna ettim. Yıllık 5 bin 500 ton tuğla üretiyoruz. Yeni yerde 7 bin ton dekoratif tuğla üretebileceğiz. 5 milyon dolar yatırım yaptık ve mart 2015’te açılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!