Bomonti Fabrikası'na 300 milyon YTL'lik yatırım

Güncelleme Tarihi:

Bomonti Fabrikasına 300 milyon YTLlik yatırım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2006 15:59

Global Yatırım Holding A.Ş., ihalesinde en yüksek teklif verdiği Bomonti Bira Fabrikası binasını 5 yıldızlı bir otel ile kültür ve kongre merkezine dönüştürmek için yaklaşık 300 milyon YTL'nin üzerinde yatırım yapmayı planlıyor.

Global Yatırım Holding iştiraki Pera Menkul Kıymetler Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Türkmen, düzenlediği basın toplantısında, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayımlanan Turizm Yatırımcılarına Kamu Arazisi Tahsis Şartnamesi çerçevesinde “Bomonti Turizm Merkezi” yatırımının gerçekleştirilmesi için ihaleye çıkıldığını, yapılan ihalede Holdingin 12 milyon 750 bin YTL ile en yüksek teklifi vererek fabrikanın işletme hakkını devraldığını hatırlattı.
Türkmen, Şişli Bomonti'de bulunan ve 15 yıl önce terk edilen Tekel'in tarihi bira fabrikasının 49 yıllığına yap-işlet-devret modeli çerçevesinde ihaleye çıktığını, ihale kapsamında fabrikanın restore edilerek bir otel ve kongre merkezi haline getirilmesinin planlandığını kaydetti.

Bira fabrikasının aslına uygun restore edileceğini belirten Türkmen, “Bu bir ihale değil aslında bir tahsistir. Burayı alan şirketin toplam 235 milyon YTL'lik turizm yatırımı yapması öngörülüyordu ama biz yaklaşık 300 milyon YTL'nin üzerinde yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi. Proje için sadece Global'in müracaat ettiğini, başvuruların sona ermesine 4 dakika kala evrakları teslim ettiklerini anlatan Türkmen, Global'in bu projeyi Çelebi Holding ile ortak yürüteceğini ve projede yüzde 50-50 ortak olduklarını söyledi.

Türkmen, bu projenin Global ile Çelebi arasındaki 2'inci ortaklık olduğunu belirterek, “Yurt dışında turizmde ayrı ayrı da olsa birer büyük yatırımımızın olması planlanıyor” dedi. Projede en az bin yataklı 5 yıldızlı bir otel, 3 bin 500 kişilik kongre merkezi ile lokanta, dükkan, eğlence ve bira bahçesinden oluşan bir kültür merkezinin olacağını bildiren Türkmen, otel ve kongre merkezinin işletmeciliğini dünyaca ünlü oteller zinciri Marriot International'ın yapacağını kaydetti.

YATIRIMIN GERİYE DÖNÜŞÜ 7-10 YIL

Mustafa Türkmen, otel ve kongre merkezinin adının “Marriot Bomonti Hotel Convention” olacağını belirterek, şu anda dünyada her yıl 4 bin 500 kongre ve konferans düzenlendiğini, Türkiye'de ise sadece 42 tane gerçekleştirildiğini söyledi.
Lütfi Kırdar'ın 2008'e kadar dolu olduğunu ve yapacakları kongre merkezinin Lütfi Kırdar'dan büyük olacağını bildiren Türkmen, turizm yatırımlarının kısa sürede geri dönmediğini, bu yatırımın ise en iyi ihtimalle 7, normalde de 10 yılda geri dönüşünün olacağını kaydetti.
Tesisin 2009 yılı başında açılacağını bildiren Türkmen, Bomonti dışında düşündükleri projeler olduğunu, gayrimenkul alıp geliştireceklerini, Karaköy'deki Veli Alemdar Han'ı otele dönüştüreceklerini bildirdi.
Türkmen, projenin bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacağını, binanın yer aldığı bölgede bir konservatuvar ve Mimar Sinan Üniversitesi'nin de yer alacağını belirtti.

PERA, GYO OLUYOR

Mustafa Türkmen, kısa bir süre sonra Pera Menkul Kıymetler Yatırım Ortaklığının Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığına dönüşeceğini, Sermaye Piyasası Kurulundan gerekli iznin alındığını bildirdi.
Daha önce çalıştığı bir şirkette Four Seasans Otelini yaptıklarını belirten Türkmen, bir soru üzerine, Global Yatırım Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman'ın “Zincirlikuyu'daki Karayolları arazisiyle ilgilendiğini” açıkladığını, bu projenin Bomonti'nin 20-30 katı olduğunu söyledi.
Çelebi Holding Mali İşler ve Denetim Direktörü Sabit Selman Tünal da kısa süre önce Tekel Genel Müdürlük görevinden ayrıldığını anımsatarak, Bomonti Bira Fabrikasının Tekel'in vergi borçlarına karşılık Turizm Bakanlığına geçtiğini söyledi.
Tünal, yatırımın “yüzde 40 özkaynak ve yüzde 60 kredi” şeklinde öngörüldüğünü, kendilerinin bir takım bankalarla görüşmeler yaptığını ve bu yatırım için kredi temin edileceğini de söyledi.
Verilen bilgiye göre, Bomonti Bira Fabrikası, Türkiye'deki ilk bira üretim tesisi olarak biliniyor. 1890 yılında İstanbul Feriköy'de bir bira fabrikası kuran İsviçreli Bomonti kardeşler, 1902 yılında işletmelerini bir dönem İstanbul Tekel Bira Fabrikası denilen şimdiki yerine taşındılar.
1912 yılında Bomonti, Nektar şirketleri birleşerek Bomonti-Nektar Birleşik Bira Fabrikaları şirketini kurdu. Fabrika 1938'de Tekel'in yönetimine girdi. 1991'e kadar Tekel tarafından bira fabrikası olarak kullanılan bina, 1991'de boşaltıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!