Güncelleme Tarihi:
“O pakette böyle, bunu sağlayacak mucize öneriler varsa çok seviniriz. Türkiye’nin büyüme hızı 7’lerin üzerine çıkmadan zaten Türkiye sadece yılda 500 bin yeni iş üretebiliyor. Öyle bir korelasyonu hesaplarsak çok kolay görünmüyor.”
Bu ay görüşülecek
İşsizlikle ilgili beklentileri gerçekçi bulup bulmadıkları yönündeki bir soru üzerine, Ali Babacan’ın ulusal istihdam stratejisi belgesi üzerinde çalıştıklarını açıkladığını hatırlatan Boyner, şöyle konuştu: “Bu bile kendi içinde önemli bir gelişme. Biz 8 Nisan’da sayın Babacan ve diğer ekonomi bakanlarıyla birlikte Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı yapmıştık. Burada bize haziran ayında bu paketi tartışmaya açacaklarını beyan etti. Bu önemli bir gelişme. Zannediyorum bu paketle ilgili görüşmeyi de bu ay içinde yapacağız. Biz TÜSİAD olarak istihdamla ilgili yapılacak tüm rasyonel, gerçekçi çalışmalara destek vermeyi arzu ederiz.”
Ulusal istihdam stratejisi en geç temmuzda açıklanacak
DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ulusal istihdam stratejisi belgesi üzerinde çalıştıklarını ve haziran ayındaki Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında belgenin son taslağını ele alacaklarını açıkladı. Babacan, “Haziran sonu, en geç temmuz ayı gibi bu belgeyi açıklamak, bitirmek istiyoruz” dedi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)-Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) tarafından düzenlenen “İktisadi Dalgalanmalar ve Küresel Kriz” konulu konferansta yaptığı konuşmada Babacan, şunları söyledi: “Yatırım teşvik programımız devam edecek. Ancak hizmetler sektörü ve istihdam odaklı da meseleye ayrıca bakmamız gerekecek. Ulusal istihdam stratejisi belgesi üzerinde 200 kişilik ekip, iş dünyası ve akademisyenlerle birlikte çalışıyor. Haziran ayındaki Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında bu belgenin son taslağını ele alacağız. Toplantıya TÜSİAD, TOBB gibi iş dünyası temsilcileri de katılacak. Haziran sonu, en geç temmuz ayı gibi bu belgeyi açıklamak, bitirmek istiyoruz. Bu bir ilk.”
Performans çok daha iyi
Yapısal reformlara da değinen Babacan, “Türkiye olarak başımızı kaldırıp daha uzun vadeye baktığımızda yapısal reformlar en önemli gündem maddemiz. Uzun vadede Türkiye’nin daha yüksek katma değer oluşturmasını sağlayacak, ekonomik yapıyı daha sıhhatli bir şekle getirecek reformlar. Eğitim, yargı reformu, Ar-Ge ve yenilikçilik reformu son derece önemli” dedi. “Bugün itibariyle orta vadeli programımızda herhangi bir problem yok” diyen Babacan, “Şu anda pek çok gösterge programın da ötesinde. Şu anda Türkiye ekonomisi, eylülde ortaya koyduğumuz programdan çok daha iyi performans gösteriyor” diye konuştu.
Ayrışmaya devam edeceğiz
G-20 ülkeleri arasında krizden çıkışa ilişkin henüz somut bir adım atılamadığına dikkati çeken Babacan, şöyle devam etti: “Türkiye ne yapacak? Türkiye kendisi için doğru politikaları seçip yürümeye devam edecek. Biz çıkış stratejisini en erken açıklayan ülkelerden bir tanesiyiz. Mali kuralla bunun çok daha ötesine geçtik. Biz uyguladığımız politikalarla ve sonuçlarla önemli ölçüde ayrıştık, ayrışmaya da devam etmek istiyoruz. Çok daha farklı, emniyetli, güvenli bir çizgi izleyen bir ülke.”