Borsa şoka girdi

Güncelleme Tarihi:

Borsa şoka girdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

BORSA, dün bu yılın en düşük seviyesine indi. Ekonomik ve siyasi olarak herhangi bir olumsuz gelişme olmasına rağmen haftanın ilk gününde 720.02 puan düşen İMKB endeksi, günü 12.801 puandan kapadı. Modys's'in iyimser açıklamasına rağmen yoğun satışların olduğu günde, yüzde 5.32'lik kayıp yaşandı.

GEÇTİĞİMİZ haftadan bu yana düşüş trendini sürdüren İMKB Ulusal 100 Endeksi bu haftaya rekor düşüşle başladı. Moody's'den kredi notunun yükselebileceğine ilişkin gelen açıklamaya rağmen, endeks gün içerisinde 720.03 puan düştü. Haftanın ilk günü 12.801.78 olan kapanış rakamı, bu yılın da en düşük seviyesini oluşturdu. Siyasi olarak bir olumsuzluk olmamasına, ekonomik göstergelerinde iyi olmasına karşın günü 5.32'lik kayıpla kapatan borsa, 15 Aralık 1999’dan bu yana en büyük düşüşünü yaşadı. Borsa o tarihte 12.560 puanı görmüştü. Dünkü düşüşün nedeni tam olarak açıklanamasa da, yoğun olarak gelen satışlar ve nakit girişinin olmayışı etkili oldu.

SATIŞ AĞIRLIKLI

Altı aylık bilançolarla birlikte hisse bazında hareketlenmeler görülse bile, yaz rehavetinin devam edeceği görüşünün hakim olduğu borsa, dün ilk saatlerden itibaren gerilemeye başladı. Geçen hafta Turkcell'in satışıyla başlayan düşüş trendi, birinci seansın sonunda cuma kapanışa göre 573.40 puan geriledi. Endeksin 12.948 olduğu günün ilk yarısında hisse senetlerinin değer kaybı 4.24 oldu. Kapanışta mali endeks, 810.70 puanlık düşüşle 17.050 puana, sınai endeksi 372.04 puanlık düşüşle 9.908 puana, hizmetler endekside 359.73 puanlık düşüşle 11.537 puana geriledi.

Günün ikinci yarısında da satış ağırlı devam eden borsa, seansı 146.62 puan daha gerileyerek kapattı. Kapanışı 12.801'den yapan borsa, günün tamamında 720.02 puan gerilemiş oldu. Seansta, 109 trilyon 389 milyar 547 milyon liralık işlem hacmi oluştu.

REKOR DÜŞÜŞ

Meclis'in tatilde oluşu, bu arada herhangi bir siyasi olumsuz yaşanmaması, ekonomik göstergeler de ise olumlu gelişmeler görülmesi ve iyimser beklentilerin sürmesi borsayı beklenen yönde etkilemeye yetmedi.Borsadaki 12.801.78 puanlık kapanış, geçen yıl 15 Aralık'tan bu yana görülen en düşük seviye oldu. Borsa 15 Aralık 1999’da 12.560 puandan kapanmıştı. Ocak’taki rekor çıkışın bedeli olarak da yorumlanan düşüşün bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Satış ağırlıklı hareket eden borsada, dünkü düşüşün bir nedeninin de spekülatif olduğu söyleniyor. Bugüne kadar önemli düşüşlere ekonomik ve siyasi gelişmelerin neden gösterildiği borsada, dünkü düşüş için böyle bir gerekçe gösterilemiyor.

12 BİNDE DURUR MU?

Yılbaşından bu yana çok miktarda halka arz olmasının para girişini zorladığı borsada, yeniden çıkış olması için önce düşüşün durması gerekiyor. Bu da dip noktasının bulunmasına bağlı.

Borsada dip noktası için 12.500 puana denk gelen 2 sent seviyesi önem taşıyor. Bu nokta İMKB'de destek çok güçlü olmasına rağmen işlem hacmindeki artışın çok fazla olmaması bazı endişeleri beraberinde getirdi. O da acaba 12.500 direnç noktası da kırılabilir mi?

