Güncelleme Tarihi:
ESKİŞEHİR, Afyon, Bilecik, Kütahya ve Uşak’ın elektrik dağıtımını gerçekleştiren Osmangazi EDAŞ’ın (OEDAŞ) geleceği ile ilgili belirsizlik devam ediyor. 1.4 milyon civarında abonesi bulunan OEDAŞ’ın hisselerinin tamamını 2010 yılında Özelleştirme İdaresi’nden devralan Yıldızlar SSS Holding, şirketi TETAŞ dâhil birçok kuruma borçlu hale getirmiş; devlet hisselere el koymak yerine OEDAŞ’ın yönetimine el koyma yolunu seçmişti. Bu süreçte OEDAŞ’a Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanan TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, şirketin borçlarını kapatmaya başladıklarını açıklayarak, başka bir gruba devri için umutlu konuştu.
OEDAŞ’ın son durumunu sorduğumuz Çepni, elektrik dağıtım ve perakende satış şirketleri olan OEDAŞ ve OEPSAŞ’ın yönetiminin 2 Ağustos 2013 tarihinde el değiştirdiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Şirketin borçlarını ödeyemez duruma düşmesi, acze düşmesinden dolayı EPDK tedbiren Yıldızlar Holding’in yönetimini çekerek, 5’i şu an kamuda görevli, 1’i kamudan emekli toplam 6 kişi atadı. Yönetimi devraldığımızda Osmangazi için yapacağımız şey, şirketin düzgün yönetilmesini sağlamaktı. Şirketin gelirlerini giderlerine kanalize etmekti. Daha önceki yönetim, Osmangazi nakitlerini borçlarından ziyade, başka şekilde değerlendirmiş. Devletten enerjiyi alıyorsunuz, devlete parasını ödemiyorsunuz ama aldığınız nakdi farklı değerlendiriyorsunuz. Yeni yönetim ilk iş olarak topladığı tahsilâtı borçlarına yönlendirmeye başladı. Bunu yapmak için de öncelikle her iki şirketin üst kademesinde yaklaşık 20 kişiyi değiştirdik.”
SÜRPRİZ DAĞITIM ŞİRKETİ
‘Niye devlet el koymadı’ sorusu yönelttiğimiz Çepni, şöyle devam etti: “Buradaki mantık şuydu: Şirketin gelirlerinin başka
yerlere kanalize edildiği tespit edildiği için, devlet kendi yöneticilerini atayarak, gelirlerin giderlere kanalize edilmesini ve şirketin kendi nakit akışını çevirmesini sağladı. Bunu yaptı da niye el koymadı? Bu ilk tedbir olarak yapıldı. Devlet bunu yaptı ama şirket sahibiyle de buranın en kısa zamanda hisse devri olarak el değiştirmesi konuşuldu. Ak Yatırım devrede, çalışma yapıyor. Çinli CMEC firmasının yoğun inceleme süreci devam ediyor. Onlar çalışmalarını sanıyorum 15 gün içerisinde sonlandıracaklar. Bir Alman konsorsiyumu var ilgilenen. Şu an dağıtım sektöründe bulunan bir şirket de bizimle görüşmelere başladı.”
Ahmet Amca'nın elektriği yanmalı
MÜKREMİN Çepni, diğer dağıtım bölgelerinde benzer durumlar yaşanması durumunda nasıl bir strateji izleyecekleri konusunda, “TEDAŞ hizmetin devamlılığı açısından gerekeni yapacaktır. Ama bu arzu etmediğimiz bir durum. Osmangazi’de tekrar lisans iptali ve süreçlerin yeniden başlaması yerine böyle bir yol tercih edildi. Hisse devrinde hiçbir taraf zarar görmeyecek. Devletin özelleştirme politikası da bundan sıkıntı çekmemiş olacak. Bölge halkı da zarar görmemiş olacak.
Yatırımlar orada yapılmaya başlandı. 30 milyon liralık yatırım yaptık. Her ne kadar dağıtım şirketlerini özelleştirmiş olsak da, dağıtım faaliyeti kamusal bir faaliyet. Çok maddi boyutuna bakmadan, cadde, sokak aydınlatmalarını yapmak zorundasınız. Köydeki Ahmet Amca’nın evindeki elektriği yakmak zorundasınız” şeklinde konuştu.
Beş yıllık garantörlük alacak
OEDAŞ’ın hisselerini devralacak firmayı nasıl bir tablonun beklediğini sorduğumuz Mükremin Çepni, “Verilecek fiyattan borçların tamamı kapatılacak, hisse devri ve lisans devri o zaman yapılacak. Alan şirket, süre aşımı boyunca beş yıllık ileriye dönük oluşabilecek risklerle alakalı satıcıdan garantörlük alacak. Bu bankaların herhangi birinden teminat da olabilir” yanıtını verdi.