Muharrem AYDIN/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2006 00:00
Bugünden itibaren sadece YTL ve Ykr kullanılmaya başlıyor. YTL banknot ve madeni paraların tek başına dolaşımda olacağı bugün çift etiket uygulaması son bulacak. Böylece Bakanlar Kurulu’nun ‘yeni’ ibaresini kaldırmaya karar vereceği güne kadar TL kullanılmayacak.
BİR yıl geçiş sürecinin sona ermesiyle birlikte artık tamamen Yeni Türk Lirası (YTL) kullanmaya başlıyoruz. Türk Lirası (TL) banknot ve madeni paralar bugünden itibaren tedavülden kalkıyor. Bugünden itibaren bütün ödemeler sadece YTL ile yapılacak. Ödeme emirleri, kıymetli evraklar, sözleşmeler ve diğer tüm belgeler sadece YTL üzerinden düzenlenecek. İşyerleri tarife ve etiketlerinde çift fiyat göstermede zorunlu olmayacak, fiyatların sadece YTL üzerinden gösterilmesi yeterli olacak.
BİR GÜN YİNE TL OLACAK: YTL banknot ve madeni paraların tek başına dolaşımda olacağı bugün, Türk Lirası (TL) madeni paralar da tedavülden kalkacak. Ancak Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek bir tarihte, YTL’deki ‘yeni’ ibaresi kaldırılacak. YTL’deki ‘Yeni’ ibaresinin kaldırılması sonucunda Türkiye tekrar ’TL’ ye geçmiş olacak.
DEĞİŞTİRME SÜRELERİ: Türk Lirası banknotlar 10 yıl, madeni paralar ise sadece 1 yıl boyunca
Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinde değiştirilebilecek. 2006 yılı sonunda ise eski madeni paralar tamamen hükümsüz hale gelecek.
DÖNÜŞÜM ORANI YÜZDE 95: Dolaşımdaki paranın YTL’ye dönüşüm oranı, 23 Aralık 2005 itibarıyla yüzde 95.39 düzeyinde bulunuyor. Türk Lirası madeni paraların, 2004 yıl sonuna göre tutar olarak sadece yüzde 46.35’i dolaşımdan çekilmiş durumda.
BOZUK PARA SIKINTISI: Bu bir yıllık geçiş sürecinde esnaf ve vatandaş da YTL’yi benimsedi. Ancak YTL ile birlikte yaşantımıza giren 50 ve 100’lük banknotlar bozuk para sorunu yarattı. Özellikle dolmuş ve taksi şoförleri bu sorundan yakınırken, değerlendirmeler şöyle: ‘Bizim için TL, YTL fark etmiyor. Biz sadece müşterinin bozuk para vermesini istiyoruz. Müşteriler taksiye binerken yanlarında bozuk bulundurmuyor. Adam 5 milyonluk ücret için 50-100 milyon veriyor. Para üstünü vermekte zorlanıyoruz.’
Turist için zor olduİSTANBUL’da Sultanahmet ve Taksim gibi turistik bölgelerdeki esnaflar TL’den YTL’ye geçiş döneminde en çok turistlerle sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Sirkeci’de turistlere de hizmet veren 5 yıllık büfeci Davut Çelik, geçiş sürecini şöyle anlattı: ‘Türk müşteriler ilk başlarda biraz sıkıntı yaşadı, biz de kuruşlarda yaşadık ancak artık alıştık. Geçiş döneminde en çok turistlerle uğraşmak zorunda kaldık. Çünkü örneğin 10 milyon TL’yi 1 milyon zannederek veriyorlardı. Şimdi bu sorun ortadan kalktı, Ödemelerde ya da para üstü verirken sorun yaşamıyoruz.’