Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2002 01:54
İstanbul Altın Borsası, 7 yıllık faaliyet döneminde 2 milyon 118 bin kilogram, diğer bir deyişle 2 bin tonun üzerinde altın işlemine sahne oldu. İAB Başkanı Serdar Çıtak, bu dönemde bin ton altın ithalatı gerçekleştiğini belirtti.
İSTANBUL Altın Borsası (İAB), 7'inci kuruluş yılını doldurdu. İAB Başkanı Serdar Çıtak, İAB'nin, Türk finans sektörünün organize piyasalar biçiminde yapılandırılmasının en önemli kilometre taşlarından biri olduğunu belirtti.
İAB'nin 1995 yılında faaliyete geçişinin, Türkiye'nin kıymetli madenler sektöründeki kurumsallaşması yolunda bir dönüm noktası olduğunun amtını çizen Serdar Çıtak, ‘‘Borsamızda, başlangıçta kıymetli madenlerden sadece altın alınıp satılıyordu. 1998 yılı sonunda Türk Parasının Kıymetinin Korunması Hakkında 32 sayılı kararda yapılan değişikliklere bağlı olarak, altının yanında gümüş ve platin de işlem görmeye başladı’’ dedi.
7 YILDA 2 BİN TON İŞLEM
İAB Başkanı Serdar Çıtak, yedi yılını dolduran piyasa hakkında verdiği bilgilerde, bugün 19'u banka, 20'si yetkili müessese, 8'i kıymetli maden aracı kurumu, biri yabancı kuruluş ve 3'ü İMKB üyesi aracı kuruluş olmak üzere toplam 52 üye ile üç ayrı piyasa halinde çalıştıklarını belirtti. Çıtak, AİB'nin yedi yılda toplam 1 milyon 22 bin kilogram işlenmemiş altın, 194 bin kilogram işlenmemiş gümüş ithalatı yaptığını ifade ederek, ‘‘Kıymetli Madenler Piyasası bugüne kadar 2 milyon 118 bin kilogram altın, 526 bin kilogram gümüş ve 27 kilogram standart dışı altın işlemi gerçekleştirdi. 1996 yılında faaliyete geçen Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası, 19 milyon 72 bin dolarlık ve 774 milyar 198 bin Türk Lirası tutarında işlem yaptı. Ayrıca, 2000 yılı başında faaliyetine başlayan Kıymetli Madenler Ödünç Piyasası, bugüne kadar 12 tonun üzerinde işlem yaptı’’ diye konuştu.
İAB Başkanı Çıtak, 7'inci yılını dolduran İAB'nin uluslararası kabul görmeye başlayan birpiyasa haline geldiğini belirterek, İAB'nin Hazine Müsteşarlığı'nın onayı ile saklama hizmeti vermeye başladığını da kaydetti.
Çıtak yine Hazine Müsteşarlığı ile birlikte yürütülen çalışmalar arasında, Türk altın bankacılığının geliştirilmesi ve kıymetli madenlere dayalı yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla ‘altın biriktirme hesapları’nın hayata geçirilmesi için çalışmalar yapıldığını belirtti.