Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2011 00:00
DÜNYA Bankasının “Küresel Ekonomik Görünüm: 2011” raporunda, “Avrupa ve Orta Asya” bölgesinde, 2010 yılında, Rusya ve Türkiye’nin bölgesel toparlanmayı tayin ettiği, iki ülkenin birlikte bölgesel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) neredeyse yüzde 75’ini oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Bankanın raporundaki değerlendirmede, “Bölgesel toplam gelir, GSYH’nın yaklaşık yüzde 75’ini meydana getiren ve sırasıyla yüzde 3.8 ve yüzde 8.1 oranında güçlü büyüme ortaya koyan Rusya ve Türkiye tarafından domine edildi” denildi.
Türkiye’deki daha canlı
Rapora göre, Türkiye’de toparlanma, artan dış sermaye akışı ve yardımcı para politikaları ile mali politikaların desteklediği güçlenen iç talebin yansıtarak (Rusya’dan) daha canlı oldu. Ayrıca, ülkelerin en büyük sorunun işsizlik olduğuna dikkat çekilen Dünya Bankası’nın raporunda, “Avrupa ve Orta Asya’da işsizlik oranları önemli ölçüde yüksek kaldı, örneğin Bulgaristan’da yüzde 8.6’dan yüzde 10’a, Litvanya’da yüzde 16’dan yüzde 18.4’e çıktı. Hala yüksek olmasına karşın işsizlik oranlarının Rusya ve Türkiye’de zirve yaptığı ve düşmekte olduğu dikkat çekiyor” ifadelerine yer verildi.
Bölgesel ortalamayı aşar
Raporun Avrupa ve Orta Asya’ya ayrılan bölümünde, kriz öncesi
kredi patlamasının daha hafif olduğu Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Rusya, Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan gibi ülkelerde 2010’da büyümenin daha güçlü olduğu ve bölgesel ortalamayı aştığı belirtiliyor. Avrupa ve Orta Asya’da GSYİH büyümesinin 2011’de yüzde 4’e inerek yavaşlayacağı tahminine yer veriliyor. Bölgede büyüme geçen yıl ortalama yüzde 4.7 olmuştu. Bölgede GSYİH büyümesinin gelecek yıl 4.2’ye yükselmesi bekleniyor.
Küresel GSYH yüzde 3.3 artar
Raporda, 2010 yılında yüzde 3.9 genişleyen küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH), bu yıl yüzde 3.3 düzeyine gerileyeceğini öngörülüyor. Ancak Dünya Bankası’na göre, 2012 yılında bu oran tekrar yüzde 3.6 düzeyine yükselecek. Buna göre gelişmekte olan ülkeler, büyümede, yüksek gelirli ülkeleri geride bırakmaya devam edecek. Nitekim, yüksek gelirli ülkelerin büyüme oranları bu yıl yüzde 2.4, gelecek yıl da yüzde 2.7 olacak.