Güncelleme Tarihi:
Domates üretiminde önemli mesafeler katederek, pazarda pay sahibi olma yolunda ilerleyen Yozgat'ta, tarım alanlarında mevsimlik olarak yetiştirilen domatesler, tarla başlarında kurulan kazanlarda kaynatılıp, salça haline getiriliyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada, kentte, tarımsal üretimde ürün çeşitliliğinin her geçen gün arttığını söyledi.
Organik olarak üretilen domatesin çiftçi tarafından tarla başlarında kaynatılıp salça yapıldığını anlatan Özdemir, il genelinde yaklaşık 2 bin 927 dekarda domates tarımı yapıldığını, yıllık üretimin 7 bin 765 ton civarında gerçekleştiğini belirtti.
Özdemir, 2013 yılında üründe çeşitliliği artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında "Sırık Domates Üretimini Geliştirme Projesi"nin devreye sokulduğunu anımsattı.
Proje kapsamında 22 bin 500 domates fidesinin Aydıncık ilçesinde 4, Yerköy'de ise 3 dekar alanda dikildiğini ve olumlu sonuç alındığını dile getiren Özdemir, şunları kaydetti:
"Sera tesislerinde üretilen domates sofralık olarak pazara sunulurken, tarım alanlarında üretilen domatesin bir bölümüyle tarla kenarlarında kurulan ocaklarda salça yapılıyor. Tarım alanlarının sulanmasına yönelik inşa ettirilen baraj ve göletlerin devreye girmesiyle ürün deseninde çeşitlilik arttı. Yozgat, domates üretiminde önemli bir pazar olma yolunda ilerliyor. Üretim arttığında kurulacak bir salça tesisi üretimin sürekliliğini de sağlayacak."
Zengin jeotermal kaynaklar tarımda kullanılıyor
İldeki zengin jeotermal kaynakların tarım alanlarında kullanıldığını dile getiren Özdemir, "Sorgun ilçesinde jeotermal sıcak su kaynaklarından faydalanılarak 25 bin metrekare alanda kurulan sera tesislerinde yılda bin 200 ton, Sarıkaya ilçesinde 10 bin metrekarelik alanda kurulan tesiste 350 ton organik domates üretimi yapılıyor. Bu ürünler Kayseri, İstanbul, Bursa gibi büyük şehirlere gönderiliyor. Boğazlıyan ilçesine bağlı Bahariye köyü yakınlarında 350 dönümlük alanda da kurulması planlanan sera tesislerinde ise üretim hazırlığına başlandı" ifadelerini kullandı.
Özdemir, seracılık yapılacak bölgede doğal sıcak su kaynaklarının bulunmasının ısıtma masraflarının azaltılmasında büyük rol oynadığını vurguladı.
Tarlasındaki domatesi salça olarak değerlendiren Ayşe Şengül ise 10 dönümlük tarlalarına domates ektiklerini ifade ederek, "Biz salça yapıyoruz.
Domatesleri ezip biraz beklettikten sonra ateşte kaynatıyoruz. Bu şekilde kışa hazırlığımızı yapıyoruz. Tamamen organik. Ayrıca yetiştirdiğimiz domatesleri ve yaptığımız salçaları da satıyoruz. Beş kilo salçayı 50 liraya veriyoruz" dedi.