Güncelleme Tarihi:
Birinci seansı Dünya Bankası’nın global ve Türkiye büyüme tahminlerini düşürmesi ile birlikte sınırlı düşüş yaşayarak 596,83 puanlık düşüşle 81 bin 75 puandan tamamlayan borsada tablo ikinci seansta tamamen değişti.
IŞİD’in Musul’daki Türk Konsolosluğu’nu ele geçirip diplomatları kaçırması borsada yüzde 3’ün üzerinde kayba yol açtı. 80 bin puanın altına düşen borsada seçim rallisi IŞİD şokuyla son bulurken BİST 100 günü yüzde 3,25’lik düşüşle 79 bin 20 puandan kapadı. Yüzde 3,25’lik düşüş, yolsuzluk operasyonu şokunun yaşandığı 25 Aralık 2013’ten bu yana en sert düşüş oldu. IŞİD baskını sonucu yatırımcılar kâr satışlarını artırırken borsadaki hacim de 4 milyar 450 milyon lirayı geçerek 29 Ocak faiz artırımı gününden sonra en yüksek seviyesini gördü.
DOLARIN TANSİYONU
IŞİD’in konsolosluk saldırısı doların ateşini de yükseltti. Güne başlangıçta 2.08 TL’nin altında işlem gören dolar yüzde 1’in üstünde değer kazanarak 2.1088 TL’ye kadar yükseldi. Konsolosluk saldırısı sadece dolar/TL’de etkisini gösterirken diğer gelişmekte olan kurlarındaki değer kaybı sınırlı kaldı. Güney Afrika Randı yüzde 0,58 değer kaybederken Brezilya Reali’nde kayıp yüzde 0,1’de kaldı. ABD’de faiz artırım tartışmalarının yükselmesi ve Amerikan 10 yıllık tahvil faizlerinde yükseliş emarelerinin görülmesiyle birlikte dolarda tansiyonun önümüzdeki günlerde yükseleceği tahmin ediliyor.
Global Yatırım Strateji Müdürü Gökhan Uskuay IŞİD’in Kuzey Irak’ı tehdit unsuru olmasının Türkiye’nin önemli bir ekonomik parçasını tehdit ettiğini belirtti. Uskuay “Aylık 1 milyar dolar net dış gelirimiz mevcut. Erbil’de 1500 iş adamının yatırımı söz konusu. Bunun endişesi hem kur hem BIST’te etki etti. Amerika’nın da çok önemli çıkarlarının olduğu bu bölgede IŞİD’in daha fazla ilerlemesine tepki verilecektir. BIST bu tehlikeliyi kısa vadeli realizasyon olarak kullandı. Kısa vadeli bir tehlike olarak görülebilir” diye konuştu.
Yayılırsa petrol fırlar
Zeynel Balcı / Meksa Menkul
MUSUL’da IŞİD militanlarınca yapılan saldırılar Türkiye Konsolosluğu’na da sıçradı. Türk görevlilerin güvenliğiyle ilgili endişelerin yanı sıra Musul ve Kerkük’ün petrol üretim bölgeleri olması açısından gözleri petrol fiyatlarına çevirdi. Bu aşamada petrol fiyatlarında çok dikkat çeken bir artış görülmedi. Ancak olayların seyri değişir yaygınlık gösterirse farklı bir değerlendirme yapmak gerekebilir. Teknik açıdan bakıldığında, Brent Petrol fiyatlarında yatay hareket korunuyor. İlk direnç 111 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin geçilmesi durumunda petrol fiyatlarındaki yükseliş ciddiyet kazanabilir. Sonraki direnç ise 117 seviyesinde bulunuyor. 117 uzun dönem düşüş trend direnci olması açısından önemli. Bu seviyenin geçilmesi demek petrol fiyatlarında düşüş trendinin kırılması demek olacak ki bu durumda sonraki hedef seviye 127 olarak görülüyor.
Kuzey Irak petrolüne yeni alıcı
IRAK’ta merkezi hükümet ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, IŞİD’in Musul’u işgali krizi ile meşgul olurken, bir yandan da Kürt petrolüne alıcı bulundu. Bağdat yönetiminin Kürt petrollerini satın alan firmaları kara listeye alma tehdidine rağmen Rus petrol şirketi Rosneft, bir tankerin taşıdığı Kürt petrolünü satın aldı. Rosneft’in petrolü Almanya’da bulunan ve İngiliz petrol devi BP’nin işlettiği Ruhr Oel rafine şirketi adına satın aldığı açıklandı. Mersin’den hareket eden Minerva Antonia tankeri 41 bin ton Kürt petrolü taşıyordu. Petrolün 31 milyon dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor. Petrolü Alman rafineri için alan Rosneft’in Kuzey Irak’ta herhangi bir faaliyeti bulunmuyor.