Güncelleme Tarihi:
Satıcılar galip geldi
Ne oldu?
Birinci seans alımlarla açıldı. Endeks 14 bin 250 puana kadar çıktı. Ama oldukça düşük işlem hacmi ile bu seviye geçilemezken satışlar baskın çıktı. İMKB Ulusal-100 endeksi 138 puanlık kayıpla birinci seansı 13 bin 899 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0.98 oranında düşüş gösterdi. 174 trilyon 440 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta İş Bankası-C, Anadolu Efes, Tüpraş, Ereğli Demir Çelik, Sabancı Holding yoğun işlem gördüler. İkinci seansta ise satışlar yoğunluğunu artırdı. Mali sektör hisselerine satışlar geldi. Özellikle holding ve bankacılık hisseleri oldukça hareketliydi. İMKB Ulusal-100 endeksi 109 puanlık kayıpla günü 13 bin 789 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 1.77 oranında düşüş gösterdi. Diğer endekslerin kapanışları sırasıyla; mali endeks 18 bin 541 puan, sınai endeksi 10 bin 422 puan, hizmetler endeksi 11 bin 634 puan oldu. 147 trilyon 798 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Ereğli Demir Çelik, Doğan Holding, Anadolu Efes, İş Bankası-C, sabancı Holding yoğun işlem gördüler.
Neden oldu?
Perşembe akşamı ihaleyi kazanan konsorsiyum ile Uluştırma Bakanlığı'nın GSM 1800 anlaşmasını parafe etmesi piyasa için moral oldu. Özellikle sabah gelen alımlar İş Bankası-C hissesine yönelik gerçekleşti. Ama yüksek çıkan TÜFE rakamı hedeflerin tutmayacağı endişesi yarattı. Hem bu endişe hem de oldukça düşük işlem hacmi ile endeks yükselemedi.
Ne olacak?
Uzmanlar, endeksin böyle gitmesi halinde 13 bin 700 ve 13 bin 400'deki destek seviyelerini deneyebileceğini belirtiyorlar. Piyasada geleceğe yönelik beklentiler arasında Eylül enflasyon rakamı ve IMF'nin ay sonunda yapacağı görüşmeler yer alıyor. Uzmanlar, Ağustos ayının mevsimsellik açısından her zaman durgun geçtiğine de dikkat çekiyorlar. Gelecek hafta endeksin yatay ve sıkış seyretmesinin yanı sıra hisse bazında hareket bekleniyor.
Uzman gözüyle
Harun Şener - Toros Menkul Kıymetler
Bizce TEFE rakamı normal ama TÜFE rakamı beklenenin üzerinde gerçekleşti. IMF'nin Temmuz ayına ilişkin hedefleri eksi yöndeydi. Yıllık olarak bakıldığında enflasyonda düşüş görülüyor. Ama yıl sonu hedeflerinin tutturulması bu aşamada zorlaştı. Endeksin 13 binde güçlü bir direnci var. Bu seviyelere doğru bir düşüş yaşayabiliriz. Piyasada olumlu beklenti yok. Çıkış için şimdilik bir neden göremiyoruz. Borsa, bir süre hacimsiz, dar alanda seyredecektir. Bilançolar da çok iyi değil. Eylül ayı enflasyon rakamları beklenecek. Ayrıca Eylül ayında siyasette sahneye gireceği için zorlu bir dönem olabilir. Yatırımcılara alım için agresiv davranmamalarını öneririm. Ancak olumlu beklentileri varsa düşük seviyelerden kademeli alım olabilir.