Borsa IMF parasına oynadı 12.4 milyar dolar yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Borsa IMF parasına oynadı 12.4 milyar dolar yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2008 00:00

IMF ve önlem paketini fiyatlayan piyasalara, dışarıdan Citigroup’un kurtarılma haberi eklenince İMKB yüzde 10’u aşan ralli yaptı. Hisse senetlerinin toplam değeri 1 günde 12.4 milyar dolar artarken, dolar 1.57 YTL düzeyine kadar geriledi.

İÇERİDE Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılacak stand-by anlaşmasına kesin gözüyle bakan para ve sermaye piyasaları, dışarıda Citigroup’un kurtarılmasının verdiği iyimserlikle oynadı. Dış borsaların da desteğini arkasına alan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) gün içinde yüzde 10’u aşan yükseliş yaşadı, halka açık şirketlerin toplam piyasa değeri bir günde 12.4 milyar dolar arttı.

Kabine haberleri

Geçen hafta cuma günü ABD’de bir yandan Citigroup ve General Motors (GM) gerginliği diğer yanda gelecek döneme ilişkin endişeler kısmen cevap buldu. ABD borsalarının kapanışı öncesinde Başkan Barack Obama’nın kabinesine ilişkin iyice kuvvetlenen söylentiler piyasalarda iyimser havanın yayılmasına neden oldu. Ancak global piyasalar haftanın ilk günü Citigroup’un kurtarıldığı haberleri ile rahat nefes aldı. Bu haber ABD borsalarında vadeli işlemlerde yönü yukarı çevirirken, Avrupa borsalarınında yüzde 3-4’ü bulan değer artışları yakalamasını sağladı.

IMF kredisine oynadı

Global piyasalar bu haberlerle yükseliş yaşarken, içeride ise piyasalar IMF ile anlaşmanın artık kesin olduğunu kabul ederek fiyatlamaya başladı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Hindistan gezisi dönüşünde açıklayacağı önlem paketini de fiyatlara yansıtan piyasalarda IMF’den alınacak kredi tutarı üzerinde tahminler yapılmaya başlandı. Böylece İMKB Ulusal 100 Endeks’i resmen uçuşa geçti.

İkinci seansta İMKB Ulusal 100 endeksindeki yükseliş sınır tanımadı. Bankacılık hisselerinde başlayan alımlar genele yayıldı. Yüzde 10’un üzerinde değer artışının gündeme geldiği borsada en yüksek 24.259 puan test edildi. Gün sonunda yüzde 9.88 kazanç sağlayan borsada kapanış 24.137 puandan gerçekleşti. Bu yükselişle birlikte geçen hafta cuma günü 90.8 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan borsa 1 günde 12.4 milyar dolarlık artışla 103.2 milyar dolar değere ulaştı.

Dolar 1.57 YTL’den döndü

DÖVİZ
piyasasında iyimserliğin etkisiyle birlikte risk iştahının da artmasıyla birlikte dolar hızla geriledi. Geçen hafta 1.74 YTL’yi test eden dolar dün bankalararası piyasada güne 1.64 YTL düzeyinden başladı. Hazine ihalesine gelen beklentiler üzerindeki teklifte doların aşağı yönlü hareketinde etkili oldu. Gelen satışlar eşliğinde önce 1.61 YTL’ye, ardından teknik seviye olan 1.60 YTL’nin altına gerileyen dolar, 1.5790 YTL’ye kadar indi. Bu seviyelerden gelen tepki alımları ile 1.60 YTL düzeyinde denge buldu. Dolar serbest piyasada 1.5980 YTL’den kapandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!