Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2009 00:00
Başbakan Tayyip Erdoğan, iş adamlarına, "Ne olur bu ülkede yanınızda haksız rekabete vesile olan, teşvik eden, kayıtdışı emek varsa ilgili mercilere ihbar edin" ricasında bulundu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 64’üncü Olağan Seçimli Genel Kurulu, iktidarı ve muhalefeti biraraya getiririrken, Başbakan Erdoğan, "Sorumluluk hepimizin" mesajı verdi. Gerilimi, krizi, felaket tellallığını tercih eden, süreçlerin sağlıklı işlemesini engelleyen kesimler olduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: "Oysa güven ve istikrarı koruma sorumluluğu, sadece iktidara düşen bir görev değildir, toplumun tüm kesimleri bu hassasiyeti gözetmek, ’Türkiye’nin kazanmasını öncelikli amaç’ haline getirmek durumundadır. Ve kimse tek başına kazanma veya kaybetme lüksüne sahip değildir."
İthamlar insafsızca Erdoğan, kriz sonrasında Türkiye’nin farklı bir kulvarda olacağını savunurken, şunları söyledi: "Kriz sürecinde hükümet yapılması gereken neyse yapmıştır, yapmaya da devam ediyor. Her türlü tedbiri aldık. Hükümetin geciktiği yönündeki tüm ithamları insafsızca ithamlar olarak görüyorum. Kriz ortamlarını çok iyi analiz ederek geleceğe bakmalıyız. Zaman krizden korunmak için kabuğumuza çekilme zamanı değil, birbirimize, kendimize güvenme zamanıdır."
İşadamlarından rica"İşadamları, Türk ekonomisinin baş aktörü" diyen Erdoğan, TOBB üyelerine şöyle seslendi: "Biz, sizin önünüzü açacak düzenlemeleri yaptık. Sizler de yatırım yaptınız, yapıyorsunuz. İhracatınızı arttırdınız, ama bir şeyi rica ediyorum; ne olur bu ülkede yanınızda haksız rekabete vesile olan, teşvik eden, kayıtdışı emek varsa bunları da ilgili mercilere ihbar etmelisiniz. Bu ülke petrol ülkesi değil. Bizim tek kaynağımız var. O da vergi. Bu olmadıkça, sadece vergisini adil bir şekilde veren girişimciyle, vergisini vermeden merdiven altı, sağda solda kaçak istihdam yapanları aynı kefeye koyamazsınız, koyamayız."
Kimse vazgeçilmez değilBu arada "Hiç kimse vazgeçilmez değildir, hiç kimse alternatifsiz değildir" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Hepimiz, oturduğumuz bu koltuklar, bu makamlar bilelim ki fanidir, gelip geçicidir. Değişim, hayatın temel dinamiklerinden biridir. Değişimi yakalayamadan, gelişimi sağlamak mümkün olmuyor. Herkes değişim olgusuyla yüzleşmek, zamanın ruhunu kavrayacak bir tekamüle ulaşmak durumundadır."
Bankaların yaklaşımı anlaşılır gibi değilTOBB Başkanı’nın bankalara yönelik eleştirilerine destek veren Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu: "
Merkez Bankası, tek haneli rakama düştüğünü açıkladı, ama bazı bankaların ’biz aynı faiz oranlarını kabul etmeyiz veya bunu paylaşmak durumunda değiliz’ gibi yaklaşımları anlaşılır değil. Bu ölçüyü onların da paylaşması gerekir.."
Seçim kanunları değişecekse odaları da düşünmek lazımTOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun "Türkiye değişecekse, önce siyasal sistemimizi daha demokratik ve daha katılımcı yapmak zorundayız. Milletin kendi vekilini belirlemesi, vekilin de, kendini seçen asıl makam olan milletin sesi olması sağlanmalı. Siyasi Partiler ve
Seçim Kanunları bu çerçevede mutlaka yenilenmeli" sözlerine katıldığını söylemekle birlikte, "Sayın Başkan, milletvekillerinin seçimi, takibi konusunu dile getirdi. Buna katılmamak mümkün değil. Bunu tabii derneklerin yöneticilerine, birliklerin, odaların, vakıfların yöneticilerine kadar aynı şekilde düşünmek lazım" dedi. Erdoğan, TOBB’da 50 yıldır görev yapan Ticaret Borsaları Konseyi Başkanı Nejat Ekrem Basmacı’ya dönerek, "Nejat Abi beni yanlış anlamasın" derken, "Bu aynı şekilde düşünülmezse, o zaman ’fanilerin baki olması’ gibi bir durumla karşı karşıya kalınır" diye konuştu.