Bor'dan hidrojen enerjisi üretilecek

Güncelleme Tarihi:

Bordan hidrojen enerjisi üretilecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2003 15:58

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin sahip olduğu zengin bor yataklarına işaret ederek, bordan hidrojen enerjisi üretimine yönelik olarak çalışma başlattıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Güler, hidrojen enersinin özellikle taşıtlarda kullanımını öngördüklerini söyledi. Bakan Güler, TRT'de yayımlanan Televizyon Gazetesi programında yaptığı açıklamada, dünya enerji çevrelerinin 2050'ye kadar olan orta vadeli döneme ilişkin birinci gündemini, hidrojen enerjisi üretiminin oluşturduğunu vurguladı.

Dünya Enerji Ajansı'nın Paris'e yapılan ve 34 ülkenin enerji bakanlarının biraraya geldiği toplantısı hakkında bilgi veren Güler, burada görüşülen konularda ağırlığı hidrojen enerjisi konusundaki çalışmaların oluşturduğunu söyledi.

Güler, "Bizim de borumuz var. Biz de bundan hidrojen enerjisi üretmek için çalışmalar yapıyoruz" dedi. Bor enstitüsü kurulmasına ilişkin yasanın Meclis'te komisyondan geçtiğini ve genel kurulda görüşüleceğini bildiren Güler, bordan üretilecek hidrojenin özellikle otomobillerde kullanımı üzerine çalışma başlattıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

DOÄžALGAZ FAZLASI

Bakan Güler, önceki yıllarda yapılan alım sözleÅŸmeleriyle Türkiye'nin enerjide doÄŸal gaza aşırı biçimde baÄŸlandığını ve gazı pahalı aldığını belirtti. Yapılan anlaÅŸmaların dışına çıkılmadığını kaydeden Güler, elektrik üretiminde hidrolik ve termik kaynaklardan azami ölçüde yararlanılacağını, zorunlu olarak alınan fazla doÄŸal gazın ise spot piyasalarda satılacağını anlattı.Â

Güler, ayrıca fazla doÄŸal gazı öncelikle kentlerin ısıtılmasında kullanılacağını, rafinerilerde ve gübre fabrikalarında ve sıkıştırılmış doÄŸal gaz olarak otomobillerde kullanmayı da düşündüklerini söyledi.Â

BARAJLAR DOLDU

Su rezervleri konusunda bereketli bir yıl yaşandığını, barajların en üst seviyede dolduğunu anlatan Güler, beşbuçuk aydır elektriğe zam yapmadıklarını söyledi. Güler, bundan sonra enerji üretiminde kömüre ağırlık vereceklerini, üretimde yerli kaynakların payının artırılması için çaba gösterdiklerini, Türkiye'nin bu açıdan aslında büyük bir potansiyele sahip olduğunu anlattı.

ELEKTRÄ°KTE FÄ°YAT YAPISIÂ

Güler, elektrikte bölgesel tarife paralelinde yeniden yapılanma oluşturduklarıı, vergi yükünü ele aldıklarını söyledi. Daha sağlıklı bir fiyat mekanizması oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Güler, sanayinin önündeki pahalı enerji engelini kaldıracakları sözü verdi.

Haberin Devamı

Bakan Güler, küçük hidroelektrik santrallar projesi hakkında da bilgi verirken, "Baraj yaparak çevreyi zorlamadan, olağanüstü paralar harcamadan küçük hidroelektrik santrallar düşünüyoruz. 0.5 megavattan 100 megavata kadar, özellikle Karadeniz'de suyun kontrolsüz aktığı yerlerde" dedi

ELEKTRİKTE KAYIP-KAÇAK

Bakan Güler, elektrikte yüzde 22 kayıp yaÅŸandığını belirtirken, "Bunun 7-8'i teknik kayıp, geri kalan ise maalesef hırsızlık" dedi.  Güler, teknik kayıplarda özelleÅŸtirmenin gecikmesinin etkisi bulunduÄŸunu ifade ederek "Hatlar bakımsız, sahipsiz. Direkler devriliyor, hatlar yıkılıyor. Bunlar teknik kayıptır" diye konuÅŸtu.Â

Kaçak kullanımları ise "hırsızlık" olarak nitelendiren Güler, "Tabi bunun sosyal boyutu var" dedi. Güler, kaçak kullanımları ani baskınlarla ortaya çıkaracak "yıldırım ekipler" oluşturduklarını kaydetti.

Haberin Devamı

TAKSÄ°TLENDÄ°RME

Bu arada TEDAÅž'ın 2 katrilyon alacağı bulunduÄŸunu belirten Güler, borçlu aboneler için getirilen taksitlendirme uygulamasının bir af olmadığını savundu. Güler, talep üzerine baÅŸvuru süresini 20 Mayıs'a kadar uzattıklarını belirterek, "Bu bir af deÄŸil. Sadece vatandaşımızı borçlu olmaktan kurtarmak için yaptığımız bir çalışma" dedi.Â

Bakan Güler, taksitlendirme uygulaması kapsamında gecikmiş alacakların tarımda yüzde, sanayide yüzde 30, konutlarda yüzde 20 indirim yapılarak enflasyona endeksleneceğini belirtti. Güler, tarımdaki abonelere 12, sanayidekilere 10 ve konutlara 6 taksit yapılacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!