Güncelleme Tarihi:
Piyasadan yansıyan bilgilere göre borsaya yeni giren yabancı bir fon başta bankalar olmak üzere ciddi bir alım gerçekleştirdi.
Borsa günü yüzde 3.94 artışla 47 bin 898 puandan tamamladı. Avrupa borsalarında ise en yüksek yüzde 0.7'lik artışlar yaşandı.
Dubai kriziyle birlikte 1.55'e kadar yükselen dolar da bugün 1.50'nin altında hareket ediyor. Dolar 1.4960-70 liradan el değiştiriyor.
İŞLEM HACMİNDE ARTIŞ VAR
Piyasadaki gelişmeleri değerlendiren bir yatırım uzmanı, Türkiye'ye bugün itibariyle büyük bir yabancı fonun girdiğini söyledi. Bu fonun Dubai'de yaşananların ardından Türkiye'ye geldiğini belirten uzman, "zaten bu piyasada yeni bir giriş olduğu zaman hemen hissediliyor. İşlem hacminde geçen haftaya göre önemli bir artış var. Yabancı fon özellikle bankaları alıyor" dedi.
Sabahtan bu yana borsaya giren para miktarı 56 milyon TLye ulaşırken, en çok alım yapan kurumlar HSBC, Credit Suisse ve Deutsche Bank olarak sıralandı.
Vakıfbank yüzde 7.93'lük primle en çok yükselen bankalar arasında başı çekerken onu yüzde 7.55 ile Garanti Bankası ve 6.67 ile İş Bankası C izledi.
HEDEF 49 BİN 200
Ekinciler Menkul Değerler analisti Selçuk Çekinmez, piyasanın günü 47 bin 500 seviyesinin üzerinde kapatması ile gözlerin 49 bin 100-200 seviyelerine çevrileceğini söyledi. Çekinmez, "Bu noktadan tekrar satış gelecektir çünkü buraları zirve seviyeler. En çok işlem gören hisselere bakıldığında bu hisselerin öncesinde aşırı satımda oldukları ve bu noktada bir miktar yukarı yönlü düzeltmenin normal olduğu görülebilir. Kısa vadede bu hareketin devam etme ihtimali var. Geçen hafta yatay bir piyasa vardı ve bu hafta itibariyle bu direnç kırıldı. Bizler piyasanın bu haftayı yukarıda kapatacağını öngörüyoruz" dedi.
JP MORGAN MORAL VERDİ
Öte yandan uluslararası finans kurumu JP Morgan da bugün yayınladğı bir araştırma notunda Türkiye ve Meksika için tavsiyesinin 'nötr'den 'overweight'e yükseltti.
JP Morgan, Türkiye'nin IMF ile bir anlaşma imzalaması halinde Türkiye'nin dış finansmana bağımlılığının azalacağını belirtti. JP Morgan ayrıca Türk ihracatçılarını Avrupa ve Orta Doğu'da talebin toparlanmasından fayda sağlayacağını da vurguladı.
Yüksek trend büyümesi ve düşük faiz oranlarının Türk bankaları için pozitif olacağını ifade eden JP Morgan, yapısal açıdan pozitif
gelişmelerin Türkiye'de bankaların kârlarında büyümeyi 2010'da yüzde 10-20, 2011'de yüzde 20-30 hızlandıracağını vurguladı.