Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2000 00:00

Haberin Devamı


Endeks dinleniyor

Ne oldu?

Borsa güne satışla başladı. Endeks 11 bin puanın üzerinde tutunmaya çalıştı. Birinci seansta da dedikodular devam etti ve tedirgin bir seyir izlendi. İMKB Ulusal-100 endeksi 220 puanlık kayıpla birinci seansı 10 bin 967 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 1.97 oranında değer yitirdi. 115 trilyon 636 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Yapı Kredi Bankası, Doğanlar Holding, Ereğli Demir Çelik, Sabancı Holding yoğun işlem gördü.

İkinci seansta borsa kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin yasa tasarısını onaylaması ve Dünya Bankası kredisinin yakında gelecek olmasına ilişkin haberlerle moral buldu. Gelen alımlarla bir miktar yükselen endeks daha sonra satışlarla tekrar geriledi. İMKB Ulusal-100 endeksi 378 puanlık kayıpla günü 10 bin 809 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 3.4 oranında değer yitirdi. Diğer endekslerin kapanışları sırasıyla; mali endeks 14 bin 483 puan, sınai endeksi 8 bin 472 puan, hizmetler endeksi 7 bin 741 puan oldu. 149 trilyon 92 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Doğan Holding, Ereğli Demir Çelik, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Doğan Yayın Holding yoğun işlem gördü

Neden oldu?

Bankacılık sektörüyle ilgili dedikodular seansın açılışından itibaren etkisini gösterdi. Bu tür dedikodular piyasaya para girişini engellerken çıkışı da güçleştiriyor. Haftasonu riskini almak istemeyen yatırımcılardan satış geldi. Döviz ve bono piyasasındaki dalgalanmalar borsayı tedirgin etti. Cumhurbaşkanı tarafından kamu bankalarının özelleştirilmesiyle ilgili yasa tasarısının onaylanması ve Dünya Bankası'nın vereceği kredinin Aralık sonuna kadar yetiştirileceği haberleri borsada alıma neden oldu.

Ama bu alımlar bir süre sonra kar satışı olarak değerlendirildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel: "Bankacılık sektöründe sürpriz uygulamalarla artık karşılaşılmayacak." dedi. Ama Temizel'in bu açıklamasıda piyasa üzerinde bir etki yaratmadı. Yabancıların tamamen çekildiği borsada toplam işlem hacmi 264.7 trilyon lira oldu. İMKB Ulusal-100 endeksinin haftalık değer kaybı ise yüzde 15.76'yı buldu

Ne olacak?

Gelecek hafta borsanın gözü bono ve döviz piyasasında olacak. Uzmanlar, orta vadeli olarak 10 binli puanların tekrar denenebileceğini belirtiyorlar. Ama genel kanı endeksin bu seviyelerde bir süre dinleneceği yönünde gerçekleşiyor. Uzmanlar, pozisyonların korunmasını önerirken faizlerin düşmesi halinde borsanın biraz daha toparlanabileceğinin altını çiziyorlar.


  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!