Bizim fabrika gecekondu değil Türkiye’ye inancımız sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Bizim fabrika gecekondu değil Türkiye’ye inancımız sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2006 00:00

Orhangazi Mısır İşleme Tesisi, ’tarım arazisine kurulduğu’ gerekçesi ile yargı tarafından kapatılan Cargill’in Proje Yatırım Müdürü Kemal Özbelli, "Her türlü yasal izni almıştık. Tesisimiz gecekondu değil" dedi. Cargill Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu ise Türkiye’ye olan inançlarının sürdüğünü söyledi.

CARGILL Tarım Sanayi Proje Yatırım Müdürü Kemal Özbelli Danıştay’ın kapatma karırını eleştirerek, "Orhangazi’deki bu tesis gecekondu değildir. Kurulmadan önce her türlü yasal izin alınmıştır. Tüm kanun ve hükümlere bire bir uyulmuştur" dedi. Cargill Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu ise Türkiye’ye olan inançlarının sürdüğünü vurgulayarak "Yanılış bir karar verildiğini ve bunun düzeltileceğini düşünüyoruz. 2005 yılından bu yana Rusya’ya Cargill 250 milyon dolar yatırım yaptı. Herşey yolunda gitse bunun bir kısmı Türkiye’ye gelirdi" diye konuştu.

YARGI YANILTILDI: Cargill Murahhas Azası Mustafa Sayınataç tarım arazisi üzerine kurulduğu gerekçesiyle kapatma kararı verilen tesisinin yatırım sürecini şöyle anlattı: "1997 yılında karar aldık. Araştırmalar yaptık, imar planını inceledik 5 ayrı bakanlıktan 14 adet izin aldık. İmar planına uymayıp, İdareye başvurmayıp, ilgili ilgisiz meslek odalarından mı izin alacaktık? Davacılar İdareyi dava etti. Cargill dava edilmedi ama İdare suçlu bulununca mağdur oldu. Hazırlanan yanlış bilirkişi raporu Danıştay’a sunuldu. Yargı yanıltıldı."

TÜRKİYE’YE İNANIYORUZ: Aleyhlerinde alınan kararlara rağmen pes etmediklerini vurgulayan Murat Tarakçıoğlu şunları söyledi: "Yapılan kapatma idari bir yaptırımdır. Ancak yürütmeyi durdurmak için dava açtık. Ayrıca Toprak Koruma Kanunu da gündemimizde. Hukukçularımız bunu değerlendiriyor. Türkiye’ye inancımızı hiçbir şekilde kaybetmedik. Cargill’in tüm dünyada 300’ün üzerinde fabrikası var. Hiç birinde böyle bir sorun yaşanmadı. Yabancı yatırımcı gözüyle bu durumu anlamak mümkün değil."

YATIRIMLAR KAÇTI: Cargill’in genel merkezinin gelişmelerden üzüntü duyduğunu da dile getiren Tarakçıoğlu "Türkiye ile bir gönül bağları var ancak bu tür gelişmeler ne yazık ki yeni yatırımların önüne geçiyor. Türkiye’de daha çok yatırım yapılabilirdi. Çok fırsatı kaçırdık. Kaçırmaya da devam ediyoruz" diye konuştu. Tarakçıoğlu "Amerika doymuş bir pazar. Yükselen pazarlarda Cargill’in arayışı var. Fas’tan Kazakistan’a kadar yükselen bu bölgede Türkiye lider olabilirdi. Cargill yönetimi Türkiye’ye böyle bakıyor" dedi.

TAHKİM NOKTASINDA DEĞİLİZ: Geleceğe yönelik bir B planları olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Tarakçıoğlu, yargı sürecinin devam ettiğini, Türk yargısına güvenlerinin tam olduğunu belirtti. Başka bir soru üzerine Tarakçıoğlu "Tahkim en son başvurulacak yollardan biri. Şu anda bundan çok uzağız" dedi.

TEK SEFERDE BÜYÜK YATIRIM: Dünya cirosu 75 milyar doları bulan ve 40 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyet gösteren Cargill’in Orhangazi tesisinin ABD dışında bir kerede yapılmış en büyük yatırım olduğunu anlatan Cargill Murahhas Azası Mustafa Sayınataç, "Bu tesis 90 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleşti. Türkiye’de şu ana kadar yapılan yatırımların toplamı ise 120 milyon dolar" dedi. Sayıntaç, Cargill’in tüm dünyada yılda ortalama 2 milyar dolarlık yatırım yaptığını hatırlatarak, mümkün olduğunca çok yatırımı Türkiye’ye çekmeye çalıştıklarını söyledi.

Kent: Cargill yüzünden maliyetlerimiz artar

KENT
Gıda, şekerleme üretimi yapan firmaların Cargill’in tarım arazisi üzerinde üretim yaptığı için kapatılmasının ardından şeker sıkıntısı çekeceğini ancak bu durumun üretimi durdurmasının söz konusu olmadığını açıkladı. Kent Gıda’dan Borsa Başkanlığı’na gönderilen açıklamada, şekerleme ürünlerinin kristal toz şeker yanında en önemli girdisinin glikoz ve içecek sektörünün ürettiği alkolsüz içeceklerin girdisinin ise fruktozun (nişasta bazlı şekerler) olduğu anlatıldı. Açıklamada, bu ürünlerin gerek üretim kapasitesi ve gerekse Şeker Kanunu’nda öngörülen kota itibariyle en büyük tedarikçisinin Cargill olduğu belirtildi. Açıklamada, Cargill’in uzun süre glikoz temin edememesi halinde sektörün glikoz kullanma zorunluluğu olan bazı üretim hatlarında üretimlerine zaman zaman geçici olarak ara vermeleri ihtimalinin ise gözardı edilmemesi gerektiği vurgulandı.

Çevreyi kirlettiğimizi ispatlayın, fabrikanın anahtarını verelim

MURAT Tarakçıoğlu, Cargill’in çevreyi kirlettiği yönündeki iddiaları yalanlayarak "Çevreyi kirlettiğimiz konusunda, söylediklerimizin aksini ispat edenlere tesisin anahtarını vermeye hazırız" dedi. Tarakçıoğlu, 2 milyon dolara mal olan arıtma tesisi yatırımını herşeyden önce tamamladıklarını da hatırlattı.

Bin aileye bayramı zehir etmiş oldular

MURAT
Tarakçıoğlu, ABD sermayeli bir Türk şirketi olduklarını belirterek, kapanma olayının dolaylı olarak binlerce aileyi etkilediğini, bu durumun Türk ekonomisi, gıda sektörü, çiftçi ve çalışanların menfaatine olmadığını vurguladı. Tarakçıoğlu bin aileye bayramın zehredildiğini ileri sürerek "Kasım ayı ortasına kadar mavi yakalı çalışanlarımız ücretli izinde. Daha sonrası için toplanıp karar vereceğiz" dedi.

Bir-iki aylık stok var sektör etkilenmeyecek

MUSTAFA Sayınataç Türkiye’de 3 tesisleri olduğunu, diğer tesislerdeki üretimin devam ettiğini hatırlatarak "Ürünlerimiz gıdadan meşrubata pekçok sektörde ara mamül olarak kullanılıyor. Sektörde bizimle birlikte 5 firma faaliyet gösteriyor. Fabrikamızın kısa sürede faaliyete döneceğini öngörüyoruz. Bir-iki aylık stoğumuz var. Diğerlerinin üretimiyle bu dönemin sıkıntı yaşanmadan geçileceğini düşünüyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!