Borsada 1.8 katrilyonluk zarar rekoru

Güncelleme Tarihi:

Borsada 1.8 katrilyonluk zarar rekoru
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2001 01:32

Hisse senetleri borsada işlem gören şirketlerin toplam zararı 1.8 katrilyon lira oldu. Kár açıklayan 122 şirketin toplam kárı 869 trilyon lirada kalınca, borsadaki şirketler ilk defa genel anlamda 888 trilyon lira zarar etti.

Bu şirketlerin toplam borçları bir yılda 7.2 katrilyon liradan 14 katrilyon liraya yükseldi. Özsermayeleri dolar bazında yüzde 40 eridi.

Yaşanılan iki zorlu krizden sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)'nda işlem gören şirketlerin altı aylık bilançolarından umutlu olan yoktu. Sonuç beklendiği gibi çıktı ve hisse senetleri borsada işlem gören 237 şirketin altı aylık bilançolarından, toplam 888 trilyon lira zarar çıktı.

Altı aylık bilançosunu borsaya bildiren banka ve sigorta şirketleri dışındaki 237 şirketin, 122'i bu yılın ilk yarısında kár ettiğini açıkladı. 115 şirket ise ilk yarıyı zararla kapattığını bildirdi.

İlk altı ayda kár elde ettiğini bildiren şirketlerin toplam kárı 869 trilyon lira oldu. Zarar elde ettiğini açıklayan şirketlerin toplam zararı ise 1 katrilyon 769 trilyon liraya ulaştı.

Geçen yılın ilk altı ayında, banka ve sigorta kuruluşları hariç halka açık şirketlerin toplam kár rakamları 505 trilyon liraydı. Yatırım ortaklıklarını ve aracı kurumları bu hesaplardan çıkardığımız zaman, geçen yılın ilk altı ayında toplam 475 trilyon lira net kár elde eden üretici şirketler, bu yılın ilk altı ayında toplam 966 trilyon lira zarara döndüler.

TÜPRAŞ VE POAŞ KÁR LİDER

2001'in altı aylık döneminde kár açıklayan şirketlerden Tüpraş 122, Petrol Ofisi de 104 trilyon lirayla, borsada 100 trilyon liralık kár barajını aşan iki şirket olarak dikkat çekti.

100 trilyon liranın üzerinde zarar eden şirket sayısı ise üç oldu. Turkcell 376 trilyon lirayla borsadaki şirketlerin en yüksek zarar açıklayanı olurken, Çukurova Elektrik 175 trilyon lira, Ereğli Demir Çelik 113 triyon lira zarar açıkladı. Halka açık enerji şirketleri arasında sadece Çukurova Elektrik'in zarar ettiği dikat çekti.

BORÇLAR YÜKSEK

Halka açık şirketlerin altı aylık bilançoları toplu olarak incelendiğinde, toplam borçların da ciddi şekilde arttığı görüldü. Geçen yıl altı aylık bilanço döneminde 7.2 katrilyon lira olan halka açık şirketlerin toplam borçlanmaları, 2000 Kasım krizinden önceki son bilançoları olan dokuz aylık bilançolarında 7.9 katrilyon lira düzeyindeydi.

Kasım krizi sonrasında açıklanan ilk bilançolar olan 2000 yıl sonu bilançolarında halka açık şirketlerin toplam borçları 8.9 katrilyon liraya yükselmişti. Bu yılın altı aylık bilançolarındaki toplam borçlanma rakamı ise 14 katrilyon 65 trilyon lira oldu.

Dolar bazında bakıldığındaysa, geçen yılın altı aylık bilanço döneminde halka açık şirketlerin 11 milyar 663 milyon dolar olan toplam borçları, bu yılın ilk yarısında 10 milyar 119 milyon dolara geriledi.

Böylelikle bütün bilançolar biraraya getirilerek yapılan incelemeyle, halka açık şirketler toplam 888 trilyon liralık zararlarına ilave olarak 14 katrilyon liranın üzerindeki borç yükü altına girmiş durumdalar.

ÖZSERMAYE ERİDİ

Geçen yılın altı aylık bilançolarında, halka açık şirketlerin özsermaye toplamları 6.2 katrilyon liraydı. O dönemin kuru üzerinden bu rakam 10 milyar 61 milyon dolar ediyordu. Bu yılın altı aylık döneminde aynı sayıda şirketin toplam özsermayesi Türk Lirası (TL) olarak 8.4 katrilyon liraya ulaştı. Ancak özsermayeler dolar bazında 6 milyar 19 milyon dolara gerileyip, yüzde 40 daraldı.

Banka ve sigorta şirketleri dışındaki bu toplam rakamlardan, yatırım ortaklıkları ve aracı kurumlar çıkartıldığında, geriye kalan üretici şirketlerin durumu biraz daha kötüleşiyor. Bu şekilde bakıldığında özsermayeler geçen yılın altı aylık bilanço döneminde toplam 9.6 milyar dolarken, bu yılın altı aylık döneminde yüzde 41'lik gerilemeyle 5.7 milyar dolara inmiş görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!