Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de 123 ülke ile aynı anda kutlanan Global Grişimcilik haftası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) gong töreni ile başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB), öncülüğünde bu yıl üçüncüsü düzenlenen haftanın açılışında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Global Girişimcilik Haftası Platformu Başkanı Gülden Yılmaz, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Endeavor Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ve MIT EF Başkan Yardımcısı Selçuk Kiper gongu çaldı.
Petrolümüz girişimci
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu “Türkiye’nin diğer ülkeler gibi petrol yatakları yok. Türkiye’nin girişimcisi petrolüdür. Girişimcilik haftasını İMKB’de gong çalarak başlattık. Büyümek, şirketi halka arz edecek boyuta getirmek, şirket sahipleri kadar ülke ekonomisi için de önemli. Henüz yolun başındaki girişimcilerin gündemine de halka arz girsin” dedi. Çin ekonomisinin yükselişinde ucuz iş gücünün, ABD ekonomisinin kalkınmasında sermaye avantajının öne çıktığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye ekonomisi ise, girişimci ruhun başarısı üzerinde yükseliyor. Türkiye’de artık emek-yoğun sektörlerde büyüme fırsatlarının sonuna yaklaşıyoruz. Yeni büyüme ve refah kaynakları teknoloji ve inovasyon sektörlerinden gelmeli. Bu nedenle girişimciliğin önünü açmak hayati önem taşıyor” diye konuştu.
Kalkınmanın temel unsuru
Girişimciliği Türkiye’nin kalkınmasının temel unsuru olarak gördüğünü, yastık altına saklanan ya da kısır bir faiz döngüsü içinde kalan sermayenin atıl hale gelebileceğini ve ekonomik kapasite olmadığında iş gücünün de atıl kalabileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Önümüzdeki dönemde ülkelerin geleceği açısından girişimcilerin önünü açmak kritik olacak. Girişimcilik, toplumun kendi zenginliğine ortak olma becerisidir. Her girişimci bir ağaçtır, verdiği meyveler kişi başı gelirdir. Bizim orman olmamız lazım. Dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek istiyorsak girişimci ormanı kurmamız artık bir zorunluluk.”
İMKB’yi omuzlamalıyız
TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise girişimciliğin gelişmesi için finansmanın önemine dikkati çekerek, “Girişimciliği Türkiye’de daha da benimsetebilmek için İMKB’yi muhakkak omuzlarımızda taşıyor olmamız lazım” dedi. 361 şirketin bulunduğu İMKB’nin alternatif finansman kaynağı olarak görülemediğini belirten Sabancı, çalışmaların daha iyi duyurulması gerektiğini vurguladı. Avrupa ekonomisindeki gelişmelerin, girişimcileri finanse edecek banka dışındaki kanalları da etkilediğini ifade eden Sabancı, “Bugün zor bir dönem ama zaten hiçbir zaman kolay dönem yok. Bir fikri ‘doğru zaman değil’ diye park edersen, o fikri başka biri değerlendiriyor” diye konuştu.
81 ilde aynı anda basın toplantısı
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu, Endeavor ve Massachusetts Institute of Technology Enterprise Forum (MIT EF) Türkiye ev sahipliğinde, Global Girişimcilik Platformu paydaşlığında düzenlenen Global Girişimcilik Haftası’nda 400’e yakın etkinlik ile 30 milyon kişiye ulaşılması hedefleniyor. Global Girişimcilik Haftası Platformu Başkanı Gülden Yılmaz açılışın 81 ilde aynı anda yapıldığını belirterek, “Girişimci ruh ve iş fikri ülkenin her köşesinde var. Bunların bulunup ekonomiye katılmasının sağlanması çok önemli” dedi. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ise, Türkiye’nin 80 bin olan kadın girişimci sayısını artırması gerektiğine dikkati çekti.
ABD pazarına girmenin önemi giderek artıyor
RİFAT Hisarcıklıoğlu, Avrupa’nın krize girmesinin ardından yüksek teknolojili ürünler geliştirmek ve satmak için ABD pazarının önem kazandığını, bunun için iki ülke girişimcilerinin bir araya getirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. ABD hükümetiyle Küresel Girişimcilik Programını başlattıklarını, ABD Başkanı Barack Obama’nın inisiyatifiyle kurulan “Yeni Bir Başlangıç İçin Ortaklar” projesinin Türkiye başkanlığını yürüttüklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “3-6 Aralık’ta Başbakanımız bölgemizden ve tüm dünyadan bin girişimciyi İstanbul’da bir araya getirecek. İlkini Washington’da Başkan Obama’nın yaptığı bu toplantının ikincisinin İstanbul’da yapılması, ülkemizin bölgesinde bir girişimcilik merkezi olduğunun kanıtıdır” diye konuştu. Bu hafta sonu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Ekonomi Bakanlığı ile birlikte Dünya Türk Girişimciler Kurultayı’na ev sahipliği yapacaklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, kurultaya dünyadan 2 bine yakın girişimcinin katılacağını kaydetti.
16 milyar liraya yakın halka arz hasılatı oldu
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, halka arz seferberliği kapsamında geçen yıl 23, bu yıl 25 şirketin, 30’un üzerinde özel sektör tahvilinin piyasaya dahil olduğunu, bu yıl hisse senedi ve tahviller üzerinden toplam 16 milyar liraya yakın halka arz hasılatı elde edildiğini söyledi. Türkiye’de son 8-10 yıldır yaşanan ekonomik büyümenin, ekonomik ve siyasi istikrar çerçevesinde sermaye piyasalarını belli boyutlara ulaştırdığını hatırlatan Erkan, “Girişimciler için kendi kurdukları şirketleri ileri jenerasyonlara miras bırakmaları çok önemlidir. Sermaye piyasaları vasıtasıyla şirketler kendilerini ve ülkeye katkılarını sürdürülebilir kılmaktadır” diye konuştu.