Güncelleme Tarihi:
2001 ve 2008 krizlerinde yatırımcılarına çok kaybettirerek küstüren Ä°MKB, 71 bin puan sınırına dayanarak bu yılın en çok kazandıran borsası oldu. Ä°MKB 100 Endeksi, yılbaşından beri yüzde 38 kazandırarak, getiride küresel borsalar arasında uzakara birinciliÄŸe yerleÅŸti. Â
Borsadaki bu istikrarlı artışla İMKB 100 Endeksinin TL bazında 9 Kasım 2010 tarihinde gördüğü rekor seviye olan 71.543 puanı kırıp kıramayacağı tartışması başladı.
Borsa uzmanları iyimser havanın devam etmesi durumunda bu rekorun kısa vadede kırılacağını belirtirken, yine bu seviyelerden hızlı alımlar yapılmaması için uyardı. Bazı portföy yöneticileri ise bu seviyelerde alımdan çok kademeli satışın daha sağlıklı olacağı tavsiyesinde bulundu.
Konuyu borsa dinamiklerinden çok ekonomideki reel gelişmelere dayandıran akademisyenler ise Türkiye'nin tasarruf açığı ve cari açık gibi sıkıntılarının devam ettiğini, bu unsurların satış için kullanılabileceğini ifade etti.
ALMA DEĞİL SATMA ZAMANI 'KAR SATIÅžLARI GELEBÄ°LÄ°R' Acar Yatırım AraÅŸtırma Müdürü Zeynel Balcı, 71.700 seviyesinin önemli bir direnç olduÄŸunu bu seviyede kar satışları gelebileceÄŸini bunun da olaÄŸan karşılanması gerektiÄŸini söyledi. Balcı, "Borsada 71.700 kısa ve orta vadede önemli bir direnç seviyesi. Buraya yaklaşıldıkça piyasada yükseklik korkusu baÅŸladı. Çift tepe formasyonu olması ve alımlarda hafif yorgunluÄŸun görülmesi de temkinli olmayı gerektiriyor. Dış piyasalardaki iyimserliÄŸe raÄŸmen Ä°MKB'nin yavaÅŸ kalması da bundan dolayı. Not artışı beklentisi kuvvetli ama somut bir ÅŸey yok ve bu fiyatlandı. Endekste bir geri çekilme yaÅŸanırsa 69.500 ve 68.500 seviyeleri kuvvetli destek seviyeleri. Bir düzeltme olasılığı var ancak piyasayı çok bozacak bir geliÅŸme de bulunmuyor. Piyasa önemli bir direnç seviyesine gelmiÅŸ durumda ama gücünü de koruyor" dedi. Â
Arma Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gülkan rekor kırılabileceğini ancak artık alma değil kademeli olarak satma zamanının geldiğini belirtti. Gülkan, tarihsel olarak bakıldığında bu tip dönemlerde yapılan alımların çok kazandırmadığı uyarısında da bulundu.
Gülkan şöyle konuştu:
"İMKB'yi pozitif ayrıştıran en önemli nokta yurtdığındaki parasal genişleme ile yurtiçindeki parasal gevşemenin üst üste gelmesi oldu. Para politikası niye gevşetiliyor çünkü ekonomi beklenenden daha fazla yavaşlıyor. Piyasada para politikasının gevşetilmesinin banka karlarına çok olumlu katkı sağlayacağı beklentisi oluştu. Yükseliş de banka hisseleri liderliğinde gerçekleşti. Bence bu çok doğru değil. Geçen sene de not artırımı gelecek ve faizler düşecek beklentisi ile banka hisseleri yükselmişti. İlk dokuz ayda bir şey olmadı. Bu sene belki 'not artışı ihtimali arttı' denebilir. Ancak, bu hisselerin fiyatları da o döneme göre yüzde 70-80 aralığında daha yüksek seviyede.
