Borsada parti devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Borsada parti devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2017 22:04

İç ve dış piyasalardaki iyimserlik devam ediyor. Farklı nedenlerle de olsa borsa, faiz ve kurlarda eş zamanlı yükseliş dikkati çekiyor. Borsa İstanbul’da ise yabancı yatırımcıların, bir miktar azalsa da alımları sürdürdüklerini görüyoruz.

Haberin Devamı

BORSA, faiz ve döviz kurları eş zamanlı yükseliyor. Gerek iç gerekse dış piyasalarda olumlu hava sürüyor. İyimserlik sorgulanmakla birlikte Borsa İstanbul’da ocak ayında başlayan parti devam ediyor. Dış borsalarda ise Trump’ın ABD başkanı olarak seçilmesi sonrası ekonomik büyümeden söz etmesiyle yükseliş hareketi başlamıştı. Borsa İstanbul ve dış borsalar bu dönem için farklı gerekçeler ile hareket ediyor olsa da hisse senedine yatırım yapanlar doğru hissede iseler iyi bir kazanç elde ettiler. Buna etken olarak para akışının yönünü borsaya çevirmesi ve “Büyük para haklıdır” sözünü doğrularcasına artan talebin hisseleri yukarı taşıması gösterilebilir. Çıkış sürer mi, buraya kadar mı soruları bu günlerde borsa çevrelerinde en fazla sorulan sorulardan biri. Kısa süreli kâr satışları görülse de borsalarda çıkış hareketleri korunuyor. Ancak çıkışın devamlılığı konusunda para akışının sürmesi en önemli kriter olmayı sürdürecek. Bu açıdan yakından izlenen yabancı yatırımcılar, miktarı azalmakla birlikte hem hisse senetlerinde, hem de tahvil bonoda alımlarına devam ediyor. 24 Şubat haftasında hisse senetlerinde 50, tahvil bonoda 258 milyon dolarlık alım yaptılar. Döviz tarafında neler oluyor diye baktığımızda ise dolarda dışarıdaki değerlenme ve bu gelişmenin iç piyasalara yansımaları söz konusu. ABD Başkanı Trump’ın, kongredeki vergi indirimi ve büyümeye de vurgu yapan konuşması, ABD verileri ve ABD Merkez Bankası (Fed) kaynaklı açıklamalar 15 Mart’taki toplantıda Fed’in faiz artış olasılığını yükseltince dolar değer kazandı. Şubat ayında 99 seviyesini gören dolar endeksi bugünlerde tekrar 102 seviyesini test etti. Dolara ve piyasalara etkileri açısından izlenmesi gereken bir diğer parametre yükseliş formasyonları oluşan ve yukarı yönlü sinyal veren uzun dönemli ABD bono faiz oranları olmalı. Varlık fonu, anayasa referandumu odaklı siyaset, Suriye diğer gündem konuları. Siyasi gelişmelerin piyasalar üzerindeki etkisi bu aşamada çok sınırlı. Ancak referandum tarihi yaklaştıkça duyarlılık artacak. Döviz kurları ve borsa arasındaki eş zamanlı yükseliş alternatif iki piyasa arasında uyumsuzluk olarak görülebilir. Bu aşamada farklı dinamiklerle hareket etse de bir süre sonra olağan dengesine dönecektir. Varlık fonu kanalıyla Türkiye’ye kaynak girişi olup olmayacağı döviz kurları açısından önemli. Uzun bir aradan sonra kur etkisiyle tekrar çift haneye ulaşan enflasyonun faiz ve dövize yükseliş olarak yansımasını olağan karşılamak gerekir. Faiz ve döviz için tek parametre enflasyon değil elbette. Piyasalarda iyimserlik sürmekle birlikte borsanın yükseliş denemelerine rağmen yorgun görüntüsünü üzerinde attığını söylemek şimdilik zor.   

Haberin Devamı

 BORSADA 90 BİNİ GEÇME MÜCADELESİ

Haberin Devamı

BORSADA çıkış trendi devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde görülen geri çekilmeler kâr satışı ve “düzeltme” olarak görüldü. Çıkışın devamı açısından 89.500-90.000 direnç bölgesinin üzerinde kalınması önemli olacak. 90.000 seviyesinin üzerinde çıkış hareketinin sürmesiyle birlikte sonraki dirençler 91.800 ve zirve seviyesi olan 93.100 seviyelerinde bulunuyor. İlk destek ise 88.500 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacak. Aksi takdirde 87.200 sonraki destek noktası. Çıkış hareketi sürmekle birlikte önemli direnç ve zirve seviyelerine yaklaşan endekste kâr satış olasılığını dikkate almakta yarar var.  

DOLAR/TL KURUNDA TEPKİ YÜKSELİŞİ

Haberin Devamı

Dolar/TL kurunda görülen tepki çıkışının ilk dirençleri 3.75-3.76 olarak görülürken bu seviyelerde seviyelerde satışlar gelebilir. 3.76 seviyesinin üzerinde ise tepki çıkışının güç kazanmasıyla birlikte verilecek direnç noktaları 3.80-3.83 ve 3.90-3.94 seviyelerinde bulunuyor. Geri çekilmelerde ilk destekler ise 3.70-3.65 seviyelerinde. 3.65 daha önemli. Kısa dönemli göstergeler direnç bölgesine yaklaşırken orta dönemli göstergeler yeniden güç kazanmaya başladı. 3.76 seviyesini geçemeyen çıkış denemeleri satışla karşılaşabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!