Güncelleme Tarihi:
2001 ve 2008 krizlerinde yatırımcılarına çok kaybettirerek küstüren İMKB, 71 bin puan sınırına dayanarak bu yılın en çok kazandıran borsası oldu. İMKB 100 Endeksi, yılbaşından beri yüzde 38 kazandırarak, getiride küresel borsalar arasında uzakara birinciliğe yerleşti. Borsadaki bu seyirle birlikte, yatırımcılar İMKB 100 Endeksinin TL bazında 9 Kasım 2010 tarihinde gördüğü rekor kapanış seviyesi olan 71.543 puanı kırıp kıramayacağına odaklandı. Borsa uzmanları iyimser havanın devam etmesi durumunda bu rekorun kısa vadede kırılacağını belirtirken, bu seviyelerden alımlar yapılmaması uyarısında bulundu.
YARIM GÜNLÜK KONFERANS
Bazı portföy yöneticileri ise bu seviyelerde alımdan çok kademeli satışın daha sağlıklı olacağını tavsiye etti. Mali sektör hisselerinin primli olduğunu belirten uzmanlar, yükseliş yönünde hareket edeceklerin alternatif olarak perakende, otomotiv, telekomünikasyon sektörünü tercih edebileceğini söyledi. Piyasadaki heyecan ise kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in İstanbul’da 8 Kasım tarihinde ‘Türkiye’nin kredi görünümü’ başlıklı yarım günlük bir konferans düzenleyeceğini duyurmasıyla yükseldi. Çünkü bu toplantı Fitch’in Türkiye’nin notunu açıklayacağı tarihle aynı döneme denk geliyor.
80 BİNE YÜKSELEBİLİR
8 Kasım’da Türkiye’nin kredi notu görünümünün ‘durağan’dan, ‘pozitif’e yükseltilmesi haberinin gelmesi durumunda bunun fiyatların içinde olduğu ve satış gelebileceği belirtiliyor. Ancak, kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmesi durumunda ise sert alışların yaşanabileceği ve endeksin hızlıca 80 bin seviyesine yükselebileceği tahmin ediliyor. Oyak Yatırım Araştırma Bölümü’nden Alper Erginol, not artışının gelmesi durumunda yaşanacak yukarı yönlü çok sert hareketlerde kar realizasyonlarına karşı dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekti. Erginol, “Not artışı gelirse İMKB 100 Endeksinde dolar bazında 90 bin puana doğru hareket başlar. Ama 80 bin puan civarında bir kâr realizasyonu olasılığı da yüksek. Sadece görünüm artırılırsa yurtdışı dinamiklere de bağlı olarak, 68 bin 500 destek seviyesi izlenmeli. Bunun üzerinde kalırsa sorun yok, altına inildiğinde 65 bin seviyesi önemli” dedi.
Alma değil satma zamanı
ARMA Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gülkan borsada rekor kırılabileceğini ancak artık alma değil kademeli olarak satma zamanının geldiğini belirtti. Bu tip dönemlerde yapılan alımların çok kazandırmadığı uyarısında da bulunan Gülkan şöyle konuştu: “Piyasada para politikasının gevşetilmesinin banka karlarına çok olumlu katkı sağlayacağı beklentisi oluştu. Yükseliş de banka hisseleri liderliğinde gerçekleşti. Bence bu çok doğru değil. Geçen sene de not artırımı gelecek ve faizler düşecek beklentisi ile banka hisseleri yükselmişti. İlk dokuz ayda bir şey olmadı. Bu sene belki ‘not artışı ihtimali arttı’ denebilir. Ancak, bu hisselerin fiyatları da o döneme göre yüzde 70-80 aralığında daha yüksek seviyede.
Kâr satışları gelebilir
ACAR Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı, 71 bin 700 seviyesinin önemli bir direnç olduğunu bu seviyede kar satışları gelebileceğini bunun da olağan karşılanması gerektiğini söyledi. Balcı, “Borsada 71.700 kısa ve orta vadede önemli bir direnç seviyesi. Buraya yaklaşıldıkça piyasada yükseklik korkusu başladı. Çift tepe formasyonu olması ve alımlarda hafif yorgunluğun görülmesi de temkinli olmayı gerektiriyor. Not artışı beklentisi kuvvetli ama somut bir şey yok ve bu fiyatlandı. Endekste bir geri çekilme yaşanırsa 69.500 ve 68.500 seviyeleri kuvvetli destek seviyeleri” dedi.
Rekor kısa zamanda kırılır
GARANTİ Yatırım Stratejisti Tufan Cömert ise iyimser hava sürerse borsadaki rekorun kısa zamanda kırılabileceği öngörüsünde bulundu. Cömert, “Yurtdışında reel faizler negatif seviyede dolayısıyla yatırımcılar yeni enstrümanlar arıyor. Türkiye’de de benzer bir görüntü var. Merkez Bankası önümüzdeki dönemde büyümeye ağırlık vermek istiyor. Dolayısıyla faizlerde bir artış çok olası görünmüyor. Bu nedenle de hisse senetleri ana tercih oluyor. Diğer taraftan gelecek sene büyümenin daha iyi olmasını bekliyoruz. Kredi notumuzun da artacağı beklentisiyle borsada daha yüksek seviyeler görülebilir” dedi.
Not artarsa 100 milyar dolar gelir
OYAK Yatırım Makro Ekonomik Araştırmalar, yayımladığı analizde, Türkiye’nin not artırımı olmaması durumunda yıllık ortalama 65 milyar dolar yabancı sermaye çekebilecekken, not artırımı gerçekleştiğinde ise 2013-2023 yılları arasında yıllık ortalama 75 milyar dolar fon girişi sağlayabileceğini belirtti. Bunun da 10 yılda 100 milyar dolar civarında ekstra sermaye girişi anlamına geldiğini ifade etti.