Bizim borsa dünya ile yükselişe geçti dolar 1.49 liraya geriledi

Güncelleme Tarihi:

Bizim borsa dünya ile yükselişe geçti dolar 1.49 liraya geriledi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2010 00:00

Küresel piyasalarda tepki alımlarıyla yaşanan toparlanma İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) yüzde 1.23 oranında yükselişini sağladı.

Euro’nun dolar karşısında 1.31 düzeyine güçlenmesiyle birlikte içerde dolar da 1.49 liraya geriledi.

Avrupa borsaları yükselişe geçti

İrlanda’ya yönelik kurtarma paketi, İspanya ve Portekiz’e yönelik olumsuz beklentilerle satış ağırlıklı hareket eden global piyasalarda dün toparlanma gerçekleşti. Türk CDS’lerinde düşüş, Eurobond fiyatlarında yükseliş yaşanırken, Avrupa borsalarında yüzde 2’yi aşan değer artışları gerçekleşti. Piyasalarda dün tepki alımları görüldüğünü söyleyen piyasa uzmanları, şu değerlendirmeleri yaptı: “Uzun süredir piyasalara aynı konular yön veriyordu. Avrupa tarafından piyasayı değiştirecek yeni bir haber de gelmedi ve tepki alımları var. Bu hafta gelen veriler genel olarak iyiydi. Piyasa biraz dengelenebilir. Önümüzdeki günlerde ABD verileri piyasalarda daha etkili olabilir.”

Portekiz borçlanması sevindirdi

Portekiz’i yakından takip eden piyasalarda dün Standart&Poors’un, Portekiz’in notunu olumsuz izlemeye alması ise piyasalarda henhangi bir ters algı yaratmadı. Portekiz’in gerçekleştirdiği ihalenin başarısı ise olumlu algılandı. Portekiz, bir yıl vadeli bono ihalesinde 500 milyon Euro borçlandı. İhalede oluşan ortalama getiri yüzde 5.281’e yükselirken, talep karşılama oranı 2.5’e yükseldi. Portekiz’in aynı vadeli bir önceki tahvil ihracında ortalama getiri yüzde 4.813, talep karşılama oranı ise 1.8 olmuştu.

Yaşanan bu gelişmeler önceki gün yükseliş trendini başlatan İMKB Ulusal 100 Endeksinin değer artışını tetikledi. Avrupa borsalarındaki yükseliş rüzgarını arkasına alan İMKB Ulusal 100 Endeksi hızla 66 bin puan seviyesini aştı. Kapanışı 66.156 puandan yapan İMKB Ulusal 100 Endeksi gün sonunda yüzde 1.23 oranında değer artışı yakaladı.

Dolar 1.50 liranın altına geriledi

Döviz piyasasında da ise Euro dolar paritesi etkili oldu. Euro’nun dolar karşısında 1.31 liranın üzerine doğru güçlenmesi bankalararası piyasada doların hızla düşüşünü sağladı. Bu piyasada açılışı 1.50 liradan yapan dolar gün içinde 1.4915 liraya kadar geriledi. Bugün valörlüde 1.4950 liradan işlem gören dolar, serbest piyasada 1.4980 liradan kapanış yaptı.

S&P, Portekiz’i izlemeye aldı

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poor’s (S&P), Portekiz’in A- olan kredi notunu negatif izlemeye aldı. Bu, ülke notunun üç ay içinde düşebileceği anlamına geliyor. Portekiz’in büyümeyi destekleyici reformlar konusunda fazla ilerleme kaydedemediğini belirten S&P, ülke ekonomisinin gelecek yıl yüzde 2 daralacağını tahmin etti. Portekiz Başbakanı Jose Socrates ise, ülkesinin yardıma ihtiyacı olmadığını, politika değişikliğine gitmeyeceklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!