Bazı uzmanların beklentisi 1.8 sentlik direnç noktasının da görülebileceği yönünde. Ortak görüş ise düşüşün eylül ayına kadar devam edeceği. Bu süre içerisinde küçük yatırımcılara önerilen ise günlük işlemlerden uzak durmaları. Fiyatların oldukça uygun olduğu da belirtilirten, gelinen bu noktadar yatırımcıya orta ve uzun vadeli vadeli alımlar tavsiye ediliyor.

Kalkınma Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Aykut Üreten, halka arzlarla piyasadan para çıkışı olduğunu, çıkan paranın piyasaya dönmesinin zaman alacağı görüşünde. ‘‘Likitide sorunu var. Para sıkışıklığı sözkonusu. Beklentisizlik etkili’’ diyen Üreten'in yorumu ise şöyle: ‘‘Halka arzlarda piyasadan para çıkışı oldu. Çıkan paranın piyasaya dönmesi zaman alacak. Piyasada bir süre daha yaz sıkışıklığı devam edecek. Eylül ayında yukarı hareket bekliyorum.’’

Borsanın bugünkü performansına ilişkin yapılar yorumlar ise, endeksin bir miktar daha gerileyebileceği yönünde. Bugün ihaleye çıkacak olan Hazine'nin 1 yıl vadeli tahvil satışıyla 700-900 trilyon lira toplaması bekleniyor. Ama temmuz ayı boyunca ihalelerden borsanın etkilenmesi uzak bir ihtimal olarak görülüyor. Çünkü Hazine'nin bu ay içinde yüklü ödemeleri bulunuyor.

Yılmaz: Ayı hareketi var

GEDİK Yatırım Genel Müdür Yardımısı Uğur Yılmaz, dün yaşanan düşüşü sürpriz olarak nitelendirirken, ‘‘Ayı piyasası dediğimiz potansiyel satıcılı bir piyasadayız. Ancak ekonomik ve siyasi göstergelere bakınca bu düşüş için bir neden görünmüyor. Gösterilen nedenler de ancak bahane olabilir’’ dedi. Yabancı yatırımcıların da önemli miktarda mal satışı yaptığına dikkat çeken Yılmaz, arz-talep dengesinin bozulmasında spekülatif satışların da etkili olduğunu vurguladı. Gelinen bu noktaya dip denilemiyeceğini söyleyen Yılmaz, düşüşün devam edeceğini kaydetti. 2 sent ve 1.8 sent direnç noktalarının önemli olduğunu belirten Yılmaz, ayı piyasasının bir süre daha hakim olacağını söyledi. Borsanın yükselişe geçmesi için öncelikle dip noktasını görmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, ‘‘Dibi görür görmez de ani bir çıkış beklenmemeli. Dibe vurduktan sonra bir süre iki ileri bir geri gidecektir. Ancak 15 bini gördükten sonra çıkış sürer’’ diye konuştu.

Sağıroğlu: Borsa yoruldu

Global Menkul Değerler Finansman Direktörü Mehmet Sağıroğlu, dünkü gelişmeleri ‘‘borsa yoruldu’’ şeklinde yorumlarken, 12 bin direnç noktasının önemli olduğunu kaydetti. Eylül ayına kadar borsanın bu seviyede dolaşmasını bekleyen Sağıroğlu, ‘‘12 binin altına düşmesi mümkün görünmüyor’’ diye konuştu. Sağıroğlu, gelinen noktanın alım için iyi fırsat olduğunu da savundu. Sağıroğlu'nun önerisi orta vadeli alımlar.

Spekülatörlerin ‘dip’ oyunu

BİR borsa aracı kurumu yöneticisi, İMKB'de son aylarda yaşanan ve dün de doruk noktasına ulaşan düşüş eğilimini, ‘‘büyük spekülatörlerin dip oyunu’’ olarak niteledi. Yönetici, şu yorumu yaptı: ‘‘Aslında borsada düşüş

için neden yok. Ancak, büyük spekülatörler A tipi fonlar dahil, insanların ellerindeki kağıtları çıkarmasını ve borsanın dip yapmasını sağlamaya çalışıyor. Arkasından dipten toplayıp, yine vurgunu yapacaklar.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!