Güncelleme Tarihi:
Nabucco Batı ve TAP arasındaki yarışta son viraja girilirken, rekabet de iyice kızıştı. İki projenin yetkilileri gelinen son aşamayı anlattı.
HAZAR doğalgazını Avrupa’ya ulaştırmak için sürpriz bir hamleyle Trans Anadolu Boru Hattı Projesi’ne start veren Türkiye ve Azerbaycan, 10 milyar dolara mal olması bekleyen boru hattının yapımına 2014 yılında başlamayı planlıyor. Gazı Azerbaycan’dan Türkiye’ye taşıyacak dev projenin ikinci etabı, belli bir miktarın da Avrupa’ya taşınması olacak. Şahdeniz 2 Konsorsiyumu, Türkiye sınırından başlayarak, Avrupa’ya gazı taşımaya aday iki projeden birini haziran ayında seçecek. İki aday proje olan Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve Nabucco Batı yöneticileri, kritik karara sınırlı süre kala projeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
16 bcm depolama kapasitesi var
Nabucco Batı, Türkiye-Bulgaristan sınırı yakınlarında başlayıp, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’dan geçerek Avusturya’da bulunan Orta Avrupa doğalgaz merkezi Baumgarten’a kadar uzanacak. Boru hattı bin 320 kilometre uzunluğunda ve 48 inç çapında olacak.
ÇED açısından Bulgaristan, Avusturya ve Romanya’da önemli derecede yol alırken, Macaristan’da izinlerimizi tamamladık.
BOTAŞ’ın Nabucco Batı Projesinin ortaklarından biri olması Türkiye’nin projeye olan inancını ortaya koyuyor.
Nabucco, küçük bir ek altyapı yatırımı ile tüm Güney Doğu Avrupa ve Balkan bölgesinin iletim şebekesine bağlanabilme özelliğine sahip. Proje, kapasitesini 23 milyar metreküpe (bcm) kadar arttırabiliyor, böylece talep arttıkça ve kaynak çoğaldıkça kapasitesini buna göre düzenleyebiliyor.
Nabucco güzergâhı boyunca konumlandırılacak 16 bcm’in üzerinde depolama kapasitesi, esnekliği arttıracak ve enerji tedarikinde dalgalanmalara karşı bir güvence oluşturacak.
Nabucco tüm geçiş ülkelerini ve dolaylı olarak Güney Doğu Avrupa’yı, Balkanları ve Türkiye’yi Baumgarten doğalgaz merkezine bağlayacak.
20 bin kilometre tecrübeye sahip
TAP, Türkiye’nin Yunanistan sınırında TANAP’a bağlanacak.
TAP’ın rotası Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, İtalya, İsviçre, Almanya, Fransa ve İngiltere de dahil olmak üzere Güney Doğu Avrupa ve Batı Avrupa’ya doğalgaz tedarikine imkan tanıyor.
TAP, kendi yatırımcıları ve Şahdeniz Konsorsiyumu yatırımcılarını koruyan güçlü ve sağlam bir yasal çerçeveye sahip.
Hissedarlarımız dünyanın önde gelen enerji şirketleri olan Norveçli Statoil, Alman E.ON Ruhrgas ve İsviçreli Axpo. Bu şirketler dünya çapında kara ve denizlerde 20 bin kilometrenin üstünde boru hattı geliştirdi. Bu şirketlerin tecrübeleri sayesinde projeyi zamanında bitireceğiz.
Finansal açıdan baktığımızda, TAP, projenin başlangıç ve inşaat aşamalarında mali rehberlik yapması için Société Générale’i seçti. Société Générale, boru hattının inşası için gereken sermayeyi tedarik etme konusunda etkili olacak.
TAP’ın önemli bir avantajı da rakibinden 450 kilometre daha kısa olması. Bu projeyi ticari olarak daha uygulanabilir kılıyor. TAP, gaz kaynaklarının çeşitlendirilmesi durumunda kolaylıkla 10 bcm’den 20 bcm’in üzerine ölçeklenebilir.
Biz de Şahdeniz ortaklarına yüzde 50 hisse alma opsiyonu tanıyoruz.
TAP’ın ulaştığı nihai pazar İtalya, cazip gaz fiyatları sunuyor ve doğalgazı Avrupa’nın daha batısına taşımak için önemli bir potansiyel taşıyor.