Demet CENGİZ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2008 00:00
Sabancı Holding’in 57 yıllık şirketi Bossa’nın yüzde 50.12’sini 76.4 milyon dolara satın alan Akkardan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Ebubekir, "Satış imzasını attığımız gün yurtdışından firmalar ’Bossa’yı bize satın’ diye telefon ettiler. Almanya’dan İngiltere’den bir kaç firma peşimize düştü. Hiç dikkate almadım" dedi.
57 yıl önce Hacı Ömer Sabancı tarafından kurulan ve Sabancı Holding’in ilk göz ağrılarından olan Bossa’nın yüzde 50.12’sini 76.4 milyon dolara satın alan Akkardan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Ebubekir, Bossa’yı aldıkları gün yabancıların peşlerine düştüğünü söyledi. Satış anlaşmasını imzaladıkları gün Bossa’yı kendilerinden satın almak için çok sayıda yabancı firmanın aradığını belirten Faruk Ebubekir, "Akkardan’ın fabrika telefonları susmak bilmedi. ’Bossa’yı bize satın’ diye telefon ettiler. Almanya’dan İngiltere’den bir kaç firma peşimize düştü. Hiç dikkate almadım ama bir kez daha gördük ki Bossa çok kıymetli bir şirket" dedi.
Ebubekir, Bossa’ya ilişkin gelecek planlarını da anlattı. Ebubekir, "Şu anda Bossa’da 2 bin 500 çalışan var. Bu sayıyı 2 bin 300’e çekeceğiz. Herkes tazminatlarını alacak. Yönetimde değişiklik yok. Yönetim aynen devam edecek. Orada çok değerli arkadaşlar çalışıyor. Can Piyale (Bossa Genel Müdürü) benim iyi dostumdur. Onunla iyi işler yapmayı sürdüreceğiz" diye konuştu. Ebubekir, Bossa’yı daha ileriye taşımak için yatırm yapmaktan hiçbir zaman çekinmeyeceklerini de vurguladı.
Özel bir şirketi aldıkEbubekir, pek çok kişinin Türkiye’de tekstilin geleceğine ilişkin kaygılar taşıdığı bir dönemde bu sektöre yatırım yapmalarının nedenini şöyle açıkladı: "Tekstilde ilk yatırımımız. İşadamıyız. Yeni alanlara ve risklere gireriz. Bazı
riskleri göze almak zorundasınız. Bu alanda tecrübemiz yok diye bakmayın; bu iyi ekiple tecrübe edilir. İyi niyetli ve çalışkan olacaksınız. Namuslu olacaksınız. Önemli olan bunlardır. Tekstil yerlerde dolaşıyor diyorlar. Sektöre değil şirketlerin performansına bakmak lazım. Bossa’nın ihracatının yüzde 80’i ABD, yüzde 20’si Avrupa Birliği. Ben Çin’le rekabet etmeye çalışan bir şirket almadım ki. Benim aldığım özel bir şirket. Hacı Ömer Sabancı bu şirketi kurduğundan beri hep ileriye doğru yol almış. 1100 dönüm arazisi, 4 fabrikası olan bir şirket aldım. Son 4-5 yılda 100 milyon doları geçiyor. 2006 yılında 36 milyon YTL kár etmiş. 2007 kárı ise 21 milyon YTL."
Dördüncü’nün hatırına
Fiyatın düşük olduğuna dair söylentilere Faruk Ebubekir, "En yüksek fiyatı biz verdik. Ahmet Dördüncü’nün (Sabancı Holding CEO’su) hatırı için o miktarı verdik. Dostluk için verdik. Para kazalınır ama dostluk kolay kazanılmaz" sözleriyle yanıt verdi. Öte yandan Akkardan, Bossa hisselerinde çağrı muafiyetine ilişkin hükümlerin sağlanmasına çalışılacağını, sağlanamazsa çağrı yapılacağını İMKB’ye bildirdi.
Her şeyden önce Fenerliyim
FARUK Ebubekir, "Çok fazla kamuoyunda görünmüyorsunuz. Sizi biraz tanıyabilir miyiz" sorusuna şu ilginç yanıtı verdi: "Her şeyden önce Fenerbahçeliyim. 1984, 1985 ve 1986’da
Fenerbahçe ikinci başkanıydım. TED’de (Tenis Eskrim Dağcılık Spor Kulübü) 6 yıl başkanlık yaptım. Şu anda şeref başkanıyım. Rotary’de de başkanlık yaptım."
Madencilik, gemi inşaatı metal sanayiinde faaliyetOtomotiv yansanayi sektöründe faaliyet gösteren Akkardan Sanayi’nin sahibi Faruk Ebubekir’in, madencilik, gemi inşaatı ve metal sanayinde faaliyet gösteren şirketleri de var.
Akkardan, Ford Otosan, Mercedes-Benz Türk, Otokar (Magirus, Land Rover), Otoyol (Iveco), Anadolu Isuzu, Askam, BMC, Temsa (Mitsubishi) gibi öncü hafif ve ağır ticari araç üreticileri için kardan milleri ve direksiyon şaftları üretiyor. Ayrıca, Ford ve Toyota fabrikaları için de otomobil ve pick-up’larda kullanılan tekerlek mili ve poyraların üretimini gerçekleştiriyor.
Banvit’in de ortağı olan Faruk Ebubekir’in sahibi olduğu Filiz Bakır Sanayi, 2003 yılında yine Sabancı Holding’in otomotiv yan sanayiinde faaliyet gösteren şirketi Akkardansa’yı 9 milyon dolara satın alıp, ismini Akkardan olarak değiştirmişti.