Güncelleme Tarihi:
BAYRAM tatili Borsa İstanbul’a iyi geldi. Yurtiçi piyasalar bayram tatilindeyken, ABD’nin yaşadığı 17 günlük krize çare bulunması dünya borsalarına rekorlar kırdırmıştı. Hükümete kepenk kapattıran krize bulunan geçici çözümle Almanya’da DAX endeksi cuma günü yüzde 0,60 oranında yükselerek tarihinin en yüksek seviyesinden günü tamamlarken Hindistan SENSEX endeksi son 3 ayın zirvesini bulmuştu. İşte dünya borsalarındaki bu coşkudan Borsa İstanbul’da nasibini aldı ve bayram tatali sonrasındaki ilk işlem gününde yüzde 3’ün üzerinde değer kazandı.
Endeks haftanın ilk gününde 2642 puanlık artışla ile 78 bin 877 puandan günü kapadı ve yılın başındaki seviyeyi yakaladı. Dolar da bayram öncesi seviyelerine göre düşüş yaşadı. Bayramdan önce 1.98 TL’den satılan dolar bayram sonrası ilk gün işlem gününde bir ara 1.97 TL’nin altını gördü. Piyasalar kapandığında dolar 1.9780 TL seviyesinden alıcı buldu.
FED BAŞKANLARI İŞARETİ VERDİ
Uzmanlar ABD’deki borç tavanı krizinin ekonomiye yarattığı olumsuz sonuç dolayısıyla ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkilemesi beklenen tahvil alımı azaltıma hamlesini geciktireceğini söylüyor. Borç krizinin ABD büyümesine 0.3 puan olumsuz etki yarattığını belirten uzmanlar tahvil alım azaltımının 2014 yılının Mart ayına sarkmasına neredeyse kesin gözüyle bakıyor. Bu tahminleri bölgesel Fed başkanlarının açıklamaları da besledi. Tahvil alımı azaltımını savunan Dallas Fed Başkanı Richard Fischer bile “Mali maskaralıklar Fed’in tahvil alım programı takvimini etkiledi” diyerek Fed’in piyasalara para pompalamaya devam edeceğinin işaretini verdi.
80 BİNİN ÜSTÜ VERİLERE BAĞLI
Fed’in Mart ayında tahvil alımını azaltması ihtimali ise “borsada 80 binin üstü görülür mü” tartışmalarını beraberinde getirdi. Uzmanlar endeksin 80 bin üstünde tutunması için ABD’de açıklanması ertelenen verilerin kritik olacağını belirtti. Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı’ya göre yükselişin devam etmesi için ABD’de borç krizi sırasında açıklanamayan verilere bakılması gerektiğini söyledi. Banu Kıvcı Tokalı “ Küresel piyasalardaki iyimserliğin devam etmesi, ekonomik verilere duyarlılığı artan para politikalarının öngörülen bu “yavaş çıkış stratejisi” çerçevesinde kalmasına bağlı. Bunun için de, ekonomik verilerin “ılımlı toparlanma” ana senaryosunu destekler yönde gerçekleşmesi gerekiyor. Yılın ilk aylarında tekrar gündeme oturacak borç krizi görüşmelerinin de ortak bir çözümle sonuçlanacak şekilde gelişmesi gerekiyor” diye konuştu. Kritik ekonomik verilerden en önemlisi olan ABD tarım dışı istihdam verisi ise bugün açıklanacak.
Altın da bayram coşkusunu uzattı
Fed’in tahvil alımına devam edeceği görüşleri ağır kazanınca altın da yükselişe geçti. ABD’deki bütçe krizinin derinleşmesiyle birlikte düşen altın krizin çözülmesiyle uluslararası piyasalarda 1300 doları aşarak 1325 dolara ulaştı. Son 10 işlem gününün en yüksek değerine ulaşan altın piyasalar kapanırken 1317 dolara geldi. Bu artışla birlikte Kapalıçarşı’da da Cumhuriyet altını bayram öncesine göre 10 lira artarak 580 liraya yükseldi.İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan altında geçen hafta sert yükselişin temelinde Fitch’in ABD’nin notunu düşürebileceği dedikodusunun fiyatlanması olduğunu ancak bu beklentinin doğru çıkmamasına rağmen altının primini koruduğunu söyledi.