Borsa İstanbul'a 'BBVA' dopingi! 'Türkiye ekonomisine duyulan güveni teyit ediyor'

Güncelleme Tarihi:

Borsa İstanbula BBVA dopingi Türkiye ekonomisine duyulan güveni teyit ediyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2021 15:40

Sabah saatlerinde Garanti BBVA tarafından gelen haberle beraber bankacılık hisselerinde sert yükselişler yaşanırken; bu yükselişin desteğiyle Borsa İstanbul 100 endeksinde rekor üzerine rekor seviyeler kırıldı. Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, yaşanan son gelişmeleri hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben ise, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'nın (BBVA) kararıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, BBVA'nın yüksek düzeyde bir pay alım teklifinde bulunmasının Türkiye ekonomisine duyulan güveni teyit ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi, yeni haftanın ilk işlem gününe ‘Garanti BBVA' haberiyle tarihi seviyelerden başladı. Garanti BBVA'nın ana hissedarı olan Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'nın, Garanti BBVA'nın tamamı için gönüllü pay alım teklifinde bulunacağını açıklamasının ardından, bankacılık hisselerinde başlayan hızlı yükseliş Borsa İstanbul'u zirveye çıkardı. BIST 100 endeksi, tüm zamanların gün içi rekorunu 1710 puan seviyesine taşırken; gün içerisinde en düşük 1672 puan seviyesini gördü. Borsa İstanbul, saat 17.54 itibarıyla yaklaşık olarak yüzde 3.94 oranında yükselişle 1703 puan seviyesinde hareket ediyor. Bankacılık endeksi ise 1616 puana tırmanarak 13 Ocak tarihinden beri en yüksek seviyeye ulaşırken; şu dakikalarda yüzde 9,75 oranında yükselişle 1615 puanda işlem görüyor.

Haberin Devamı

Borsa İstanbula BBVA dopingi Türkiye ekonomisine duyulan güveni teyit ediyor

"TÜRKİYE EKONOMİSİNE DUYULAN GÜVENİ TEYİT EDİYOR"

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Garanti Bankası hâkim ortağı BBVA'nın daha önce 2015 ve 2017 yıllarında da Hisse payını artırdığını hatırlattı. Bugün tekrar aynı şekilde ortaklık oranını artırmaya yönelik girişimde bulunmasının, Türkiye ekonomisinin ve bankacılık sektörünün geleceğine yönelik olumlu beklentinin bir sonucu olduğunu söyleyen Akben, son dönemlerde Türkiye'nin büyüme beklentilerinin yukarı yönlü şekilde revize edildiğini belirtti.

BBVA’nın yüksek düzeyde bir pay alım teklifinde bulunmasının da Türkiye ekonomisine duyulan güveni teyit ettiğini vurgulayan Akben, "BDDK olarak bizler, Türk bankacılık sektörünün güçlü yapısının yabancı yatırımcılar nezdinde oluşturduğu ilgiyi sürekli zinde tutacağını, sektörümüze yönelik yatırım iştahının ekonomimizdeki hızlı çıkış süreci ile paralel olarak kalıcı şekilde aratarak devam edeceğini öngörmekteyiz." ifadelerini kullandı.

BBVA'DAN 'GARANTİ' İÇİN ÖNEMLİ KARAR

BBVA Yönetim Kurulu'nun Garanti BBVA'nın halihazırda BBVA mülkiyetinde bulunmayan yüzde 50,15 oranındaki paylarının tamamı için 12,20 Türk lirası satın alma bedeliyle bir gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdiği bildirildi.

Haberin Devamı

Garanti BBVA'dan yapılan açıklamada, tüm Garanti BBVA pay sahiplerinin teklifi kabul etmesi ve analistler tarafından Grup ve Türkiye iştiraki için tahmin edilen kar dikkate alındığında, işlemin 2022'de pay başına gelirinin yüzde 13,7 ve pay başına maddi defter değerinin Eylül 2021 itibarıyla yüzde 2,3 artıracağının tahmin edildiği belirtilerek, "Aynı şekilde, Grubun Çekirdek Ana Sermaye oranı üzerindeki beklenen etkisi, sermaye oranlarında azınlık paylarının hesaplanması bakımından, Eylül 2021 itibarıyla beklenen maksimum etki çok sınırlı (eksi -46 baz puanlık) olacaktır." ifadeleri kullanıldı.

Borsa İstanbula BBVA dopingi Türkiye ekonomisine duyulan güveni teyit ediyor

Haberin Devamı

Sabah saatlerinde gelen haber sonrası, Garanti BBVA'nın hisse fiyatı 11,63 lira ile tavan olurken, böylelikle 13 Şubat 2020 tarihinden bu zamana kadarki zirvesine ulaşmış oldu. 

BORSA’DA YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı BBVA'dan 'Garanti Bankası' ile ilgili kararını şöyle değerlendirdi:

Borsa İstanbula BBVA dopingi Türkiye ekonomisine duyulan güveni teyit ediyor

“Türkiye'de hakim hissedarı olan bir grubun bir banka hissesinde ve borsada işlem gören tüm paylarıyla ilgili böyle bir teklifte bulunması elbette pozitif bir durum olurken; iyimserliği de artırdı. Türk varlıklarının değerlenmesiyle ilgili aşırı iskontoda olduğunu, hem temel değerleme olarak hem de alternatifi olan borsalarla kıyaslandığında Borsa İstanbul’un çok ciddi bir fiyat avantajı olduğunu daha önce de ifade ediyordum. Şimdi gelen bu haber üzerine, gerçekten ‘Türk şirketleri çok mu iskontolu, BBVA bunu yapıyorsa iyi bir şey mi var?’ tadında sorgulamalar artacaktır.

Peki, şimdi ne olacak?

Haberin Devamı

1800-2000 bin puan bandını 2022 yılının ilk yarısı içinde BIST 100 endeksinin test etme potansiyeli bulunuyordu. Yaşanan bu gelişme 1800-2000 puan bandı içinde, Borsa İstanbul’un yılın sonuna kadar olan bölümde yükselme şansını görece artırdı."

Borsa İstanbul yukarı yönlü harekete devam edecek mi? İşte Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı'nın bugünkü video piyasa yorumu:  

BAKMADAN GEÇME!