Borusan 2 milyar doları erken buldu, yatırım için yer arıyor

Güncelleme Tarihi:

Borusan 2 milyar doları erken buldu, yatırım için yer arıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2006 00:00

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, 2 milyar dolarlık konsolide ciro hedefini iki yıl erken yakaladıklarını belirtirken, CEO Agah Uğur, "Yeni bir iş koluna da girme planımız var, araştırıyoruz. Sıfırdan bir işe girmek yerine hazır bir işe girmek istiyoruz" diye konuştu.

BORUSAN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, 2 milyar dolarlık konsolide ciroya 2 yıl erken geçen yıl ulaştıklarını belirtirken, hedeflerini büyüme üzerine kurduklarını belirtti. CEO Agah Uğur ise mevcut işlerde bu yıl yüzde 15’lik büyüme öngörürken, yeni bir iş koluna girmeyi planladıklarını da açıkladı. 2010 yılına kadar 600 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını belirten Uğur, enerji, boru hattı işletmeciliği gibi alanlara ilgi duyduklarını da söyledi.

HEDEF 5 MİLYAR DOLAR:

Borusan Mannesmann Boru, Borusan Yatırım, Borçelik, Borusan Otomotiv, Borusan Makina, Borusan Lojistik, Borusan Telekom’un da aralarında yer aldığı 17 şirketle faaliyet gösteren Borusan Holding, yeni dönem hedeflerini açıkladı. Borusan Holding’in belirlenen strateji doğrultusunda başarılı sonuçlar elde ettiğini anlatan Ahmet Kocabıyık, şunları söyledi: "2002’de hazırladığımız 5 yıllık stratejik planımızda önümüze koyduğumuz 2 milyar dolarlık konsolide ciroya 2 yıl önce ulaştık. Yeni bir 5 yıllık stratejik plan çalışması içindeyiz. Önümüzdeki 5 yıl içinde kárlılığımızı da koruyarak bugünkü konsolide ciromuzun 2.5 kat fazlasını hedefliyoruz."

600 MİLYON DOLARLIK YATIRIM:

Holding CEO’su Ağah Uğur da Borusan’ın gündem maddesinin de Türkiye gibi "sürdürülebilir kárlı büyüme" olduğunu vurgularken, sadece 2005’te değil, ekonomik krizden bu yana neredeyse 3 kat büyüdüklerini kaydetti. Bu yıl toplam ciroda yüzde 15’lik bir artışla yüzde 2.3 milyar doları yakalayacaklarını belirten Uğur, 2001’den bu yana 407 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ve bu yılda 75 milyon dolarlık yatırım öngörüleri bulunduğunu açıkladı. Uğur, önümüzdeki 5 yıl içindeki yatırım hedeflerini yüzde 70’i Türkiye’de olmak üzere 600 milyon dolar olarak açıkladı. Uğur, hedefleri şöyle sıraladı: "Önümüzdeki 5 yıldaki stratejilerini, bildikleri ve yetkinlikleri olan işlerde odaklanmak, bulundukları işlerde sektörel liderlik, yurtdışı yatırımlarını artırmak, ihracat dışında 2010 yılında gelirlerinin yüzde 20’sini yurt dışından sağlamak."

YENİ FIRSATLAR ARAŞTIRILIYOR:

Öncelikle mevcut işlerde yurtiçinde büyümeyi planladıklarını belirten Uğur, bunun yanı sıra Doğu Avrupa, Rusya, Ukrayna, İran, Çin, Hindistan ve Batı Asya’da mevcut işleri için yeni fırsatlar aramaya başladıklarını açıkladı. Ayrıca "yeni bir iş alanına da girmek istiyoruz" diyen Uğur, holdingin girmeyi planladığı yeni iş alanlarının ise henüz belirlenmediğini kaydetti. Uğur, "Sıfırdan başlamak yerine hazır bir işe girmek istiyoruz" derken satın almaların gündemlerinde olduğunu kaydetti. Uğur, "Enerji, bakmamız gereken konulardan biri. Elektrik dağıtımı konusunda bir çalışmamız yok, inşallah geç kalmamışızdır" derken Ahmet Kocabıyık şöyle konuştu: "Gürcistan’da BP’nin bir boru hattının işletmesini yapıyoruz. Türkiye’de de bunu yapabiliriz. Türkiye’de bütün boru hatları Botaş’a ait, ancak ileride değişebilir. Bu konu bizi çok ilgilendirir."

Arcelor gibi bir ortaktan vazgeçmeyi hiç istemeyiz

BORÇELİK
’teki ortakları Arcelor’un Oyak tarafından devralınan Erdemir ile ilgilenmiş olmasının Borusan’ı etkileyip etkilemediğine ilişkin bir soru üzerine Ahmet Kocabıyık, "Arcelor ile ortaklıktan çok memnunuz, bunu sürdüreceğiz. Erdemir’i alan Oyak, Arcelor ile ortak olsa da devam edecektik. Bizim açımızdan değişen bir şey yok" dedi. Arcelor ile hisse alım satımı ile ilgili herhangi bir anlaşmaları bulunmadığını belirten Ağah Uğur ise "Arcelor gibi birinci sınıf bir ortaktan vazgeçmeyi hiç istemedik" dedi. Borçelik’te Borusan ve Arcelor’un yüzde 40’ar, IFC’nin yüzde 11’den fazla, Erdemir’in ise yüzde 8 civarında hissesi bulunuyor.

Borçelik’te halka açılma Erdemir yüzünden ertelendi

AGAH Uğur, halka açık iştiraklerinden Borusan Yatırım ve Borusan Mannesmann’ın halka açıklık oranlarını artırmaya niyetli olduklarını söylerken, Borçelik’te de halka açma planı yaptıklarını ancak Erdemir özelleştirmesi nedeniyle ortaya çıkan durum netleşene kadar bu niyetlerini ertelediklerini söyledi. Uğur, "Yaklaşık 500 milyon dolarlık cirosu olan bu şirket halka açılabilirdi. Ancak Erdemir süreci araya girdi ve bu, hedef olmaktan bir beklentiye dönüştü. Artık 2006’da olmaz ama ileriki yıllarda bakarız" dedi. Uğur, Borusan Holding’in de hissedarlar kabul ettiği takdirde 2010 yılına kadar halka açılmasını düşündüklerini açıkladı.

Türkiye’nin bizim gibi 2010 hedefleri olmalı

AHMET Kocabıyık, 2005’in Türkiye açısından her bakımdan başarılı bir yıl olduğunu vurgulamakla birlikte Türkiye’nin de Borusan Holding gibi 2010 yılı hedefleri olması gerektiğini vurguladı. "Bir vatandaş olarak bunun eksikliğini duyuyorum. AB’ye üye olmayı istemek yeterli değil. Somut hedeflerimiz olmalı. Bunlara erişmek için de bir yol haritamız olması gerekir" diye konuştu.

Sadece kur politikaları ile problemler çözülmez

AGAH Uğur, TL’deki aşırı değerlenme konusuna değinerek "Buna alışmak zorundayız" derken, sadece kur politikaları ile problemlerin çözülemeyeceğini, ihracatın geleceğinin bunun üzerine kurulamayacağını savundu. Uğur, bazı sektörlerin yapılanmasının katmadeğeri daha yüksek ürünler üzerine kurmasını ya da maliyeti azaltmak için Doğu’ya kaymasını kabullenmek gerektiğini kaydetti. Yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda ise Uğur, yerli-yabanıcı ayrımı yapılmamasını istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!