Güncelleme Tarihi:
BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Bunun yeni bir açılım getireceğini, ev sahipleri için bir yönlendirme olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllarda konut sitelerinde POS cihazları görmeye başlayabiliriz" dedi.
2009 Kart Monitör Araştırması’nın sonuçlarını açıklayan Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Bu araştırma, kart kullanıcılarının ev kirasını kredi kartlarıyla ödemeyi istediğini ortaya koydu. Kiraları kredi kartıyla ödemenin yeni bir açılım getireceğini ve ev sahipleri için bir yönlendirme olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllarda özellikle 200-300 konutluk sitelerde POS cihazları görmeye başlayabiliriz. Böyle bir uygulama kiraların banka hesabına yatırılma zorunluluğunu da destekleyen bir sistem olur" dedi.
16 ilde gerçekleştirilen 2009 Kart Monitör Araştırması’na göre; 100 alışverişten 65’i banka veya kredi kartı ile yapılırken kart başına ayda ortalama 881 lira harcanıyor. 2009 mayıs rakamlarına göre; Türkiye’de 19 milyon 860 bin kişinin en az bir kredi kartı var. Bu kişilere ait kart sayısı ise 43 milyon 784 bini buldu. Özinal, "Cüzdanlarda bulunan ortalama kredi kartı sayısı 2.2, ek kart sayısı da 1.6’ya ulaştı. İngiltere’de her kart sahibinin ortalama 3.25 kredi kartı bulunurken, ABD’de ise bu rakam 3.5’i buluyor. Dolayısıyla Türkiye’de ortalama 2.2 olan kart sayısı artabilir" diye konuştu.
Sertaç Özinal, sorunlu kredi kartı alacaklarının ise yüzde 9.45’e ulaştığını vurgulayarak, "Bunu küçümsemek istemiyorum. Belirli bir artış olduğunu belirtmekte fayda var. İçinde bulunduğumuz ekonomik durum, bu oranların az da olsa artışına sebep oluyor. Krizde, İşsizliğe ve ekonominin gidişatına paralel bir miktar daha artabilir. Sorunlu kredi kartı oranı 2000-2001’lerde yüzde 11-12’lere kadar çıkmıştı. Korkulacak bir durum yok" ifadelerini kullandı.
Kredi kartı kullanıcılarının yüzde 96’sının şifresini bildiğini aktaran Özinal, şunları söyledi: "Fransa ve İngiltere’den sonra alışverişlerde şifre geliştiren üçüncü ülkeyiz. Şifre bilincinin artması ile kredi kartlarına yönelik yapılan sahtekarlık rakamları son 2 yılda yüzde 80’e varan oranlarda azaldı. Artık sahtekarlar Türkiye’de istedikleri rahat ortamı bulamıyor, bu nedenle ABD ve İsrail gibi ülkelere kaçıyorlar. İnternetten yapılan alışverişlerde sahtekarlığın faturası, 2007’de 9.12 milyon TL idi, 2008’de 7.8 milyon TL’ye düştü."
Tüketicilerin yüzde 80’i borcun tamamını ödüyor
BKM 2009 Kart Monitör Araştırması’nın sonuçlarına göre, her yüz kişiden 43’ü limiti aylık bin lirayı aşmayan kredi kartını tercih ediyor.
Yüzde 74’lük kesim ise limitin en fazla yüzde 50’sini kullanıyor.
Kredi kartı kullananların yüzde 80’i borcunun tamamını ödüyor.
Yüzde 20’lik bir kesim ise borcunun bir kısmını ödeyerek kartlarının; taksit, puan toplama, hızlı alışveriş gibi özelliklerinden faydalanıyor.
274 milyon TL’lik bağış kartla yapıldı
Tüketicilerin yüzde 50’si, en sık kullandıkları kredi kartlarının bir çok yerde taksit yapma olanağı sağlamasını beğeniyor.
Bunu yüzde 27 ile puan toplama uygulaması takip ediyor.
Geçtiğimiz yıl kredi kartlarının sağladığı mil ve puanlarla 4 milyon kişi ücretsiz uçuş yapma hakkı kazanırken, kredi kartları aracılığı ile yapılan bağış ise 274 milyon TL’ye ulaşıyor.
Her 10 kart kullanıcısından 7’si alışverişlerinde puan topluyor.
Kart kullanıcılarının yüzde 34’ü puanlarıyla indirim yaptırmayı, yüzde 50’si ise belirli bir miktara ulaşana kadar biriktirip daha sonra harcamayı tercih ediyor.