Borsada ‘nominal değer’ 1 YTL’ye dönüşecek

Güncelleme Tarihi:

Borsada ‘nominal değer’ 1 YTL’ye dönüşecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2004 01:33

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren para biriminin Yeni Türk Lirası (YTL) olacağını dikkate alarak, yeni bir düzenlemeye gitti. Düzenlemede, halen tedavülde olan TL değerlerinin Yeni Türk Lirası’na değişim değerinin hesaplanmasında 1 milyon liranın 1 YTL’ye eşit olacağı hususu gözönüne alındı.

Buna göre, hisse senetleri piyasasında, mevcut yapıda 1000 TL nominal değerli hisse senedi için gösterilen piyasa fiyatı, yeni yapıda 1 YTL nominal değerli hisse senedi için gösterilecek.

En küçük para biriminin 1 Yeni Kuruş (Ykr) olması ve kuruşla ifade edilebilen fiyat adımlarının gerekliliği nedeniyle fiyat gösteriminde iki de Yeni Kuruş hanesi bulunacak.

Mevcut yapıda 1.000.000 TL (nominal) = 1.000 adet = 1 lot eşitliğine göre var olan düzenlemeler, yeni yapıda 1,00 YTL (nominal) = 1 adet = 1 lot eşitliğine uygun olarak değiştirilecek. Böylece hisse senetleri piyasasında fiyat, 1 YTL nominal değer bazında ilan edilecek.

Ayrıca ilgili miktar ya da tutarlar da YTL yapısına uygun olacak.

YTL’li yapıda Borsa dahilinde hisse senetleri piyasası pazar ve piyasalarında küsurat işlemlerinin yapılmasına son verilerek, küsurat işlemleri Borsa dışı lot altı işlemleri kapsamında yürütülecek.

Toptan satışlar pazarında 1 TL olarak belirlenmiş olan fiyat adımı, yeni yapıda en küçük fiyat adımı olan 1 Ykr olarak değiştirilecek.

Takas sürecinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmasını önlemek, üyelerin geçiş sonrası test çalışmaları ile birlikte yıl sonu işlemlerini sağlıklı bir şekilde yürütmelerine imkan tanıyabilmek amacıyla, 2004 yılının son iki işlem günü olan 30 ve 31 Aralık 2004 tarihlerinde hisse senetleri piyasasında işlem yapılmayacak.

Tahvil ve Bono Piyasası’nda yeni para biriminin kullanılması ile beraber menkul kıymet fiyatları 100 YTL nominal değer üzerinden hesaplanacak.

Üyelerin mevcut banka teminat mektuplarının tamamının (süreli veya süresiz, TL ve yabancı para cinsinden) 2005 yılı boyunca değiştirilmesi istenecek.

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası’nda 1 Ocak 2005 tarihi itibariyle borç/alacak bakiyeleri YTL’ye çevrilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!