Ceyhun KUBURLU
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2009 00:00
Oyak Grubu’na bağlı Bolu Çimento, kendi geliştirdiği alternatif akıt yakma patenti sayesinde çimento maliyetini yüzde 9 azaltmayı başardı.
Alternatif akıt yakıt sisteminin patentini aldıklarını söyleyen Oyak Çimento ve Otomotiv Grup Başkanı Celal Çağlar, yakıttan önemli oranda tasarruf sağladıklarını söyledi. Bu sistem sayesinde enerji maliyetlerini yüzde 15 düşürdüklerini dile getiren Çağlar, "Sistemi geliştirmek için 1 milyon 18 bin dolarlık bir yatırım yaptık. Geri dönüşünü ise 6 aylık kısa bir süre içinde sağlamayı başardık. Kömür kullanımından da 2008 yılında 5 milyon dolara yakın tasarruf elde ettik" dedi.
Boya çamuru, lastik
Sistemin tehlikeli olarak bilinen boya çamuru, lastik gibi zararlı sanayi atıklarının yakılması ile çalıştığını belirten Çağlar, şu bilgileri verdi: "Biz bu atıkları 1700 derece gibi yüksek ısılarda yaktığımız için zararlı birçok gaz nötralize olarak karbondioksite dönüşüyor. Bu da o zararlı gazlar içinde en az zararlısı. Bu sayede çevreye de duyarlı bir yaklaşım içine giriyoruz. Enerji maliyetleri düşüyor."
Krizde atık bulamıyoruzYaşanan krizin de etkisiyle son dönemde fabrikaların durduğunu ve atık çıkarmamaya başladığını anlatan Çağlar, şöyle konuştu: "Son iki aydır bu tür atıkları bulmakta zorlanıyoruz. Kullandığımız boya çamuru ve diğer zararlı atıklardan elde edilen ısı 48.3 gigajul (ısı birimi) civarında. Kullandığımız atıktan elde ettiğimiz enerji 7 bin 500 ton kömürden elde ettiğimiz ısı ile aynı. Geçen yıl yaklaşık olarak 5 milyon
dolar tasarruf sağladık. Kömürü ithal ettiğimiz için ithalatımız da önemli miktarda azaldı."
Yüzde 5-10 daralabilirÇimento sektöründe 2009’da yüzde 5-10 daralma beklediklerini belirten Çağlar, şu değerlendirmeyi yaptı: "İşçi çıkarmayı düşünmüyoruz. Son 4-5 yıldır çimento sektörü hızlı bir büyüme yaşadı. İyi kárlar da elde etti. Ama sonuçta herkes bu sektöre girdi. Herkes çimentocu oldu. Şu anda Türkiye’nin toplam kapasitesi 75 milyon ton. Ancak kullanılan kapasite 40 milyon ton civarında. Bu da sektör üzerinde bir baskı oluşturuyor. Biz 2008’den çok farklı bir bilanço beklemiyoruz."
Çağlar, Alternatif atık ve çöp yakılmasının Avrupa’da yüksek fırınları olan fabrikalarda çok fazla kullanıldığını belirtti.
Beton yollar işsizliğe çare olurYOLLARIN asfalt yerine betondan yapılmasının Türkiye’de işsizlik konusuna da önemli bir çare olabileceğini vurgulayan Celal Çağlar, şunları söyledi: "Çimentoyu kendimiz üretiyoruz. Avrupa’da en büyük çimento üreticisiyiz. Yerli bir kaynak. Ayrıca asfalt yol ile aynı maliyete sahip. Kullanım süresi ise kat kat fazla. Türkiye’deki işsizlik sorununa da bu dönemde önemli bir çare olacağını düşünüyorum."