Bosna-Hersek’in Tuzla’sında 49.7 milyon Euro’luk Şişecam bayramı

Güncelleme Tarihi:

Bosna-Hersek’in Tuzla’sında 49.7 milyon Euro’luk Şişecam bayramı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2006 00:00

Bosna-Hersek’in Tuzla Kantonu’ndaki 103 yıllık soda fabrikasının yüzde 80’ini 26.7 milyon Euro’ya alan Şişecam, burada soda üretecek. Şişecam 900 işçisiyle birlikte devraldığı ve 23 milyon Euro’luk yatırım yapacağı tesisle kantonun en büyük yabancı yatırımcısı oldu.

Kanton Başbakanı Bayezid Jasareviç, "Yaşamımın en mutlu olayı bu. Ne isterseniz yapmaya hazırız" dedi.

ŞİŞECAM Grubu, Bosna-Hersek’in Tuzla Kantonu’nun Lukavac kasabasındaki 103 yıllık soda fabrikasının yüzde 80’ini 26.7 milyon Euro’ya aldı. Tuzla Kanton Hükümeti’ne ait FSL ile Şişecam’a bağlı Soda Sanayii A.Ş., "Şişecam Soda Lukavac" (SSL) adlı yeni bir şirket kurdu. Şişecam Grubu, Şişecam Soda Lukavac’a 5 yilda toplam 23 milyon Euro’luk yatırım yapma sözü verdi. Böylece, Şişecam 49.7 milyon Euro’luk yatırımla Tuzla Kantonu’nun en büyük yabancı yatırımcısı konumuna geldi. Fabrikanın devir-teslim töreninde konuşan Tuzla Kantonu Başbakanı Bayezid Jasareviç, "50 yıllık yaşamımın en mutlu gününü yaşıyorum. Kısmet bizim elimizde" dedi.

HEDEFİ OLAN BAŞARIR: Bayezid Jasareviç, Tuzla Kantonu’nun kapanmak üzere olan soda fabrikasını uzun bir uğraştan, zorlu aşamalardan sonra Şişecam gibi bir gruba devretmeyi başarabildiklerini belirterek, "Ben ve tüm yetkili arkadaşlarım bu projeye olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmedik. Hiçbir zaman, ’bu fabrika artık çalışamayacak’ diye düşünmedik. Fabrika açık kalsın diye elbirliğiyle çok uğraştık. İşte bu örnekte olduğu gibi, hedefi olan herkes doğru yolu bulabiliyor. Biz de hedefledik, doğru yolda yürüdük. Kısmetin bizim elimizde olduğunu gösterdik" diye konuştu.

ÜMİTSİZLİK VARDI: Jasareviç, başta Bosna-Hersek Federasyonu yetkilileri olmak üzere, bazı kesimlerin Şişecam’la giriştikleri soda projesinin gerçekleşmeyeceğine dair ümitsizlik içinde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Bu ümitsizlik yaşadığımız acı savaşın etkilerinin hálá toplumun üzerinde olmasından da kaynaklanıyordu. Şimdi bile bu projeye karşı çıkanlar olacaktır. Şişecam olarak bunlara bakmayın. Soda üretiminde ihtiyacınız olan tuz ve kireç taşı burada mevcut."

ÜRETİMİ AKSATMAYIZ: Bayezid Jasareviç, öncelikle fabrikanın Şişecam’ın çoğunluk hissesiyle kurulan Şişecam Soda Lakavac’a devredilmesini kutlamayı hakettiklerini belirterek, Şişecam yönetimine şu mesajları verdi: "Bizde yabancı yatırımcıların önünde üretimi engelleyecek, aksatacak herhangi bir pürüz göremezsiniz. Eğer karşınıza böyle sorunlar çıkarsa hemen çözeriz. Şişecam, Tuzla’da sadece soda yatırımıyla kalmasın. Sizi hem tuz, hem de kireç taşı yatırımına da bekliyoruz. Özelleştirme Kanunumuz müsait, her türlü modeli geliştirebiliriz. Siz isteklerinizi bize sıralayın, biz de gerekeni yapalım."

TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ VAR: Tuzla Kantonu Enerji, Madencilik ve Endüstri Bakanı Mustafa Burgiç, Türkiye’nin Bosna-Hersek’i sevdiğini, sürekli destek verdiğini hatırlatarak, "Siz de Şişecam olarak bize güvenin, inanın" dedi. Burgiç, soda projesiyle ilgili görüşmeler sırasında hem Şişecam’ı ve bağlı bulunduğu İş Bankası’nı araştırdıklarını, gücünü çok iyi öğrendiklerini bildirdi.

