Bor karbür tesisi açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Bor karbür tesisi açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2023 07:00

Türkiye’nin stratejik tesislerinden biri olacak, Bandırma’da inşa edilen bor karbür tesisi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 19 Mart Pazar günü açılıyor.

Haberin Devamı

2019’da temeli atılan Türkiye’nin ilk bor karbür tesisinde hazırlıklar tamamlandı. Tam kapasite çalıştığında 279 kişiye istihdam sağlayacak tesiste yılda bin ton bor karbür üretilecek. Elmas ve kübik bordan sonra en sert üçüncü madde olan bor karbür, başta savunma sanayisi olmak üzere birçok alanda kullanılıyor.

‘İHRACATTA REKOR KIRDIK’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede son yıllarda Türkiye’nin borda attığı adımların meyvelerini toplamaya başladıklarını dile getirdi. Önceden borun çıkarıldığı gibi cevher olarak çok düşük fiyata ihraç edildiğini hatırlatan Dönmez, “Şimdi bor cevherini borik asite ve atıklarını da lityuma dönüştürüp, satıyoruz. Bunun dışında kullanım alanlarını da artırıyoruz. Nitekim bu attığımız adımlar bize rekorlar getiriyor. 2 yıl üste üste bor ihracatında rekor kırdık. Yeni rekorlar için yeni tesisler ve katma değerli ürün portföyünü artması gerekiyordu. Bu tesisle bunu da yapmış olacağız” diye konuştu. Tesisin yapım aşamasında pandemide oluşan tedarik sıkıntısına rağmen hız kesmediklerini vurgulayan Dönmez, böylesine stratejik bir tesisin Türkiye’ye katkısının maddiyatın ötesinde olduğunu vurguladı. Bor cevherine göre bor karbürün kıyaslamasını yapan Dönmez, “Bor cevherindeki katma değer, borik asit gibi rafine ürünlerde 7 katına, bor karbür gibi ürünlerde 300 katına, bor karbürün kullanıldığı zırh sektöründe 2 bin katına, hatta roket nozul yapımı sektöründe 35 bin katına çıkmış oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Bu ürünle Türkiye’nin madencilikte bir üst lige çıktığını aktaran Dönmez, Kütahya Emet’te de yıllık 5 bin ton kapasiteli bir bor karbür tesisiyle ilgili çalışmalara başladıklarını  kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!