"Notu artmış diğer ülkelere baktığımızda da artırım öncesinde iyi sonrasında kötü performe ettiğini görüyoruz. Tarihsel olarak bakıldığında bu tip yükselişlerde bu noktalardan yapılan alımların çok para kazandırmadığı görülüyor. Bununla birlikte rekor seviyeyi görebiliriz. Ama dönüş için seviyeler tam olarak ne olur bilmiyorum. Artık alma değil kademeli şekilde satma zamanı. Ben elindeki portföyü yavaş yavaş azaltanların altı ay sonra bunun doğru bir strateji olduğunu göreceğini düşünüyorum."
GERİ ÇEKİLMEDE ALINABİLİR
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert ise, yükselişin ana nedeninin faizlerin düşük seviyede kalmasıyla yatırımcıların tek tercih olarak hisse senetlerine yönelmesi olduğunu söyledi. Cömert, iyimser hava sürerse borsadaki rekorun kısa zamanda kırılabileceği öngörüsünde bulundu.
Yurtdışında reel faizler negatif seviyede dolayısıyla yatırımcılar yeni enstrümanlar arıyor. Türkiye'de de benzer bir görüntü var. Merkez Bankası önümüzdeki dönemde büyümeye ağırlık vermek istiyor. Dolayısıyla faizlerde bir artış çok olası görünmüyor. Bu nedenle de hisse senetleri ana tercih oluyor. Diğer taraftan gelecek sene büyümenin daha iyi olmasını bekliyoruz. Kredi notumuzun da artacağı beklentisiyle borsada daha yüksek seviyeler görülebilir. Dışarıda hava çok kötüyken ve Suriye ile ilgili gelişmeler yaşanırken dahi alım devam ediyor. Şu anda ise dışarıda bir iyimserlik var. Şu anda seviyenin bir parça yüksek olduğunu söyleyebilirim. Yüzde 5'lik gerilemelerle 65.000 - 67.000 aralığı alım fırsatı olarak görülebilir. İyimserlik devam ederse borsada TL rekorunun kısa vadede kırılabileceğini tahmin ediyoruz.
CARİ AÇIK SIKINTISI DEVAM EDİYOR
Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, son beş yıldaki büyümeye bakıldığında borsadaki seviyenin aşırı olmadığını ancak tasarruf açığı ve cari açık sıkıntılarının devam ettiğine dikkat çekti. Aslanoğlu, bu sıkıntıların satış için kullanılabileceği uyarısında da bulundu.
Aslanoğlu, "Eğer, 2012'ye bakacak okursak, borsanın bu yıl yavaşlayan bir ekonomide hızlı artış göstermesi temel dinamikilerle pek uyuşmuyor. Ancak, Türkiye ekonomisi 2008'deki 700 milyar dolarlık büyüklükten bu sene 800 milyar dolarlık bir büyüklüğe geldi. Borsa önceki süreçte 70 binlere kadar çıkmıştı, bu 5 yılda ekonomide yaşanan büyüme göz önüne alınınca borsanın geldiği bu seviye için de aşırı kazandığını söylemek hatalı olur. Bu nedenle bora bir miktar daha gidebilir. Çünkü dolar cinsinden de bir büyüme söz konusu" dedi.
Borsaların beklentilerle hareket ettiğini de unutmamak gerektiğini belirten Aslanoğlu şöyle devam etti; "Kredi notunun artırılabileceği tarafında çok ciddi sinyaller veriliyor. Bu da önemli oranda sermaye girişi anlamına geliyor. Bizim borsamızda yüzde 60'tan fazla yabancı yatırımcı hakimiyeti var. Not artışıyla emeklilik fonlarının da gelme ihtimali var. Ancak, Merkez bankasının bir açıklaması var. Not artırımı öncesinde bir çok ülkede öncelikle yükseliş ardından da düşüş oluyor. O nedenle küçük yatırımcılar dikkat etmeli. Diğer taraftan tasarruf açığı ve cari açık gibi sıkıntılarımız devam ediyor. Dolayısıyla bir düzeltme için bunlar yeniden gündeme taşınabilir. Ama şu andaki seviyeleri için aşırı denemez".