Bordan hafif zırh üretimi başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Bordan hafif zırh üretimi başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2022 07:00

ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Serkan Keleşer, elmastan sonra en sert üçüncü malzeme olan bor karbür tozundan üretilecek zırhların 20 kiloluk zırhları 7-8 kiloya kadar hafifleteceğini söyleyerek, “2022 sonunda Bandırma’daki bor karbür tesisimizde deneme üretimlerine başlıyoruz. Zırh üretimi ise Ankara’da gerçekleşecek” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Bor karbür tozurdan, güvenlik güçlerinin kullandığı çelik zırhlardan çok daha hafif ve dayanıklı zırh üretilecek. Elmastan sonra en sert 3. malzeme olan bor karbür tozundan üretilecek zırhlar 20 kiloluk mevcut zırhları 7-8 kiloya hafifletecek. ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Serkan Keleşer, Meclis KİT Komisyonu’nda, bu tozun üretileceği tesisin Bandırma’da yıl sonunda faaliyete geçirileceğini açıklayarak şunları söyledi:

YIL SONUNDA FAALİYETTE

“2022’nin sonunda Bandırma’mızda bor karbür tesisimizde deneme üretimlerine başlıyoruz. Bu bor karbür ingotu elmastan sonra en sert 3’üncü malzeme. Bor karbür tozunun da bir pazarı var, bir de bu bor karbür tozundan yapılanlar var. Zırh yapıyorsunuz, kişisel zırh yapıyorsunuz. Çelikle bir askerimizi, polisimizi, jandarmamızı zırhlıyorsunuz 20 kiloyla. Bu tozdan yaptığınız zırhla 7-8 kiloyla zırhlıyorsunuz. Bir tankımızı zırhlıyoruz 10 tonla, böyle bir bor karbür çalışmasıyla zırhlıyoruz 3 tonla. Hafif, hareket kabiliyeti var, daha az enerji harcıyorsunuz, dayanımı yüksek. Bor karbür tozunu Eti Maden’in Bandırma İşletmelerinde yapacağız, zırhı Ankara’da. Bir firmamız var, Kayseri’ye de yeni bir firma kuruldu, biz ziyaretlerine gittik. Kayseri’deki firmamız da Ankara’daki firmamız da bu ülkenin iki firması. Kayseri’deki firmamız da bizden talepte bulundular, tozun kalitesinden vesaireden biz onlara numune verdik.”

Haberin Devamı

Bordan hafif zırh üretimi başlıyor

MKE ÜRETSİN ÖNERİSİ

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel ise, “Zırh üretimi gerçekten üzerinde önemle durulması gereken bir üretim aşaması diye düşünüyorum” dedi ve zırhı MKE’nin üretmesini önerdi. Sertel, “Bizde MKE gibi çok önemli bir kuruluş var ve çok önemli işler yapıyorlar. Geçtiğimiz günlerde bahsetmiştim, bir ziyaretimde MKE’nin ne kadar ileri atılımlar yaptığını, oradaki Genel Müdürün de aynı aşk ve heyecanla kurumu başarıya doğru götürmek için gayret sarf ettiğini görmüştüm. Özel sektöre verilen, verilmesi gereken üretimler olabilir, doğrudur; desteklenebilir, doğrudur ama Türk savunma sanayisine çok büyük katkı koyacak olan ve Türkiye’nin elini güçlendirecek olan bu üretimin yapılma aşamasına geçildiği zaman mutlaka devlet kuruluşlarından, bunu yapabilecek kuruluşların da bu konuda araştırma yapması gerekmektedir” dedi. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da, zırhın üretiminin sadece özel şirketlere bırakılmasının doğru olmayacağını, bunun kritik zamanlarda problem yaratabileceğini savundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!