Bölgede 621 milyon doları bulduk Erbil’e ‘rüzgar’ etkisiyle gelmeyin

Güncelleme Tarihi:

Bölgede 621 milyon doları bulduk Erbil’e ‘rüzgar’ etkisiyle gelmeyin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2010 00:00

Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Türk işadamlarının bölgeye “Orada iş var, hadi gidelim” rüzgarıyla yöneldiği uyarısı yaptı. Selcen, “İhale takipçisi gibi oldum. Bundan rahatsız da değilim ama araştırarak gelinmesinde yarar var” dedi. Selcen, bölgedeki Türk yatırımlarının 621 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Kürt Bölgesi’yle ilişkileri ve yolculuğu anlatırken, bölgeye ‘iş var, atlayıp gidelim’ mantığıyla yatırıma gidilmemesi uyarısında bulunurken, “Rüzgara kapılıp gelenlerin sorunlarını da çözmeye çalışıyoruz. Burada ihale takipçisi gibi oldum” dedi. Erbil’in yeni Dubai olmaya yolunda yürüdüğünü belirten Selcen, 1980’lerin Körfezi veya Dubai olması için bu vantilatöre nakit yüklemenin gerektiğini anlattı. Selcen, bunun da petrol ve gazla olacağını, Erbil’i Norveç’in 1960’larda açık denizde petrol bulması gibi bir süreç beklediğini ifade etti.
15 bin çalışanımız var
Türk işadamlarının bölgede yaptıkları işlerden hakedişlerini almakta yaşadıkları sorunlara değinen Aydın Selcen, şöyle konuştu: “Bölgesel yönetimin 10 milyar dolarlık bir bütçesi var. Bu bütçenin 7 milyar doları devam eden projelere ayrılmış durumda. 3 milyar dolar da yeni projelerde kullanılıyor. Bölgede toplam 12-15 bin çalışan işçimiz var. Burada da sıkıntı var. ‘İş var, atlayıp gidelim’ diye bölgeye gelinmemesi gerekiyor. Biz kim getirdi diye sorduğumuz da kimlerin getirdiğini öğrenemiyoruz. Rüzgara kapılıp gelenlerin sorunlarını da çözmeye çalışıyoruz. Burada ihale takipçisi gibi oldum. Bundan rahatsızlık duymuyoruz. Bunun için buradayız.”
Bankalar Erbil yolunda
Bölgede 600 kayıtlı Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini ifade eden Selcen, “Buradaki yatırımlarımızın toplamı 621 milyon doları geçti. Yakında Vakıflar Bankası, Ziraat ve İş Bankası burada faaliyete geçecek. İki banka daha buraya gelmek için izin bekliyor” dedi. Türkiye ile Irak arasında karayoluyla bağlantıyı sağlayan can damarı Habur’dan her gün 1500 kamyonun giriş-çıkış yaptığını hatırlatan Selcen, Habur’un yanına yeni kapıların eklenmesini gerektiğini söyledi. Selcen, “Giriş çıkış yapan yaklaşık 800 küçük araç, kamyonların arasında boğuluyor. Habur’un dışında sınır kapısını tam randımanlı hale getirmeliyiz. Irak’tan İran’a 6 kapı ile çıkılıyor. Habur’un da yanına yeni kapılar eklenmeli” diye konuştu.
THY de bastırıyor
Halen bölgede vize işlemleri için yaklaşık 15 bin kişiye Musul Başkonsoloslu’ğunun baktığını belirten Selcen, şunları söyledi: “Erbil’in tam olarak devreye girmesi ile Musul’un 10 bin kişilik vize yükünü biz alacağız. Erbil’e şu anda Atlasjet’in uçuyor. Türk Hava Yolları (THY) da Erbil ve Sülaymaniye’ye uçacak. Uzun süredir Bağdat’tan izin bekliyoruz. Buradan kaynaklanan bir sıkıntı var. Sıkıntının aşılması için Sivil Havacılık İdaresi ile görüşmeler sürüyor.”

Haberin Devamı

TÜSİAD Barzani’ye iade-i ziyaret yapacak

Haberin Devamı

MESUT Barzani’nin Türkiye ziyareti Ankara, İstanbul ve Erbil arasında kapıları açmaya devam ediyor. Üç ay önce İstanbul’da Kürt Bölgesel Yönetimi Lideri Mesud Barzani’yi merkezinde ağırlayan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), 14 Ekim’de iade-i ziyaret için Erbil’e gidiyor. Kürt Bölgesel Yönetimi Eğitim Bakanı Safin Dizayee, “TÜSİAD heyeti önümüzedik ay ortasına doğru ilk kez bölgemize gelecek. Kimlerin katılacğını tam bilmiyorum. Ancak büyük patronların yapacağı bu ziyareti önemsiyoruz. Bölgemize daha çok yatırımcı bekliyoruz. Amaç karşılıklı gelmelerin ve gitmelerin doğallaşmasıdır” dedi. TÜSİAD’ın ziyaretinin demokratik açılımın yoğun olduğu bir döneme denk düşmesi dikkat çekiyor. Barzani’nin TÜSİAD’a, yatırım ortamının uygun olduğu mesajı vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Türk dizileri bizim çocukları eve bağladı

TÜRK dizileri Erbil ve Sülaymaniye’de de izlenme rekorları kırıyor. “Bizim çocuklar sizin kanallar sayesinde eve bağlandı” diyen Kürt Bölgesel Yönetimi Kültür ve Gençlik Bakanı Kawa Mahmud, bölgede Türk dizilerine ilginin büyük olduğunu, en çok Arka Sokaklar dizisi ile Kemal Sunal’ın Şaban karakterine bayıldıklarını söyledi. Ancak bazı dizilerde sıkıntı yaşanıyor. Kurtlar Vadisi ile Yurt Sevgisi dizilerinin yarattığı sıkıntı ile ilgili konuşan Bakan Mahmud, “Bu iki dizi bizden uzak kalacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!