İŞÇİDEN ALKIŞ: Bir yıldır Tuzla’daki soda projesinin gerçekleşmesi için uğraşan Şişecam Kimyasallar Grubu Başkanı Ateş Kut, uzun süredir maaşlarını alamayan 900 işçiye devir-teslim töreni sırasında, "Geçmiş dönem alacaklarınız en kısa sürede ödenecek" sözü verdi. Ateş Kut’un bu sözleri işçiler tarafından sevinç ve alkışla karşılandı. Kut, işçilere esas çalışmanın bundan sonra başlayacağını hatırlattı.

Bosna-Hersek’te güzel başladık, arkası gelecek

TÜRKİYE İş Bankası ve Şişecam’ın Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman, Şişecam Soda Lukavac’ı Bosna-Hersek’deki faaliyetlerinin güzel bir başlangıcı saydıklarını belirterek, şunları söyledi: "Şişecam, uluslararası ağırlığa sahip olduğu soda sektöründe Lukavac yatırımıyla daha da büyümeyi hedefliyor. Bizim daha fazla önem verdiğimiz hedef, tarihi bağlarımız olan ve yakın geçmişte çok zor bir dönemi yaşayan bu dost ve kardeş ülkenin önemli sanayi tesislerinden biri olan Soda Fabrikası’nın yaşatılması, yeni yatırımlarla daha iyi hale getirilmesi, dış pazarlarda etkinliğinin artırılması. Ayrıca, Şişecam’ın ana faaliyet alanı olan cam başta olmak üzere, çeşitli sektörlerde yeni yatırımlara girmek için de şimdiden inceleme ve çalışmalar başlattık."

250 bin ton kapasitesi var, ihracat da yapıyor

ŞİŞECAM’ın devralmasıyla adı Şişecam Soda Lukavac olan Tuzla’daki tesislerin yıllık 250 bin ton soda üretme kapasitesi bulunuyor. Fabrikadan İtalya, Sırbistan, Hırvatistan, Avusturya, Almanya, Polonya, Slovakya, Türkiye ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracat da yapılıyor. Şişecam Soda Lukavac’ın Genel Müdürü Sami Küçükusta, hedeflerinin yeni yatırımlarla yıllık üretim kapasitesini 500 bin tona çıkarmak olduğunu belirtiyor.

Şişecam’ın üretimle uzandığı altıncı ülke siz oldunuz

ŞİŞECAM Genel Müdürü Doğan Arıkan, Türkiye’deki üretim tesislerinin yanısıra, yurtdışında Rusya, Gürcistan, Bulgaristan, Mısır ve İtalya’da üretim tesislerinin olduğunu söyledi. Arıkan, Tuzla Kantonu’ndaki soda tesislerini devralarak yurtdışında üretime yöneldikleri ülke sayısını Bosna-Hersek’le altıya çıkardıklarını bildirdi. Şişecam’ın faaliyet alanlarında her zaman en iyi hedefe ulaşan bir dünya şirketi olduğunu ifade eden Arıkan, "2005’te satışlarımız 1.7 milyar dolar, ihracat ve yurtdışı faaliyetlerimizden sağlanan satışlarımız 744 milyon dolar, yatırımlarımız da 425 milyon dolar oldu. 2005 sonu itibariyle cam üretimimiz 2.2 milyon tona, kimyasal üretimimiz de 1.1 milyon tona ulaştı. Çalışan sayımız da 15 bin kişi" diye konuştu.

Tuzla’da tuz ve kireç taşı üretimini de araştıracağız

ŞİŞECAM’ın Kimyasallar Grubu Başkanı Ateş Kut, Bosna-Hersek Tuzla Kantonu Başbakanı Bayezid Jasarevic’in önerisi üzerine, tuz ve kireç taşı üretimi konusunda incelemeler yapacaklarını belirtti. Kut, "Tuz üretim işine tek başımıza talip olabiliriz. Kireç taşı üretimi için de Tuzla’da çimento üretimi yapan Avusturyalı şirketle birlikte düşünebiliriz" dedi.

103 yıllık fabrika savaşta silah üretti

BOSNA-Hersek’in Tuzla Kantonun’daki soda fabrikası 1893 yılında kuruldu. Fabrika, Yugoslavya’nın dağılması dönemi ve sonraki süreçte yaşanan savaşta, çeşitli silahların üretiminde de kullanıldı. Fabrikada, soda üretiminin yanısıra, üretim için gerekli makina ve ekipman üretimi de yapılabiliyor.

Şişecam, dünyanın 8’inci büyük soda üreticisi

ŞİŞECAM Grubu, 950 bin tonu Mersin’de üretilmek üzere toplam 1.2 milyon tonluk üretimiyle dünyanın 8’inci büyük soda üreticisi konumunda bulunuyor. Şişecam, Avrupa soda liginde ise 3’üncü sırada yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!