BNP Paribas’dan Koç’a ‘Hayırseverlik Ödülü’

Güncelleme Tarihi:

BNP Paribas’dan Koç’a ‘Hayırseverlik Ödülü’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2011 00:00

Dünyada “Hayırseverliğin Nobeli” olarak bilinen Carnegie Hayırseverlik Madalyası’nı 2009 yılında Türkiye’ye getiren Koç Ailesi’ne bir ödül de Avrupa’dan geldi.

Dünyanın en güçlü 6 bankasından biri olarak gösterilen BNP Paribas’ın, 2008 yılından beri verdiği “Hayırseverlik Ödülü”ne bu yıl Koç Ailesi layık görüldü. BNP Paribas, ‘Hayırseverlik Ödülü’ ile öncü ve örnek oluşturan çalışmaları bulunan hayırsever işadamlarının ve ailelerinin ödüllendirildiğini anımsatarak, “Ödül komitesi tarafından hayırsever kişinin ya da ailenin yaptığı çalışmaların yanı sıra bu çalışmaların oluşturduğu etki de değerlendirilmektedir. BNP Paribas Varlık Yönetimi, bu tür girişimlerin tüm dünyada artmasını teşvik etmektedir” mesajı verdi.

Rahmi Koç aldı

BNP Paribas’ın “Hayırseverlik Ödülü”nü Paris’te düzenlenen törende Koç Ailesi adına Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç aldı. Törene BNP Paribas CEO’su Baudoin Prot, Jüri Başkanı Siyaset Bilimi Profesörü Suzanne Berger, jüri üyeleri ve 2008 yılından beri bu ödülü kazanan kişi ve aileler katıldı. Koç, tüm dünya için hayırseverliğin her geçen gün daha fazla önem taşıdığına dikkati çekerek, şunları söyledi: “Globalleşme ve bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler ile vakıflar, geçmişe oranla daha uluslararası bir yapıya kavuşmaktadır. 42 yıl önce kurulan Vehbi Koç Vakfı, Türkiye’de farklılık yaratan önemli hayırseverlik projelerini üretmeyi ve desteklemeyi sürdürmektedir. Vehbi Koç Vakfı’nın misyonu, tutkulu fakat erişilebilir vizyonu, en üstündeki çalışmaları ile hayırseverlik faaliyetlerine destek vermeyi sürdüreceğiz.”

Bir kısmını ülkene ver

Rahmi Koç, ABD’yi ziyareti sırasında büyük vakıflardan etkilenen babası Vehbi Koç’un, “Ülkene, sana verdiklerinden bir kısmını geri vermek zorundasın” felsefesine inandığını belirterek, babasının ABD’yi ziyareti sırasında büyük hastanelerin, üniversitelerin, müzelerin arkasında büyük vakıfların olduğunu gördüğünü anlattı. Babasının Türkiye’ye döndüğünde vakıf kurmak için çalıştığını, ancak bir yasal çerçeve olmadığı için 23 yıl boyunca yasa oluşturmak için çalıştığını belirten Koç, sonunda da başarıdığını belirtti.

Birçok aile vakıf kurdu

Vehbi Koç Vakfı’nın 42 yıldır eğitim, sağlık ve kültür alanlarında sayısız projelerin gerçekleşmesine, hayırseverlik faaliyetlerinin kurumsallaşmasına ve gelecek nesiller tarafından da sahiplenilmesine öncülük ettiğine işaret eden Koç, “Bugün geldiğimiz noktada Türkiye’de birçok aile kendi vakıflarını kurdu” dedi.

Büyük vakıflar için güçbirliği yapalım

BUGÜNÜN sosyal sorunlarının her geçen gün küresel boyutta dünyanın karşısına çıktığına dikkati çeken Rahmi Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bireylerin yaşam standardı yükseldikçe, kendilerine daha iyi bakmaya başlıyorlar ve sağlık kuruluşları bu noktada büyük önem kazanıyor. Ve insanlar zenginleştikçe ve daha iyi eğitildikçe, kültürel mirasları ile daha fazla ilgileniyorlar. Günümüzün sosyal problemleri her geçen gün daha küresel bir boyutta karşımıza çıkıyor ve bu sorulara kapsamlı bir çözüm ihtiyacı oluşuyor. Bir gün çok büyük projeleri gerçekleştirebileceğimiz büyük ve güçlü vakıfları kurabilmek için bir araya gelip, işbirliği yapabiliriz.”

Koç için özel kitap basacak

BNP Paribas Hayırseverlik Ödülü’nü 2008 yılında Sahraaltı Afrika’nın gelişmesine yönelik yaptığı çalışmalar ile Sudanlı Dr. Mo İbrahim, 2009 yılında Afrikalı öğrencilerin eğitimine yönelik uyguladığı projelere destek veren ünlü Fransız uzman Odon Vallet aldı. 2010 yılında ise, yoksulluğun önlenmesine yönelik Lucie and Andre Chagnon Vakfında yaptıkları çalışmalarla tüm dünyada tanınan Kanadalı Chagnon Ailesi’ne verildi. Hayırseverlik konusunda dünyada uyarıcı tartışma ortamı sağlamak için çalışan BNP Paribas’ın, yansıması olarak Koç Ailesi’nin hayırseverlik çalışmalarının anlatıldığı özel bir kitap yayınlayacağı bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!