Bölgenin Johns Hopkins’i olma yolunda hızla ilerliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Bölgenin Johns Hopkins’i olma yolunda hızla ilerliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2006 00:00

Anadolu Sağlık Merkezi Genel Direktörü Dr. Murat Dayanıklı, "Güney Avrasya, Balkanlar ve Ortadoğu’nun Johns Hopkins’i olma yolunda ilerliyoruz. Şimdiden bölgeden hasta akışı başladı. Bu yıl 150 bin hastaya ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

HASTA kabulünün birinci yılını kutlayan Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Genel Direktörü Dr. Murat Dayanıklı, "Altı yıl önce kurucularımız, Güney Avrasya, Balkanlar ve Ortadoğu’nun Johns Hopkins’i olma iddiasıyla yola çıktı. Bu yolda hızla ilerlediğimizi görüyoruz. Daha şimdiden Avrupa, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler’den yatılı hasta akışı başladı" dedi. "Bizim hedefimiz Türkiye’nin değil, Avrupanın en iyi hastanesi olmak" diyen Dayanıklı, Anadolu Sağlık Merkezi’nin bu yolda çok ciddi adımlarla ilerlediğini söyledi. Dayanıklı, bugün hastanelerine gelen hastaların yüzde 2-3’ünü oluşturan yabancı hastaların oranını iki yıl içinde yüzde 10’a çıkartmayı hedeflediklerini belirtti.

ÜLKE SAYISI ARTIYOR: Dayanıklı, şöyle konuştu: "Başarılı adımlarla Avrupa’nın en iyisi olma yolunda ilerlediğimizin göstergelerinden birisi de yurtdışından gelen hastaların sayısının ve çeşitliliğinin artması. Bize Almanya’dan, Kosova’dan, Irak’tan, Azerbaycan’dan hasta geliyor. Türk Cumhuriyetleri, Avrupa ve Ortadoğu’da daha bir çok ülkedeki hastalar tedavi için yavaş yavaş Türkiye’yi ve ASM’yi tercih etmeye başlıyor."

ULUSLARARASI HASTA OFİSLERİ: ASM’nin kurumsal anlamda uluslararası hasta ofisleri hizmeti vermeye başladığını da kaydeden Dayanıklı, sağlık turizmi için çalışmalara yaklaşık beş ay önce başladıklarını belirterek, şunları söyledi: "Uluslararası hizmetler departmanımız, ASM’nin çevre ülkelerde tanıtımı için büyük çaba harcıyor. Özellikle İngiltere gibi tedavi için sıraların oluştuğu ülkeler ile tıbbın geride kaldığı ve dolayısı ile kaliteli, komplike sağlık hizmetinin yurt dışında arandığı ülkelerdeki çalışmalarımız meyvelerini vermeye başladı. Artık, Johns Hopkins knowhow’ını kullanarak oluşturduğumuz hizmet çeşitliliği ve kalitesini, yurt dışından gelen kanser, kalp, kadın sağlığı, estetik cerrahi ve ortopedi hastaları için sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

2006’DA 150 BİN HASTA: Dr. Dayanıklı, 2005 yılı sonuçlarını ve 2006 beklentilerini şöyle aktardı: "Hastanemizi Şubat ayında, Suadiye’deki polikliniğimizi ise Mayıs ayında açtık. Geçen dönemde, 200’e yaklaşan hekim kadromuz ile birlikte 750’nin üzerinde tam-gün çalışanı olan bir müessese olduk. 2005 sonunda, günlük ortalama ayaktan tedavi ettiğimiz hasta sayısı 500’ün, aylık ameliyat sayımız 300’ün, yatak doluluk oranımız yüzde 45’in üzerine çıktı. 2006 yılında ayaktan gördüğümüz toplam hasta sayısının 150 bin, ameliyat olan hasta sayısının 7 bin civarında olacağını tahmin ediyoruz."

DOĞUMDAN ÖLÜME HİZMET: İnsan yaşamının herhangi bir anında ihtiyaç duyulan her türlü sağlık hizmetini, eğitim ve araştırma ile destekleyerek vereceklerini dile getiren Dayanıklı, "Yatırımlarımıza başlarken, ASM 2020 adı altında, insanımızın doğumundan ölümüne kadar ihtiyaç duyacağı her türlü sağlık hizmetini verecek bir yapılanmayı hedefledik. Çalışmalarımızı bu hedefe uygun olarak sürüdürüyoruz" diye konuştu. Dayanıklı, 2006-2008 döneminde otel, sağlıklı yaşam merkezi, spa ile fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezini hayata geçirmek üzere düğmeye bastıklarını, bunları da bir yıl içinde sisteme dahil edeceklerini söyledi.

Türk sağlık sektörüne birçok ilki getirdik

Dr. Murat Dayanıklı, ASM’nin Türk sağlık sektörüne birçok ilki getirdiğini belirterek, şöyle devam etti: "Türkiye’ye ilk defa her yatağının ayrı odalarda olduğu yoğun bakım konseptini getirdik. ABD’li Johns Hopkins ile olan kapsamlı işbirliğimiz de Türkiye’de bir ilkti ve daha sonradan diğer hastaneler bunu takip etti. Tersine insan göçünü biz başlattık. 200’e yakın tam gün çalışanımızın yüzde 35’i ABD’de ihtisas yapan ve orada üniversitede eğitim verebilecek , hasta görebilecek sertifikasyona sahip doktorlarlardan oluşuyor. Yine Türkiyede ilk defa hastalara yanlış ilaç verilmesinden kaynaklanan sorunları ortadan kaldırmak üzere ilaç yönetim sistemine sahip bir teknoloji ortaya koyduk. Bir de elektronik hasta kaydımız da ilk kez biz de var."

200 milyon dolarlık  Sağlık Köyü’ne dönüşecek

Anadolu Sağlık Köyü’nün ilk basamağı olan Anadolu Sağlık Merkezi, geçtiğimiz şubat ayında hizmete açıldı. 45 bin metrekare kapalı alanı bulunan hastane, ABD’nin 14 yıldır üst üste en iyi hastanesi seçilen Johns Hopkins Medicine’in adını yanına eklerken, teknoloji, eğitim, araştırma ve bilgisinin transferini de yaptı. Anadolu Vakfı’nın 200 milyon dolarlık yatırım öngördüğü Anadolu Sağlık Köyü’nün hastanesi 90 milyon dolara mal oldu. 209 yataklı hastane genel amaçlı. Ancak onkoloji, kalp ve damar cerrahisi, nörolojik bilimler ile kadın doğum ve hastalıkları konusunda öne çıkmayı planlıyor. 55-75 metrekarelik genişlikte 8 ameliyathanesi var. Ameliyathanelerden ABD’ye, Johns Hopkins’e telemedicine ile bağlanmak mümkün. Tüm radyolojik tetkikler ve hasta bilgileri sanal ortamda saklanıyor. 12 kalp damar cerrahisi, 14 koroner yoğun bakım, 6 pediatrik yoğun bakım, 14 yenidoğan yoğun bakım olmak üzere toplam 59 yoğun bakım yatağı var. Sağlık köyünün 186 dönümlük arazisi üzerine, hemşirelik ve medikal teknisyenlik yüksekokulları, araştırma laboratuvarı, son dönem evi, yaşlı bakım evi, sağlıklı yaşam merkezi, otel, apart otel, öğrenci yurdu, hemşire lojmanı da yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!