Boruyla cirosu 400 milyon dolara çıkacak, Rusya’ya fabrika kuracak

Güncelleme Tarihi:

Boruyla cirosu 400 milyon dolara çıkacak, Rusya’ya fabrika kuracak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2009 00:00

Altyapı yatırımlarındaki duraklama, bu sektördeki firmaları küçülmeye zorlarken, Superlit Boru Sanayi, ihracat ile ayakta kalmayı planlıyor.

Superlit Genel Müdürü Önder Eren, cam elyaf takviyeli polyester (CTP) alanına yoğunlaştıklarını belirtirken, toplam üretim içinde ihracatın payını yüzde 95’e çıkardıklarını belirtti. Eren, bu arada hiçbir CTP tesisinin bulunmadığı Rusya’ya fabrika yapmayı planladıklarını açıkladı.

Blucin kumaşı üretimiyle tanınan Orta Anadolu Tekstil’le sahibi Karamancı Grubu’nun 1961’de kurduğu ilk şirket olan Superlit’in genel müdürlüğünü 2004 yılından bu yana yürüten Önder Eren, büyüme hedeflerini paylaştı. Eren geçen yılı 100 milyon dolar ciroyla kapatan Superlit’in gelecek 4-5 yıl için iddialı hedefleri bulunduğunu açıkladı. Orta vadede hedeflerini 400 milyon dolar ciro olarak gösteren Eren, bu hedefi gerçekleştirmekte Ruzya’nın önemli bir rola olacağını dile getirdi.

Reçeteli boruya geçtik

Superlit’in cam elyaf takviyeli polyester (CTP) alanına yoğunlaştığını belirten Eren, bunun nedenini şöyle açıkladı: "Türkiye’de polietilen boruda 150 şirketin üretim yapması ve merdivenaltının yoğun olması şirketimizin polietilen boruyu bırakmasında etkili oldu. Bu boru fiziki bir proses. Makineleri koyduktan sonra teknoloji gerektirmiyor ve pahalı değil. Bu nedenle merdivenaltı üretim çok. Bizim çıkmamızda bu sebepler etkili oldu. CTP ise kimyasal bir üretim. Bunun için belli reçeteler bir araya getiriliyor. Üretimde know-how gerekiyor. Bu da ürünün değerini artırıyor. Toprağın ne kadar altına ineceği, sudaki basınç gibi etkenler de boruda kullanılacak malzemeyi değiştiriyor. Biz projeye göre boru dizayn ediyoruz."

Eren, üretimlerinin içme suyu, sulama, termik santral, kanalizasyon, çelik haddehaneleri gibi alanda kullanılabildiğini, müşterilerinin ise belediyeler, Devlet Su İşleri (DSİ) ve daha çok bu kamu kurumlarına ihale kazanarak iş yapan müteahhitler olduğunu belirtti. Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren 4 şirket ve toplam 8 makine bulunduğuna işaret eden Eren, "Rakiplerimizden Subor’un 4, Ecetaş’ın 1, bizim 3 makinemiz var. Özdemir Hobaş ise şimdilik faaliyetlerine ara verdi. Bir de Niğde’de kurulan yeni bir fabrika var" diye konuştu.

Üretimin yüzde 95’i ihracata gidiyor

GAP
’ın çok önemli, potansiyelin yüksek olduğunu kaydeden Önder Eren, ufak tefek ihaleler dışında asıl ihalelerin halen yapılmadığına dikkat çekiyor. Pazarın Türkiye içi ve dışı toplam 500-600 milyon dolarlık bir büyüklüğü olduğunu dile getiren Eren, ’İhracat yapılıyor mu’ sorusuna ise "Bizim bu yıl ihracattaki payımız yüzde 95" yanıtını veriyor. Eren, altyapıları zayıf ülkelere yöneldiklerine dikkat ç ekti.

Romanya’da satış ofisi fabrika oldu

ÖNDER
Eren, AB’den altpayı için büyük destek alan Romanya’da pazarın kendileri için önemli hale gelmesi nedeniyle bu ülkedeki satış ofisini fabrikaya çevirdiklerini belirtiyor. Romanya’nın geçen yıl sonu faaliyete geçtiğini 10 milyon avroluk yatırımın yapıldığı fabrikada 90 kişinin çalıştığını kaydeden Eren, Düzcedeki fabrikada da 275 kişinin çalıştığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!