Boy: 6 yıl defterdarlık yaptım, böyle hatalı rapor ve ceza görmedim

Güncelleme Tarihi:

Boy: 6 yıl defterdarlık yaptım, böyle hatalı rapor  ve ceza görmedim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2009 00:00

Maliye Bakanlığı’nda çalıştığı çeyrek asrı geçen dönemde, “üstat” olarak nitelendirdiği kıdemli büyüklerinden öğrendiklerini sonrakilere öğrettiğini aktaran eski İstanbul Defterdarı Kadir Boy, Doğan Yayın Holding’e ceza kesen vergi inceleme elemanlarının hukuku ve adaleti çiğneyerek ‘geleneksel bir nasihati’ yok saydığını söylüyor.

Haberin Devamı

Kadir Boy, “İnceleme elemanlarına üstatlar nesillerdir önce ‘Sen sen ol unutma! Bir incelemeye gittin. Karşında mükellef, yukarıda Allah var. Masanın öbür tarafında sen varsın. Sakın adalletten, hukuktan ayrılma’ nasihatini verir. 3.8 milyar liralık cezayı, hukuku, adaleti çiğneyerek yazan inceleme elemanları işte bu geleneksel nasihati yok saydı. En çok buna üzülüyorum” ifadelerini kullandı.
Maliye bu duruma düşemez
Maliye geleneklerine göre bu işin önemli üstatlarından biri olan Kadir Boy, gelirler kontrolörlerinin Doğan Yayın Holding’e raporla tebliğ ettiği 3 milyar 755 milyon TL’lik vergi ve cezasına, yıllarını bu işe vermiş biri olarak sert tepki gösteriyor. Kadir Boy’u isyan ettiren, sadece haksız yere yazılan rapor değil. Asıl isyan ettiği, Maliye gibi köklü ve geleneklerine bağlı bir kurumun düştüğü bu durum.
Ne gördüm, ne duydum
26 yıl Maliye Bakanlığı bünyesinde görev yapan Kadir Boy, “Meslek hayatımın büyük bölümü hesap uzmanı olarak geçti. 6 yıl defterdar yardımcılığı, 6 yıl defterdarlık yaptım. 1 yıl da Maliye Bakanı Müsteşar Muavinliği görevinde bulundum. Ben böyle bir raporu ne gördüm, ne duydum; ne de olabileceğine ihtimal verirdim. Bu, bize öğretilen herşeye ters” dedi.
TMSF’den onlarca örnek var
Vergi ve cezaya dayanak teşkil eden ilmühaberin istisnasının, açıkça kanunda yapılmış olduğunu belirten Kadir Boy, “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun, Özelleştirme İdaresi’nin bu haktan faydalanarak yaptığı onlarca düzenleme, sonrasında hisse satışı var. Bunları ne yapacaksınız?” diye soruyor ve şöyle devam ediyor: “Sık sık duyarız: Sektörel inceleme. Şimdi ne yapacaksınız? Bu konuda sektörel inceleme mi yapacaksınız? Yapsanız aynı sektörde faaliyet gösteren şirketlerin de benzer haklardan yararlandığını göreceksiniz. Onlara da mı ceza keseceksiniz?”

Haberin Devamı

Kontrolörler ‘en fazla ceza kesme’ yarışına girdi

İNCELEME elamanlarının, Amme Alacakları Kanunu’nun verdiği yetkiyi kötüye kullandığına dikkat çeken Kadir Boy gerekçelerini şöyle sıralıyor: “Gelenekler bir tarafa bırakıldı, şimdi yarış var: En fazla cezayı hangi kontrolör kesecek! Amaç belli... Bu işin vergi mahkemesinden döneceği çok açık. Ama Maliye’nin 4-5 yıl sürecek bir Danıştay sürecine gitmesi, bu süreçte de haksız da olsa ceza kesilenin ceza kadar malının haczedilmesi, haklarından alıkonulması hedefleniyor. Amaç vergi tahsil etmek değil, firma yıkmak!”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!