Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2008 00:00
Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Demiryolları, Limanlar ve Havameydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü’nce (DLH) yap-işlet-devret modeli ile yapılacak.
Karayolu Boğaz Tünel Geçişi Projesi’nin yaklaşık 5 yılda tamamlanmasının ardından günde 90 bin araç geçişi sağlanacak. Yapı Merkezi ile Güney Kore’den SKEC-Samwhan-Hanshin-Namkwang-Kukdong şirketlerinden oluşan TKJV Türk-Kore Ortak Girişimi’nin kazandığı ihalenin toplam bedeli 1 milyar 75 milyon
dolar. Projenin tüm yapım ve işletme masrafları İşletmeci firma tarafından karşılanacak.
30.5 yıl işletecekTürk-Kore ortak girişimi tarafından 4 yıl 7 ayda tamamlanacak projeninin inşaat aşaması dahil toplam işletme süresi ise 30 yıl 6 ay 9 gün olarak belirlendi. Türkiye’de yap-işlet-devret modeli ile bir seferde gerçekleştirilecek bu en büyük proje ile iki kıta, denizin altından bir karayolu tüneli ile birbirine bağlanacak.
Uzunluğu 14.6 kmTKJV Türk-Kore Ortak Girişimi tarafından gerçekleştirilecek 14.6 kilometrelik Karayolu Boğaz Tünel Geçişi Projesi, Avrupa yakasında Florya-Sirkeci Sahil Yolu’nun (Kennedy Caddesi) Kazlıçeşme mevkisinden başlacak. Anadolu tarafında Ankara Devlet Yolu’nun Göztepe Kavşağı mevkisinde bitecek. Lastik tekerlekli araçlar için yapılacak tünel geçişi, denizin altından geçen 3.3 kilometrelik bölümü ile her iki yakadaki mevcut yollara bağlanacak.
Tünel iki katlı olacakGeçiş, 2.1 kilometrelik bölümü delme tünel olmak üzere toplam 5.4 kilometre uzunluğunda tünelden ve 9.2 kilometrelik yol genişletme ve kavşak düzenlemelerinden oluşacak. Proje kapsamında ayrıca, Avrupa ve Anadolu tarafında havalandırma şaftları, Avrupa yakasında ücret toplama gişeleri, tünel işletme binası inşa edilecek. İki katlı ve ikişer şeritli planlanan tünelde katlardan biri giden araçlara, diğeri gelen araçlara ayrılacak. Sadece hafif araçlar tünelden geçiş yapabilecek, ağır vasıtalar tüneli kullanamayacak.
Finansta zorlanmayacağızYAPI Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar, benzer tünel projelerinde Koreli ortaklarının çok tecrübeli olduğuna işaret ederek, finansmanın da Koreli bankaların liderliğinde uluslararası bankalardan sağlanacağını söyledi. Aykar, "İhaleye girerken zaten finanman paketimizi hazırladık ve görüşmelerimizi yaptık. Hangi bankalardan nasıl sağlanacağı zaten belli. Birçok anlaşmamızı yaptık. Yani finansmanımız hazır. Koreli bankaların desteğiyle birçok uluslararası bankadan
kredi sağlacağız. Bu proje Yap-İşlet-Devret yöntemiyle yapılacağı için devlete de yük binmeyecek" dedi. Projenin yürütülmesinde özellikle çevrenin ve tarihin korunmasına dikkat edileceğini belirten Emre Aykar, "Projenin İstanbul’da olması ve Marmara Denizi’nin altından geçmesi nedeniyle de depreme mukavemeti önemli. Bunun için her türlü teknik çalışma desteği uzman kuruluşlardan alınacak" diye konuştu.