Güncelleme Tarihi:
İMKB, dün yüzde 1.45 oranında düşerek 23 Şubat'tan bu yana ilk defa 14 bin puanın altında kapandı. 13 bin 857 puandan kapanan borsada nakit sıkıntısı yine ortaya çıktı. Dünyanın ilgisini çeken Turkcell ise ikinci işlem gününde 45 bin liraya düştü
İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) önceki gün verdiği işaret doğrultusunda 13 binli puanlara indi. Dünkü seanslar sonunda 203 puan gerileyip 13 bin 857 puandan kapanan İMKB-100, 23 Şubat'taki 13 bin 447 puandan bu yana ilk defa 14 bin puanın altında kaldı. İki seansın toplam işlem hacmiyse 301 trilyon 638 milyar lira oldu. İMKB-100, ilk seansta 13 bin 560 puana kadar gerileyip, bu seviyedeki desteğini de test etti.
Borsada dünkü seanslar satış ağırlıklı başladı. Özellikle banka ve kamu hisselerinde yapılan satışlar ilk seansın başlarında etkin oldu. İMKB-100 bu nedenle ilk seansın ilk yarım saatinde 13 bin 560 puana kadar geriledi. Bankalardaki satış ağırlığı dün yapılan her iki seansta da etkin oldu. Ancak, endeksin 13 bin 560 puana gelmesiyle birlikte kamu şirketlerinin hisse senetlerinde alım başladı. İMKB'nin daha düşük puanlara inmesini, kamu şirketlerinin hisse senetlerinde başlayan alımlar engelledi.
PARA GEREKLİ
Borsada, önceki gün Turkcell'in ilk işlem günü olması nedeniyle 585 trilyon liraya çıkan işlem hacminin dünkü seanslarda tekrar alışılmış düzeyine dönmesi, borsa uzmanlarının nakit para girişi olmadığına tekrar dikkat çekmeleri sonucunu doğurdu. Repo ve dövizde beklediği belirtilen nakit kaynağın bir kısmının İMKB'ye yönelmesi gerektiğine değinen borsacılar, bunun için hükümetin bankacılık kesimindeki sorunları çözmesi, sigorta fonlarının kısa vadede hisse senedi piyasasına girişini sağlaması gibi uygulamaları hayata geçirmesinin zorunlu olduğuna değindi. Borsacılara göre bu konulardaki düzenlemelerin yeniden ele alınarak, gündeme gelmesi halinde İMKB'nin nakit sorunu önemli ölçüde ortadan kalkacak.
Nakit sorunu için öneriler
BORSA uzmanları, İMKB'deki nakit sorununun çözülebilmesi için beklentisizliğin ortadan kaldırılması gerektiğine işaret ediyor. Bu konuda borsacıların ortaya attığı fikirler şöyle sıralanıyor:
Yabancı yatırımcının İMKB'den çektiği nakit paranın çok daha fazlası dövizde ve repoda bulunuyor. Bu kaynağın kısmen hisse senedi piyasasına yöneltilmesi gerekiyor.
GSM-1800'de ve diğer özelleştirmelerdeki bütün işlemler hemen tamamlanmalı. Hazine'ye nakit girdisi görülmeli.
Bankacılık düzenlemeleri hemen tamamlanmalı.
Finans piyasasındaki vergi düzenlemelerinde yapılacak değişiklikler piyasayı hemen hareketlendirebilir.
Hükümet, ekonomi programına daha fazla sahip çıkmalı.