Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2000 00:00

Haberin Devamı


Yüksek işlem hacmi çıkışı destekledi

Ne oldu?

Açılışta satışlar gelmesine karşın beklenen tepki alımları ile endeks yükselmeye başladı. Alımların etkisi ile endeks 13 bin puan seviyesine kadar çıktı. Ama burada tutunamadı ve düşüş göstererek yatay bir seyir içine girdi. İMKB Ulusal-100 endeksi 66 puanlık yükselişle birinci seansı 12 bin 803 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0.52 oranında değer artışı gösterdi. 190 trilyon 20 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Vestel, Turkcell, Ereğli Demir Çelik, Garanti Bankası, İş Bankası-C yoğun işlem gördü. İkinci seans ise alımlarlar açıldı. İşlem hacminin yüksekliği ve güçlü alımlarla endeks 502 puanlık yükselişle 13 bin 239 puandan günü tamamladı. Hisse senetleri yüzde 3.40 oranında değer artışı gösterdi. Diğer endekslerin kapanışları sırasıyla; mali endeks 17 bin 601 puan, sınai endeksi 9 bin 914 puan, hizmetler endeksi 11 bin 796 puan oldu. 218 trilyon 482 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Vestel, Turkcell, Ereğli Demir Çelik, Doğan Holding, Tüpraş yoğun işlem gördüler. Toplam 408.4 trilyonluk işlem hacminin büyük bir çoğunluğu Vestel ve Turkcell hisselerinde yoğunlaştı.

Neden oldu?

Borsanın uzun zamandır sürdürdüğü düşüşüne bugün tepki alımları geldi. İşlem hacminin 400 trilyonu aşmasıda bu çıkışa destek verdi. Özellikle banka ve holding hisselerindeki ucuzluk alımı cazip hale getirdi. Avrupa Birliği'nin renkli TV üreticilerine anti-damping davası açmış olması nedeni ile Vestel hisselerinde yoğun işlem hacmi görüldü.

Ne olacak?

POAŞ parası ile piyasaların daha da rahatlayacağını belirten uzmanlar, GSM ihalesi sözleşmesinin de merakla beklendiğini vurguluyorlar. Orta vadeli beklentiler olumlu bulunurken bilançosu iyi şirketlerle canlılık gelecek.

Uzman gözüyle

Barış Manaz - GFC Menkul Değerler

Küçüklü büyüklü halka arzlar piyasadan para çıkışını hızlandırdı. Ama bu çıkışa parelel bir para girişi borsada yaşanmadı. Böylece sıkışıklık daha da arttı. Yabancılar "Bekle-gör" politikası izliyor. Ayrıca altı aylık bilanço verilerinin yanında ekonomik dataları da takip ediyorlar. Tepki alımları gelecektir. Altı aylık bilançoların son günü 11 Ağustos. Bilançolara yönelik hisse bazlı hareketler olacaktır. Yine de Eylül ayına kadar para girişi beklenmediğinden borsada fazla bir gelişme olmaz. Yatırımcılar pozisyonlarını korulamalıdır. Yatırım yapmak isteyenler portföylerinin yüzde 25-30'unu borsaya ayırabilirler. Sanayi şirketlerinin bilanço beklentileri iyi. Otomobil, otomobil yan sanayi ve sigortacılık sektörü hisselerinde olumlu gelişmeler olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!