ANKA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2011 14:42
Türkiye’nin ev sahipliğinde 9-13 Mayıs günlerinde İstanbul’a gerçekleşecek olan BM En Az Gelişmiş Ülkeleri Konferansı’na 50 kadar Devlet ve Hükümet Başkanı, 75 Bakan, 30 Bakan Yardımcısı ve 36 uluslararası örgüt başkanı katılacak.
ABD’nin uluslar arası kalkınma ajansı AID’nin Başkanı tarafından temsil edileceği toplantıda Avrupa’dan genel olarak önemli ölçüde yüksek bir katılımın olmayacağı kaydediliyor. Bu arada, Güney Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanının bulunacağı konferansa Ermenistan, İsrail ve Sudan ise, sadece teknik heyet gönderiyor. Toplantı dolayısıyla Lütfü Kırdar Kongre Merkezi alanı “BM alanı” ilan edildi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal’ın, olağan basın bilgilendirme toplantısında verdiği bilgiye göre, BM üyesi 192 ülkenin BM tarafından davet edildiği İstanbul’daki konferansın dünyanın en yoksul 48 ülkesinin sorunları ele alınacak. Bu ülkelerden 33’ü, Afrika’da, 14’ü ise, Asya Pasifik bölgesinde bulunuyor.
Türkiye’nin, İstanbul’da şimdiye kadar düzenlenecek en geniş katılımlı uluslar arası toplantı niteliğini taşıyacak konferansa ev sahipliğini yapmasında, Türkiye’nin bölgesel sorunlara artan ilgisi, Latin Amerika ve Afrika açılım politikaları gibi faktörler rol oynadığı ifade ediliyor.
Türkiye’nin konferansın düzenlenmesinin yanı sıra, Konferansın içeriğine de önemli katkılarda bulunduğu, toplantıya ilişkin müzakerelere aktif biçimde katıldığı belirtilirken bu toplantı sonucunda bir “İstanbul Eylem Planı’nın kabul edilmesinin öngörüldüğüne dikkat çekiliyor.
KATILIMCILAR
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ünal, 5 Mayıs akşamı itibariyle İstanbul’daki konferansa yaklaşık 50 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, 75 kadar ülkenin bakan, 30 kadar ülkenin ise bakan yardımcısı düzeyinde temsil edilmesinin öngörüldüğünü belirtti.
Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni dışişleri bakanının temsil edileceği konferansa İsrail ve Ermenistan’dan ise “teknik düzeyde” katılacak. Konferansa Sudan da, teknik bir heyet gönderiyor.
Öte yandan, ABD’nin, uluslar arası kalkınma ajansı AID’nin Başkanı tarafından temsil edileceği toplantıda Avrupa’dan genel olarak pek yüksek bir katılımının olmayacağı öğrenildi.
DİĞER ETKİNLİKLER
Bu arada, 36 kadar uluslar arası örgütün Başkanlarının da katılacağı BM EAGÜ Konferansı sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ikili görüşmelerde bulunacağı da bildirildi.
Konferansın hükümetler arası boyutunun yanı sıra değişik çerçevelerinin bulunduğunu da anlatan Ünal, “Parlamenter Forumu”, “Sivil Toplumu Forumu”, ilk kez yapılacak olan “Entelektüeller Forumu” ile özel sektör ayağının dâhil edildiğini kaydetti.
Toplam katılımcı sayısının 10 bini bulmasının beklendiğine dikkat çeken Ünal, konferansın Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşeceğini, sabah düzenlenen tören ile konferans mahallinin 13 Mayıs akşamı kadar “BM alanı” ilan edildiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 9 Mayıs sabahı resmi açılışını yapacağı konferans sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da aynı gün bir öğle yemeği vereceğini, akşam Cumhurbaşkanı Gül’ün ev sahipliğinde resmi
yemek düzenleneceğini anlatan Ünal, Konferans çalışmaları sırasında Genel Kurul’a Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun başkanlık edeceğini, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile çok sayıda Bakanın çeşitli çalışmalara katılacağını kaydetti.
AVRUPA KONSEYİ BAKANLAR KOMİTESİBu arada, Konferans sırasında İstanbul’da 10-11 Mayıs tarihlerinde de Türkiye’nin halen başkanlığını yürüttüğü Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de toplanacak. Bu toplantı sırasında Türkiye, dönem başkanlığını Ukrayna’ya devredecek.
Öte yandan, Türkiye’nin Dönem Başkanlığını üstlenirken kurduğu “Seçkinler Grubu” raporunun 10 Mayıs akşamı Davutoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenecek bir çalışma yemeğinde ele alınacağı bildirildi.
İstanbul’da ayrıca kadına yönelik ve aile şiddeti konusunda bağlayıcı bir belge imzaya açılacak. (ANKA)