Güncelleme Tarihi:
Dinç, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) 15. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Borsa İstanbul olarak sermaye piyasalarının gelişimi için yapılan çalışmaları anlattı.
İstanbul'un küresel finans merkezi haline gelmesinin, herkesin hayali olduğunu kaydeden Dinç, "Şu anda hepimiz bunun çok kısa vadede olmayacağını biliyoruz. Sihirli bir değnek yok ama bu uzun bir süreç ve eminim ki hepimiz meslek hayatımız içerisinde İstanbul'un finans merkezi haline geldiğini göreceğiz" diye konuştu.
Dinç, borsaya kote şirketlerin piyasa değerinin 200 milyar doların üzerinde bulunduğunu dile getirerek, bu oranın ABD ve İngiltere'de çok daha büyük rakamlara ulaştığını söyledi.
Tuncay Dinç, endeks ve paylara dayalı türev ürünlerinin bu yıl içerisinde Londra borsasında işlem görmeye başlayacağını anımsattı.
Borsa İstanbul'un halk arz sürecinin başladığına dikkati çeken Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnşallah çok kısa bir zaman içerisinde bu yatırıma aracılık edecek kuruluşları seçmiş olacağız ve hemen arkasından da çalışmayı hızlandırarak 2016 yılında Borsa İstanbul'un kendi piyasasında işlem görmesine şahitlik edeceğiz. İstanbul'u, en ileri finansal, hukuki, teknik altyapıya sahip finansal sahiplerin, diğer merkezlerden daha etkin ve daha hızlı bir şekilde yapıldığı bir konuma getirmeyi planlıyoruz. Bu noktada herkese çok büyük sorumluluklar düşüyor."
TSPB Başkanı İlhami Koç ise sermaye piyasaları açısından 2014'ün, değişimlerin tamamlandığı ve daha güçlü bir yapıya doğru ilerlendiği bir yıl olduğunu belirterek, "Birliğimiz de 2014 yılında önemli bir değişimden geçti ve yeni yapılandırması ile finans sektörünün en büyük meslek örgütü haline geldi" dedi.
Koç, yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve bunlarla bağlantılı tebliğlerin yürürlüğe girmesiyle birlikte sektör adına oldukça sevindirici gelişmeler yaşandığını aktararak, küreselleşme hareketleriyle birlikte finans sektöründe yaşanan gelişmelere uyum sağlamanın kuvvetli bir sermaye piyasası için bir zorunluluk haline geldiğini ifade etti.