BOTAŞ’tan Tuz Gölü müjdesi

Güncelleme Tarihi:

BOTAŞ’tan Tuz Gölü müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2022 07:00

BOTAŞ’ın 2019 ve 2020 yılı bilanço ve netice hesapları önceki gün TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda görüşüldü. BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, komisyonda bir sunum yaptı.

Haberin Devamı

Özcan, “Depolama faaliyetlerimizle alakalı, gaz şebekemize verebildiğimiz günlük kapasiteyi 68 milyon metreküpe çıkardık ve kısmetse cumhuriyetimizin 100’üncü yılında hedefimiz bunu 155 milyon metreküpe çıkarmak. 362 milyon metreküp günlük gaz verme kapasitesine sahip olduğumuz sistemimizi, kendi gazımızın da oyuna girmesiyle, diğer yapmış olduğumuz altyapı yatırımlarının da tamamlanmasıyla 500 milyon metreküplük sisteme gaz verme kabiliyetine eriştirmiş olacağız. 2023 yılında 835 merkeze, doğalgazın arzını gerçekleştireceğiz. 39.6 milyon ton karbon salımını azaltmış durumdayız” dedi.

BOTAŞ’tan Tuz Gölü müjdesi

Burhan Özcan

Haberin Devamı

15 MİLYAR METREKÜP KAPASİTE

Tuz Gölü’nde 1’inci etap çalışmalarının bittiğini ifade eden Özcan, “O kadar ciddi bir kapasite sağladık ki, 2017’de 350 milyon ve bugün itibarıyla da 1 milyar metreküpü de aşmış durumdayız. Kış dönemi içerisinde birkaç defa doldurma ve boşaltma imkânı sağlandı. 2023 yılı hedefimiz 5.4 milyar metreküp. Çok sıcak bir bilgi. İnşallah, Tuz Gölü bölgesinde depolama kapasitemizi 15 milyar metreküplere kadar çıkaracağımız çok ciddi bir jeolojik çalışmanın müjdeli haberini paylaşmak istiyorum. Bu fevkalade önemli bir haber; çünkü bir altyapı oluşturmuştuk, Hirfanlı Barajı’ndan tatlı suyumuzu getirmiştik, bu tatlı suyla beraber tuz sahasında ‘kavern’ yani doğalgaz depolamaya yarayan mağaraları üretmeye devam edebileceğimiz jeolojik anlamda çok zengin güzel bir yapıyı tespit etmiş durumdayız” diye konuştu. 

65 GALATA KULESİ SIĞABİLİYOR

Ertuğrul Gazi gemisinin görevini kusursuz bir şekilde devam ettirdiğine dikkat çeken Özcan, “2.1 milyar metreküplük gazlaştırma işlemini gerçekleştirdi. Mesela Tuz Gölü’nde oluşturduğumuz her biri Eyfel Kulesi yüksekliğindeki kavernlerimizi dikkate alırsak, bizim mesela Tuz Gölü’ndeki kavernlerimizin içine 65 Galata Kulesi sığabiliyor hacimsel olarak. Yani o yerin 1500 metre altına inşa ettiğimiz o kavernlerde 65 Galata Kulesi büyüklüğünde bir hacim oluşturmuş durumdayız. Mesela, bu gemimiz de o bir kavernden daha fazla doğalgaz depolama kabiliyetine sahip” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

‘İNANILMAZ BİR TÜKETİM VAR’

Doğalgaz alım miktarlarının da merak edilen konular arasında yer aldığını kaydeden Burhan Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnanılmaz bir tüketim yaşadık özellikle bir önceki yıl, bu tüketim rekorları kırılıyor olmasına rağmen en yüksek kaynaktan tedarik ettiğimiz miktar yüzde 42 olarak gerçekleşti. Gerçekten son iki yıl enerji sektörü tarihinde görmemiş olduğu yıllar. Biz buna sektörde ‘kusursuz fırtına’ diyoruz enerji tarafında. Son yüzyılın en kurak dönemini yaşadık.”

ALTYAPI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Karadeniz gazının 2023’te devreye gireceğini belirten Burhan Özcan, “BOTAŞ olarak gazımız devreye girdiğinde bizim de sistemsel olarak hazır olmamız icap ediyor. Bu kapsamda altyapı çalışmalarını planladık ve yatırımlara başladık. 6 Kasım itibarıyla altyapılarımızı tamamlayıp doğalgazı alabilecek hâle gelmiş olacağız. Nihai anlamda burada tabii, bizim altyapımız yaklaşık 50 milyon metreküp günlük kapasite. Yani 18 ila 20 milyar metreküp yıllık bir kapasiteyi taşıyabileceğimiz altyapı oluşturuyoruz demek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!