A.A.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2009 09:21
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bölgesel güç Türkiye'nin küresel güç haline geldiğini söyledi.
Bakan Tüzmen, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Dış Ticaret Müsteşarlığının (DTM) işbirliğiyle düzenlenen Dünya Türk Girişimciler Kurultayı'nın Sultanahmet Binbirdirek Sarnıcı'ndaki gala yemeğinde yaptığı konuşmada, burada tarihi beraberce yaşadıklarını ifade etti.
Tüzmen, “Bölgesel güç Türkiye küresel güç haline geliyor. Hep beraber bu geçirdiğimiz yıllarda bu gelişmeyi görüyoruz” diye konuştu.
Dünyanın 80 ülkesinden 2 binden fazla Türk girişimcisinin İstanbul'a gelerek, bu “güzide” toplantıya katıldığını bildiren Tüzmen, kurultayı gerçekleştirenlere şükranlarını sunarken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de “gala yemeğine katılarak, kendilerini onurlandırdığı” için teşekkür etti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da bu sabah tarihi bir gün yaşadıklarını, 2 bini aşkın girişimcinin “Küresel Güç Türkiye” sloganı ile bir araya geldiğini ifade etti.
HİSARCIKLIOĞLU'NDAN CUMHURBAŞKANI GÜL'E TEŞEKKÜRHisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Gül'e hitaben şunları söyledi:
“Dışişleri Bakanlığınız ve Başbakanlığınız döneminde her zaman iş dünyasının yanında yer aldınız. Türk girişimcisinin küresel piyasalarda önünü açtınız. Şimdi oturduğunuz Cumhurbaşkanlığı koltuğunda aynı şekilde Türk iş dünyasının ufkunu açmaya devam ediyorsunuz.
Sayın Cumhurbaşkanı ile iş dünyamıza yeni pazarlar, yeni iş imkanları yaratmak için önemli seyahatler gerçekleştirdik. Önemli siyasi ve ekonomik başkentleri ziyaret ettik. Sizlere Türk iş dünyasının teşekkürlerini arz etmek istiyorum.”
Türk girişimcilerinin, Türkiye'nin küresel güç haline gelmesinin en etkin aktörleri olacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Dünya Türk İş Konseyi çatısı altında bir araya gelen bu girişimciler, ülkemiz için önemli güç parametrelerinden olan 'Soft Power'ının asli unsurları ve ikincil diplomasinin en önemli aktörleri olacaklardır” şeklinde konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de dünyada yaşanan küresel krizin hem ihracat pazarlarını hem de Türkiye'yi etkilediğini belirterek, üretimde, dış ticaret hacminde ve istihdamda ciddi kayıplar yaşandığını, yaşanan bu gelişmelerin morallerini bozmaması gerektiğini söyledi.
Krizin aynı zamanda kendilerine yeni fırsatlar yarattığını ifade eden Büyükekşi, bu dönemlerde geniş çapta ileri teknoloji yatırımlarına yönelmeye ve Ar-Ge yatırımlarını çok büyük oranda artırmaya ihtiyaçları bulunduğunu söyledi.
Yeni dönemde ara malı üretimi ve kullanımında artış beklediklerini, Türkiye'nin yatırım ortamının buna müsait olduğunu dile getiren Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“
Merkez Bankası'nın faizleri indirdiği bir ortamda ve kurun geldiği seviye de göz önüne alındığında, rekabet avantajı yakaladığımız bir dönemdeyiz. Ülkemizin kronik cari açık sorununu da çözecek bir fırsat yakaladık. Bu fırsatı değerlendirmek için siz değerli girişimcilerimizin ihracata yönelecek yatırımlarını daha fazla oranda Türkiye'ye yapmalarını bekliyoruz. İnanıyorum ki ülkemizin en önemli kazanımı olan girişimcilik ruhu ile sanayi ve hizmetler altyapısı, kriz sonrası dünyada bizi çok daha büyük bir global oyuncu yapacaktır.”
DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da gün boyu süren kurultayda çok sayıda kişinin konuştuğunu, kendisinin de 55. sırada konuşma yaptığını ifade ederek, 2 bin Türk girişimcisini bir araya getirerek, devlet büyükleriyle toplantılar yapmanın kendileri için faydalı olduğunu, yarın da bu toplantılara devam edeceklerini söyledi.
Gala yemeğine, Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcıları Hayati Yazıcı ve Nazım Ekren, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler, iş dünyasından çok sayıda davetli ile Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi de katıldı.